Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik holder hekken seg pen i mange år

Norske hekker bør ikke klippes flate på toppen.

SKRÅNER: Hageeksperter anbefaler ikke at folk klipper flat topp på hekken. Klipp den heller slik at den skråner svakt innover og lag enten en spiss eller avrundet topp. Foto: Tommy Tønsberg
SKRÅNER: Hageeksperter anbefaler ikke at folk klipper flat topp på hekken. Klipp den heller slik at den skråner svakt innover og lag enten en spiss eller avrundet topp. Foto: Tommy Tønsberg Vis mer

Dersom målet er å få en vintergrønn hekk på over to meter, bør du begynne å trimme hekken når den har blitt 1,5 meter, enten med en mekanisk eller motorisert hekkesaks.

Gjerne 1 til 2 ganger i løpet av vår og sommer.

Det finnes for øvrig mange ulike typer hekker å velge mellom, ikke bare den mye omtalte tujahekken.

Sprikende og stygg Men har du først funnet hekken du vil ha er det hyggelig om den ikke blir sprikende og stygg med en gang. Følg derfor hageekspertenes klipperåd:

- Vi anbefaler ikke at folk klipper flat topp på hekken. Det sees ofte i hager nedover på kontinentet, men de har ikke så mye snø som oss, sier redaktør Tommy Tønsberg i Norsk Hagetidend til klikk.no.

En flat hekk kan nemlig bli dekket av snø som bøyer grenene nedover og du får en sprikende og stygg hekk.

Du må altså klippe hekken slik at den skråner svakt innover mot toppen og lag enten en spiss eller avrundet topp, fortsetter han.

Rett hekk Men uansett om du velger en avrundet eller en spiss topp kan det være vrient å klippe hekken helt rett, hvis du bare klipper på øyemål. Jo mere sliten du blir i armene, desto lengre ned klippes hekken.

- Når det gjelder å få samme høyde lønner det seg å bruke noen store bambuskjepper, eller lignende. Bind deretter et tøy fast i toppen av to pinner og sett dem på hver sin side av hekken slik at tauet utgjør en siktlinje som du kan klippe etter.

Benytt en mekanisk eller motorisert hekkesaks og bruk gjerne blått tau som kan kjøpes i byggvareforhandlere. Det er lett å se og enkelt å sikte etter, forklarer Tønsberg.

Kjent triks - Det er riktig at hekken bør være bredest nederst for deretter å skråne svakt innover mot toppen. Du bør også klippe vekk det gule baret som gjerne kommer av tørkeskader etter frost, forklarer Geir Meling ved Gjenndestad gartnerskole, som også har registrert ødeleggelse på hekker med helt flat topp - på grunn av tung snø.

Snortikset er for øvrig velkjent blant gartnere, forteller han.

Men det aller viktigste rådet før du går til innkjøp av ny hekk: Bli venn med naboen din og kjøp hekken sammen, sier Meling. Begge bør ha en forståelse av hvor stor hekken skal være - og hvordan den skal være.

Les også:

Se Norges beste boligbygg i 2011

Her er de kuleste interiørbildene

Slik får du grønnere plen enn naboen

Slik redder du buskene i hagen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.