FRISKT: Når 90 prosent av tallerkenen består av salat, er det viktig at den er fersk og fin. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
FRISKT: Når 90 prosent av tallerkenen består av salat, er det viktig at den er fersk og fin. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIXVis mer

Slik holder salaten seg best

Med disse smarte triksene kan du vinke farvel til slapp og vassen salat.

Dinside Det er noe med salat og sommer.

Vi kan fråtse i knasende sprø og friske grønnsaker, i stedet for de etter hvert litt slappe rotgrønnsakene og ihjelkokte frossenvariantene.

Dessverre er det ikke alle salattyper som holder seg like godt. Og før vi rekker å spise hele salathodet, er det så slapt at det frister mer å spise frossen spinat. Heldigvis finnes det råd!

Smarte nye kjøleskap har egne temperatursoner som gjør at grønnsakene holder seg ferske lenger. Mens noe frukt og grønt bør du holde langt unna kjøleskapet.

Slik redder du slapp salat Slapp salat er noe av det tristeste man kan spise, men du trenger ikke kaste salaten selv om bladene har begynt å henge med hodet.

Alt du trenger for å redde den er en bolle, kaldt vann, og gjerne noen isbiter.

Ha kaldt vann med noen isbiter i oppi en bolle, og legg i salatbladene.

Sørg for at alle bladene blir dekket av isvannet. La det ligge i et par minutter, så bør salaten være klar til bruk.

Er salaten skikkelig slapp, lar du den bare ligge i litt lenger.

Har du et helt salathode kan du kutte litt av stilken, og sette hele hodet med snittflaten ned i iskaldt vann.

Se også kokketrikset som gjør matlagingen enklere

Slik unngår du slapp salat Det aller beste er imidlertid å sørge for at salaten ikke er i en sånn forfatning at du må isbade den før du skal bruke den. .

Hjemme hos oss har vi to salatreddere vi stadig bruker, ingen av dem kostet særlig mye mer enn en drøy hundrelapp.

Den ene er fra Tupperware og heter salatcrisper. Den andre er en løs liten rist i plast som kan legges i bunn av en hvilken som helst boks.

Løsningene bygger uansett på det smame prinsippet: Salaten liker ikke å være våt.

En rist i bunnen av boksen løfter salaten opp, slik at den ikke ligger direkte i vann. Eventuelt vann som sitter igjen på bladene kan renne av og ned i bunnen av boksen, under risten. Trikset er å holde bladene helt tørre.

SETT DET I VANN: Begynner salathodet å bli slapt, kan du skjære av nederst, slik at du får en fersk snittflate, og sette stumpen i vann. Illustrasjonsfoto: BERIT ROALD / NTB SCANPIX
SETT DET I VANN: Begynner salathodet å bli slapt, kan du skjære av nederst, slik at du får en fersk snittflate, og sette stumpen i vann. Illustrasjonsfoto: BERIT ROALD / NTB SCANPIX Vis mer

Er salaten litt slapp, bruker vi isvanntrikset på all salaten.

Den salaten vi skal spise gir vi en omgang i salatslyngen for å få av vannet, mens salaten vi ikke skal bruke med én gang rister vi bare lett av vannet, før vi legger den på rist i en lufttett boks.

Etter at vi begynte å bruke disse smarte produktene, er det svært sjelden salat må kastes hjemme hos oss.

Det gjelder også for den litt vanskelige ruccolaen som har en tendens til å bli dårlig med en gang du lukker pakken. Den er det bare å skylle og legge på rist.

Du kan også bruke en salatslynge til oppbevaring i kjøleskapet. Der ligger jo salaten i en kurv, men her har salaten gjerne en tendens til å henge seg litt fast i risten på siden.

I tillegg tar salatslyngene gjerne stor plass i kjøleskapet, og så kan du ikke bruke den som slynge når den brukes som oppbevaringsboks.

Se også Dinsides test av Eva Solo salatslynge

TIPS: Bruk en plastpose Når du har reddet salaten i isvann, eller mens salaten fortsatt er frisk: Den holder seg ofte bedre om den ikke ligger i klem. Det samme gjelder for øvrig for urter.

Du trenger ikke en egen salatboks for å gi salaten plass: ha den i en plastpose som er større enn hodet, og sørg for at du blåser den litt opp før du knytter igjen.

Slik slipper du at salathodet blir liggende i klem mellom gulrøtter og poteter. Legg gjerne litt tørkepapir i bunn som kan suge til seg fuktighet fra salatbladene.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

OPPFRISKNING: Legg slappe salatblader i isvann i et par minutter, så blir de sprø og fine igjen. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
OPPFRISKNING: Legg slappe salatblader i isvann i et par minutter, så blir de sprø og fine igjen. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX Vis mer