<strong>RETSJERT LYSERE?:</strong> Til venstre ser du Beyoncé i L'Oréal reklamen, til høyre et bilde av henne fra MTV MUsic Award. Foto: Stells
RETSJERT LYSERE?: Til venstre ser du Beyoncé i L'Oréal reklamen, til høyre et bilde av henne fra MTV MUsic Award. Foto: Stells Vis mer

Slik jukser de med bildene

Stjernene er ikke så plettfrie som du tror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||

Det er ingen hemmelighet at bilder av så vel kjendiser som modeller går igjennom en skikkelig overhaling før de havner på trykk.

Men er du egentlig klar over hvor mye disse bildene blir retusjert, eller hva som faktisk gjøres til alle disse bildene som millioner av tenåringsjenter ser på og drømmer seg bort i?

Det er nemlig ikke bare kviser, rynker og ringer under øynene som blir fjerne, det er mye mer som blir forandret

Bygger opp kropper på nytt

Når du sitter og tittet i motebladene og ser på alle de vakre og perfekte kjendisene og modellene, så bør du ha en ting i bakhodet: ingen av kroppene og ansiktene er ekte.

Ikke i den forstand at de har gjennomgått plastiske operasjoner (det er det jo mange som har), men at de har gjennomgått en massiv retusjering før bildet har havnet på trykk.

De kroppene som millioner av unge jenter ønsker seg er kun en illusjon. Hundre prosent av alle coverbilder, promobilder, motebilder - rett og slett alle bilder du ser av kjendiser og modeller i motebladene - er blitt manipulert.

Kjendisene er nemlig ikke så plettfrie og perfekte som vi gjerne liker å tro at de er.

Ikke nok med at rynker, porer og andre skavanker blir fjernet, pupper blir gjort større, rumper får en løft og ben blir gjort lenger. I tillegg blir både bilringer fjernet og mager gjort glatte og tynne.

Teknologien i dag tillater at man kan bygge opp en kropp på nytt ved hjelp at noen enkle tastetrykk.

En kjendis som i utgangspunktet så normal ut, er blitt gjort om til en kjendis med en drømmekropp med lange, slanke ben, tynn midje og store pupper.

Se video av hvordan en kropp kan totalforandres nederst i artikkelen.

Før- og etterbilder av kjediser

Heldigvis for oss vanlige dødelige er det flere av studioene som driver med retusjering som legger ut før og etter bildene av klientene sine.

Et av dem er iWanex Studio. Her kan du gå inn på porteføljen deres og se hvordan bilder av ulike kjendiser så ut før de begynte å retusjere, og hvordan stjernene ser ut etter at de har fått en full overhaling i photoshop.

Klikk på bildet du ønsker å se på, og den retusjerte versjonen kommer opp. Drar du musepekeren over bildet, vil den uretusjerte versjonen bli synlig.

Se for eksempel hvordan Penélope Cruz, Cameron Diaz og Halle Berry egentlig ser ut.

I porteføljen til Blue Soho har de også noen kjendisbilder. Her ligger det en knapp på høyresiden av bildet som du kan klikke på for å se det uretusjerte bildet.

Pixretouch har de en seksjon som heter «before after». Det retusjerte bildet dukker opp, men hvis du klikker på bildet og holder museknappen nede vil originalen synes.

Hoften som forsvant

Fra tid til annen skapes det store overskrifter i mediene over bilder av kjendiser eller modeller som helt tydelig har blitt retusjert litt vel mye.

Sist ute var coveret til Demi Moore i desemberutgaven til bladet W.

Fotografen Anthony Citrano poengterte noe humoristisk på nettsiden Boing Boing at det så ut som om skuespilleren manglet en del av den venstre hoften på bildet, og at coveret var et godt bevis på retusjering som har gått litt vel langt.

Det var mange som var enige med ham, og som understreket at bildet helt tydelig var manipulert.

Det ville derimot ikke Art Directoren i W, fotograferduoene Mert og Marcus - som har tatt bildet, Demi Moore selv eller hennes advokat vedkjenne. De påsto alle at bildet ikke var blitt retusjert, og at ingenting var blitt gjort med Demis midje, hofter eller ben.

Vel, du kan jo dømme selv...

Photoshopping som går for langt

Det skapte også furore da Ralph Lauren lanserte sin reklamekampanje med supermodellen Filippa Hamilton tidligere i vinter.

Her var den ellers så tynne modellen blitt retusjert slik at hodet var bredere enn midjen. Og det til tross for at det er blitt veldig populært med store modeller om dagen.

Dette vekket avsky hos folk verden over, og Ralph Lauren måtte til slutt gå ut med en offentlig beklagelse.

Som en forfriskende motsats, er det mange av de norske motebladene som gjør det motsatte. De mener nemlig at mange av modellene er i tynneste laget, og retusjerer dem tykkere.

Det var også mange som reagerte da Vanity Fair publiserte et bilde av Freida Pinto i fjor vår. Bildet av den indiske Oscar-vinneren var såpass mye manipulert at hun så hvit ut.

Det samme skjedde da Beyoncé var frontfigur for en L?Oréal reklame.

Huden hennes var tydelig lysere på bildene til reklamekampanjen enn det den er i virkeligheten. Likevel gikk L?Oréal ut og nektet for at de hadde lysnet hudfargen hennes.

Kongen av retusjering

Det å retusjere og manipulere bilder er ingen nyhet. Helt tilbake til 1840-tallet, bare 20 år etter oppfinnelsen av still fotografiet, ble bilder fargelagt for hånd for å se ut som malerier.

Men den teknologiske utviklingen har gjort at man i dag kan gjøre ekstremt mye mer, uten å etterlate seg det minste spor av at noe er blitt gjort med bildet.

En som kan mye om dette er Pascal Dangin som driver Box Studio. Han er kongen av retusjering, og gjør jobber for moteblader som Vogue, Vanity Fair, W, Harper?s Bazaar, Allure og V- for å nevne noen.

Men i motsetning til mange andre i bransjen, så bygger ikke han en kropp opp på nytt ved hjelp av retusjering.

- Jeg synes det blir for mye retusjering når man begynner å vansire, sier han til The New Yorker.

Det er ingen ting som er verre enn å se på et bildet hvor en ankel eller en legg er feil, syns han. I stedet bruker han de anatomiske prinsippene og perspektiv for å glatte ut en skavank eller en flekk.

Dangin gjør en såpass god jobb at mange av de største fotografene, som Annie Leibovitz, Steven Meisel og Craig McDean, nekter å jobbe med noen andre.

Han har også en klientliste på over 30 kjendisnavn som kun lar Dangin retusjere bilder av dem, og listen over motehus og motedesignere som bruker han er endeløs.

Se video av hvordan en kropp kan totalforandres under.Les også:

Motemagasin satser på store modeller (blogg)

Viste fram hengemage i moteblad

Slik trener kjendisene


Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.


<strong>FØR OG ETTER:</strong> Eva Longoria har fått større byste, smalere midje og en rumpeløft. Printscreen: iWanex Studio
FØR OG ETTER: Eva Longoria har fått større byste, smalere midje og en rumpeløft. Printscreen: iWanex Studio Vis mer
<strong>MANGLER LITT AV HOFTEN:</strong> Hvis du ser nøye på bildet, kan du se at den venstre hoften til Demi Moore ser litt merkelig ut. Foto: W Magazine
MANGLER LITT AV HOFTEN: Hvis du ser nøye på bildet, kan du se at den venstre hoften til Demi Moore ser litt merkelig ut. Foto: W Magazine Vis mer
<strong>FØR OG ETTER:</strong> Kelly Clarkson har blitt smalere i ansiktet, samt fått tynnere lår på bidlet til høyre. Printscreen: iWanex Studio
FØR OG ETTER: Kelly Clarkson har blitt smalere i ansiktet, samt fått tynnere lår på bidlet til høyre. Printscreen: iWanex Studio Vis mer
<strong>FØR OG ETTER:</strong> Nicollette Sheridan ser yngre og freshere ut på det retusjerte bildet til høyre. Det til venstre er det originale. Printscreen: iWanex Studio
FØR OG ETTER: Nicollette Sheridan ser yngre og freshere ut på det retusjerte bildet til høyre. Det til venstre er det originale. Printscreen: iWanex Studio Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer