Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Slik jukser produsentene med baconet ditt

Lite kjøtt, falsk røyksmak, saltvann for å øke vekta.

VANN: Mange av oss tåler november litt bedre på grunn av lutefisk, sennepssaus, ertepure og bacon. Langt fra alt bacon er tørrsalta og røkt på flis. Mye av det som selges er juksebacon, mener matskribent Christopher Sjuve. Foto: METTE MØLLER
VANN: Mange av oss tåler november litt bedre på grunn av lutefisk, sennepssaus, ertepure og bacon. Langt fra alt bacon er tørrsalta og røkt på flis. Mye av det som selges er juksebacon, mener matskribent Christopher Sjuve. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Juks, juks, juks. Det tenker matskribent og forfatter Christopher Sjuve når han står ved kjøledisken i butikken og studerer baconpakkene.

- Pakkene er fulle av innsprøyta vann og jukserøyksmak. Jeg er overrasket over at så mange lar seg lure, sier han.

Og legger til:
- Produsentene tjener grovt. Hvis du vil betale dyrt for vann, vær så godt.

Sjuve er ikke den eneste som reagerer. De siste åra har media jevnlig tatt opp problemet.

For ordens skyld: Sjuve ga nylig ut boka «Alt blir bedre med bacon». Forlaget som utgir boka, Spetakkel, har mottatt støtte fra en baconprodusent

- Påstanden om at alt blir bedre gjelder ekte bacon. Det vil si sideflesk som er tørrsalta og røkt med treflis. Alt blir ikke bedre med alle typer bacon, sier Sjuve, som også er kjent fra TV-programmet «Fire stjerners middag».

Krymper

For mange av oss er bacon nettopp de pakkene Sjuve forakter. Vi kjøper pakkene, steker, serverer. Og vet ikke bedre.

- Hvordan kan man merke at man har juks i stekepanna?

- Dårlig bacon oppfører seg annerledes. Det setter seg fast, steker kortere, avgir vann og krymper foran øynene dine, sier han.

Les også: Klarer ikke å finne bevis for at bacon og smør er farlig for hjertet

LES PÅ PAKKA: Innholdsdeklarasjon fra 15 baconpakker innhentet 2015. Baconet fra Bunnpris har under 80 prosent kjøtt. Resten er vann og tilsetningsstoffer. Andre produsenter har høyere kjøttandel. Noen garanterer at de ikke tilsetter vann. Illustrasjon: SPETAKKEL FORLAG
LES PÅ PAKKA: Innholdsdeklarasjon fra 15 baconpakker innhentet 2015. Baconet fra Bunnpris har under 80 prosent kjøtt. Resten er vann og tilsetningsstoffer. Andre produsenter har høyere kjøttandel. Noen garanterer at de ikke tilsetter vann. Illustrasjon: SPETAKKEL FORLAG Vis mer

- Ekte bacon blir perfekt stekt, avgir lite fett, krøller seg og dufter deilig.

Sjuve anbefaler deg å lese innholdsdeklarasjonen før du kjøper.

- Hvis baconet er tørrsalta,altså uten tilsatt vann, står det på pakka, sier han.

Lite kjøtt

I forbindelse med boka gikk forlaget gjennom innholdsdeklarasjonen på ulike baconpakker. Og fant at saltlake er produsentenes beste venn.

- Den maskinen som dytter salt vann i baconet, må være den mest lønnsomme produsentene har, sier han.

- Enkelte bacontyper er tilsatt så mye vann at baconet antagelig hjelper bedre mot tørsten enn sulten, sier han.

Mer saftig

Den som kommer dårligst ut i undersøkelsen er Kløverkjøtt, Bunnpris-kjedens produsent av egne merkevarer. Deres bacon har 79 prosent kjøtt, mens Grilstad, Nortura (Gilde) og Finsbråten ligger opp mot 100 prosent.

Oversikten, basert på informasjonen fra baconpakkene, finner du ved siden av.

Les også Bacon er grisens måte å si at den tilgir oss.

Daglig leder i Kløverkjøtt, Raimo Heinonen, har vært pølsemaker i 30 år og er fornøyd med Bunnprisbaconet slik det er.

VANN: Mange produsenter sprøyter vann inn i kjøttet for å øke vekta. Foto: METTE MØLLER
VANN: Mange produsenter sprøyter vann inn i kjøttet for å øke vekta. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Sjuve har ikke peiling på faget, sier han.

- Å sprøyte lake inn i kjøtt er en vanlig ting. Det gjør kjøttet saftigere. Slik har det vært så lenge jeg har vært i yrket. Jeg kan ikke se noe feil med det, sier han.

At baconet krymper ved steking kan han være enig i. Heller ikke det ser han noe galt med.

- Alt som stekes eller kokes krymper, mer eller mindre. Med bacon kan du regne opptil 40-50% svinn,sier han.

Så lenge det er deklarert, er det ikke juks, mener han.

- Prisnivået vårt gjenspeiler produktet og vårt bacon selger veldig bra, sier han.

Heikonen mener det blir feil å sammenlikne hans bacon med premium produkter som er dobbelt så dyre.

Røykaroma Kløverkjøtt bruker røykaroma på noe bacon, og røyker noe bacon med flis.

- Prisen er omtrent lik. På mange måter er det mer miljøvennlig å bruke røykaroma. Da bruker man ikke unødig flis fra naturen, sier han.

Også andre produsenter, som Gilde, tilfører røyksmak på to ulike måter - ved tradisjonell røyking i røykeskap og ved overrisling av kondensert røyk.

BACONFAN: Matskribent og forfatter Christopher Sjuve er overrasket over hvor dårlig bacon vi aksepterer.  Foto:NINA HANSEN
BACONFAN: Matskribent og forfatter Christopher Sjuve er overrasket over hvor dårlig bacon vi aksepterer. Foto:NINA HANSEN Vis mer

Les også: Salat for ekte mannfolk og sultne kvinnfolk

- Den siste metoden gir en «renere» form for røyking fordi tjære og aske er fjernet. Det gir mindre lokale utslipp, sier Marthine Haugen Petersen i Nortura.

«Moderne teknikker» For 50 år siden spiste vi nordmenn utelukkende tørrsalta, røkt flesk, kjøpt i store stykker som vi skar opp sjøl.

De moderne pakkene kom ifølge Sjuve på slutten av 1960-tallet, samtidig med kjøledisken og moderne oppskjæringsutstyr.

«Moderne produksjonsteknikker» ble ensbetydende med å sprøyte inn «flytende røyk» og vann.

- Det er ikke bra. Du finner bacon med masse e-stoffer og opptil 12 prosent vann og sukker, sier Sjuve.

Ønsker ren mat Christine Hammer er en av to innehavere bak nystartede Lille Tøyen Kolonial, en dagligvarebutikk som profilerer seg på kortreist, ren mat.

- Vi opplever at det er mye juks, ikke bare med bacon, men også med kyllingfileter og kjøttdeig. Å sprøyte vann inn er vanlig, sier hun.

Butikken har gjort jobben for kundene og luket ut slike produkter.

- Flere ønsker rene varer. Når de kommer hit slipper de å være redd for juks. Vi legger også vekt på at dyra skal ha hatt det bra. Mange er takknemlige for det, sier hun.

Selv har de valgt bacon fra Grilstad.

I glasshus? Forlaget hvor Sjuve ga ut boka si fikk støtte fra samme produsent. Sjuve synes ikke det hindrer ham i å gå ut mot andre produsenter.

BACONSNACK: I en del bacontyper er kjøttprosenten under 80 prosent. Her ekte bacon dyppet i sjokolade. Foto:ERIK HANNEMANN
BACONSNACK: I en del bacontyper er kjøttprosenten under 80 prosent. Her ekte bacon dyppet i sjokolade. Foto:ERIK HANNEMANN Vis mer

- Jeg fant en produsent som ikke jukser og innledet et samarbeid. Grilstads bacon er laget av naturlige råvarer. Det er saltet på gamlemåten og røkt på bøkeflis, sier han.

Grilstad har siden i fjor vinter profilert seg på at det ikke er vann i produktene deres. Produsenten kom da med en serie tørrsaltede baconvarianter.

Bakgrunnen for lanseringen var publikums oppvåkning i forhold til bruken av tilsetningsstoffer og det å pumpe vann i ulike produkter.

For å understeke poenget gikk Grilstad til det oppsiksvekkende skrittet å lage en reklamefilm fra Bahamas. Der finnes ville griser som jevnlig tar seg en svømmetur. Budskapet lød: «Det er bedre med bacon i vann enn vann i bacon».

BACON: Spinatsuppa får et løft med posjert egg og bacon.Foto: METTE MØLLER
BACON: Spinatsuppa får et løft med posjert egg og bacon.Foto: METTE MØLLER Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media