BLÅ DAGER: Akkurat så deilig kan det være på cruise i Middelhavet. I dype tanker i en dekksstol kan du finne sjelefred - og få fin brunfarge! Foto: Eivind Pedersen
BLÅ DAGER: Akkurat så deilig kan det være på cruise i Middelhavet. I dype tanker i en dekksstol kan du finne sjelefred - og få fin brunfarge! Foto: Eivind PedersenVis mer

Slik kan du finne ditt gode cruise i Middelhavet

Middelhavet bugner av cruisetilbud - og cruisepassasjerer. Denne sommeren kommer til å slå alle rekorder. Cruise som ferieform tar Europa med storm. Dagbladet gir deg gode råd på veien til en vellykket ferie.

||| Bransjen har forlengst sluttet å måtte forklare hva en cruiseferie innebærer.

Høy stemning
Nå går det gode liv på havet sin seiersgang, til rederienes jubel og passasjerenes fornøyelse. Den økte etterspørselen har skapt et cruisemarked i Middelhavet slik man før opplevde det i Karibia.

STRANDHUGG: Mange setter pris på å kombinere sjøreisen med noen timers tradisjonelt strandliv. Foto: Eivind Pedersen
STRANDHUGG: Mange setter pris på å kombinere sjøreisen med noen timers tradisjonelt strandliv. Foto: Eivind Pedersen Vis mer

Huskeregler
Det er likevel en del elementære forhold som skal klaffe for å få mest mulig ut av en slik sjøreise.
Bruk denne huskelista, så kommer du langt:
• Tidspunkt og klima.
• Ombordstigningshavn.
• Lugarkategori.
• Pris.
• Stort eller lite skip.
• Hva vil du oppleve i havn?
• Barnevennlig?
• Rimelig fly fra Norge.

Ikke så vanskelig
Med disse momentene i bakhodet er det bare å kaste seg over brosjyrene og populære nettsteder. Du vil raskt oppdage at du midt i mangfoldet vil finne noen klare favoritter.
- Er dere en barnefamilie, så frister kanskje greske øyer og strandliv på dagtid - mens litt eldre par gjerne vil oppleve spennende reisemål som Istanbul eller russiske havner i Svartehavet, sier daglig leder Johnny Bråthen i Cruise.no.
Flotte opplevelser Tidligere nordensjef i Royal Caribbean Cruiseline (RCCL) Tor Johan Pedersen, leder wondercruises.com som har spesialisert seg på å betjene cruisegjestene.
Pedersen påpeker at de fleste rederiene setter sine aller nyeste og beste skip inn på sommerens trafikk på Middelhavet.
- Cruise er rimeligere enn de fleste andre alternativene på land der man har tilsvarende standard. Dessuten får man mange opplevelser i form av ulike destinasjoner og kulturer på en og samme reise, sier han.
Øst eller vest?
- Middelhavet kan stort sett deles i to: Østlige og vestlige Middelhav. På en reise i den vestligste delen besøkes vanligvis den franske rivieraen, Roma, Napoli, Sicilia, Malta og Mallorca, sier Pedersen.
-På østlige seilaser går cruisene gjerne fra Venezia til den greske øyverden og Tyrkia. Underveis besøkes spennende havner som Dubrovnik, Athen, Istanbul og et vell av greske øyer.
Dersom du er riktig i cruisemodus, kan det kanskje friste med et lengre cruise der du får en smakebit av både spanske, franske, italienske og greske destinasjoner, sier Pedersen.

NAM-NAM: Kvaliteten på skipskosten er i øverste klasse! Foto: Eivind Pedersen
NAM-NAM: Kvaliteten på skipskosten er i øverste klasse! Foto: Eivind Pedersen Vis mer

Finn rett tidspunkt
Det er forskjell på prisnivået, avhengig av reiseperiode. Husk at folk lenger syd i Europa har sommerferie senere enn oss, med fullt trøkk i juli og august.
Om våren får du best priser i april, mai og begynnelsen av juni - og fra september og utover høsten.
Johnny Bråthen i Cruise.com påpeker at den økte cruise-interessen og større cruiseflåte gjør det mulig å tilpasse et cruise til de flestes behov.
- Ikke minst dersom man er fleksibel på valg av reisetidspunkt, sier han.

Best for de yngste
- Barnefamilier kan glede seg over at de fleste rederiene er blitt gode på å tilby barn et stort og variert tilbud, sier Tor Johan Pedersen.
Han fremhever Costa Cruises, MSC Cruises og Norwegian Cruise Line som de tre rederiene med de beste barneprisene i sommer.

GLADE DAGER: Cruise som ferieform øker mest.  Det gode liv på dekk lokker stadig flere utpå bøljan blå! Foto: Eivind Pedersen
GLADE DAGER: Cruise som ferieform øker mest. Det gode liv på dekk lokker stadig flere utpå bøljan blå! Foto: Eivind Pedersen Vis mer

Familiecruise
Johnny Bråten mener at de mest barnevennlige skipene tilhører RCCL, MSC og Norwegian Cruise Line.
- For barnefamilier anbefaler vi en seilingsrute med mindre storbypreg. Selv om store skip med mange aktiviteter er attraktive for barnefamilier, så anbefaler vi også å vurdere et familiecruise med roligere atmosfære og kanskje unnvære klatrevegger og golfbaner om bord, sier Bråthen.

Strandliv om dagen
Han illustrerer dette med å tenke på hva som er bedre enn å samles ved middagen om bord, etter en aktiv dag på stranden.
- Mange ønsker i utgangspunktet å nedprioritere lugarkategorien på cruise med barna. Vi anbefaler tvert imot å velge lugar med balkong for å kunne nyte den med en god bok etter at barna har lagt seg. Eller å nyte frisk havluft, lukter og utsikt til byer og øyer fra egen balkong under seilingen, sier Bråthen.

VETERAN: Dagblig leder Tor Johan Pedersen i wondercruises.com påpeker at du betaler mindre for luksusen til sjøs enn på land. Foto: Eivind Pedersen
VETERAN: Dagblig leder Tor Johan Pedersen i wondercruises.com påpeker at du betaler mindre for luksusen til sjøs enn på land. Foto: Eivind Pedersen Vis mer

Kjempepris
Tor Johan Pedersen i Wondercruises.com slår også et slag for reiser der man kombinerer en ukes cruise med en ukes ferie på land.
Akkurat nå er hans aller beste anbefaling et syv netters cruise med Norwegian Cruise Line fra Barcelona til det vestlige Middelhav.
- Du får det ikke rimeligere enn fra 7.995, inkludert flyreise Oslo-Barcelona. Tilbudet gjelder cruise i mai, samt deler av juni og september.
Cruise i juni og juli koster gjerne mellom 1.000 og 2.000 kroner mer. Det er uansett gode priser å betale for et opphold på et flytende luksushotell, midt i høysesongen, mener han.

BARNEVENNLIG: Daglig leder Johnny Bråthen i cruise.no anbefaler barnefamilier å bo i lugar med terrasse, slik at de voksne kan kose seg når ungene har lagt seg.
BARNEVENNLIG: Daglig leder Johnny Bråthen i cruise.no anbefaler barnefamilier å bo i lugar med terrasse, slik at de voksne kan kose seg når ungene har lagt seg. Vis mer
VAKKERT: En stille stund før solnedgang. I morgen; en ny havn! Foto: Eivind Pedersen
VAKKERT: En stille stund før solnedgang. I morgen; en ny havn! Foto: Eivind Pedersen Vis mer