Mentale og fysiske smerter:

Slik kan du leve godt med smertene fra sykdommen

Du kan ikke tenke deg frisk, men du kan tenke deg sterk og verdig, mener psykologer. 

BEDRE HVERDAG: Nina Kaisdatter (38) har lært seg å leve med smertene. Til det trengte hun mentale verktøy som hjelper henne med å sortere tanker og bekymringer. Nå har hun lært seg å finne balansegang mellom aktivitet og energi – og tar oppussingen i hjemmet i sitt eget tempo. Foto: Nina Hansen
BEDRE HVERDAG: Nina Kaisdatter (38) har lært seg å leve med smertene. Til det trengte hun mentale verktøy som hjelper henne med å sortere tanker og bekymringer. Nå har hun lært seg å finne balansegang mellom aktivitet og energi – og tar oppussingen i hjemmet i sitt eget tempo. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Når kroppen verker, bivirkningene fra medisinene setter inn og omverdenen ikke ser eller skjønner hvordan du har det, kan det være vanskelig å se for seg at det går an å få et godt liv når du er rammet av sykdom.

- Èn ting er smertene, men den mentale støyen som ofte kommer i tillegg, er også vanskelig å håndtere, sier Nina Kaisdatter (38) til Dagbladet.

Lenge hadde hun følt seg sliten, uten at hun skjønte hvorfor. Maten som tidligere hadde smakt godt, var plutselig uspiselig. I perioder var hun mye nedstemt, og tidvis også deprimert.

- Jeg kjempet mye uten å vite hvorfor, sier Kaisdatter til Dagbladet.

Derfor var det egentlig en stor lettelse å bli diagnosert med leddgikt i 2013. Det var først da hun forsto at smertene hun hadde hatt, ikke bare var vanlige bivirkninger av lange dager foran en dataskjerm på kontoret.

Likevel har det vært tungt å erkjenne at hun ikke kunne trene like hardt lenger, være med på alle sosiale sammenkomster eller gå på alle foreldremøter.

- Har du influensa og 40 i feber, så er det ingen som reagerer på at du ikke får kommet på et foreldremøte, for eksempel. Men når man sier «beklager, jeg har rett og slett ikke energi til det nå», føler man et behov for å forklare og unnskylde. Dessuten er det lett å få dårlig samvittighet, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer