Tankekjør: - Bekymringer reduserer uro i hjernen på kort sikt, men på lang sikt gjør det oss mer urolige. For mange er det en utfordring å akseptere usikkerheten og velge å leve livet sitt her og nå, sier psykolog Aksel Inge Sinding. En teknikk er å planlegge en bekymringshalvtime. Illustrasjonsfoto: FOTO: KNIEL SYNNATZSCHKE
Tankekjør: - Bekymringer reduserer uro i hjernen på kort sikt, men på lang sikt gjør det oss mer urolige. For mange er det en utfordring å akseptere usikkerheten og velge å leve livet sitt her og nå, sier psykolog Aksel Inge Sinding. En teknikk er å planlegge en bekymringshalvtime. Illustrasjonsfoto: FOTO: KNIEL SYNNATZSCHKEVis mer

Dette bekymrer vi oss for

Slik kan du lure hjernen til å bekymre deg mindre

Bekymringer kommer snikende til alle døgnets tider. Og sliter du med å få bukt med tankekjøret, kan det være nyttig å lure hjernen, sier psykolog. 

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Holdt det å sjekke manuskriptet til morgendagens foredrag 20 ganger? Hva om du glemmer papirene hjemme? Og hun du snakket med på lørdag, likte hun deg, sånn egentlig? Hva om hun løy? Kanskje er du også urolig for om helsa holder? Er du i ferd med å bli syk, kanskje? Tenk om det er noe alvorlig?

Dette bekymrer vi oss for

Årsaken til at vi bekymrer oss er at vi ønsker å få kontroll og oversikt slik at vi kan forberede oss mentalt på at noe fælt kommer til å skje. Ønsket er ofte å oppnå en følelse av kontroll, men i mange tilfeller dreier bekymringene seg om det ukontrollerbare, forklarer psykolog Aksel Inge Sinding.

- Slik forsøker vi å lindre vår egen usikkerhet og frykt. Bekymringer reduserer uro i hjernen på kort sikt, men på lang sikt gjør det oss mer urolige. For mange er det en utfordring å akseptere usikkerheten og velge å leve livet sitt her og nå, sier han.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn