+ Du leser nå Dagbladet Pluss

STOR EKSPERTRAPPORT:

Slik kan du motvirke kreft

Den nyeste vitenskapen er klar på hva du bør spise - og hva du bør unngå.

FIKK AGGRESSIV BRYSTKREFT: Charlotte Halvorsen fant en kul i brystet sommeren 2014. Etterpå har hun endret måten hun spiser. Foto: John Terje Pedersen
FIKK AGGRESSIV BRYSTKREFT: Charlotte Halvorsen fant en kul i brystet sommeren 2014. Etterpå har hun endret måten hun spiser. Foto: John Terje PedersenVis mer

Sammenhengen mellom hva du putter i munnen og risikoen for å få kreft, blir stadig tydeligere.

Faktisk kan et sunt kosthold og andre gode levevaner forebygge nesten halvparten av all kreft, ifølge Rune Blomhoff, professor i ernæringsvitenskap.

- Dette varierer med hensyn til kreftform. Men totalt kan risikoen for å få kreft før vi blir 70 år eller 80 år reduseres med bortimot 50 prosent med de riktige levevanene. Potensialet er veldig stort. Derfor er dette et alvorlig budskap, sier Blomhoff, som leder avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Han snakker om sin bok nye bok «Mat mot kreft». Boka er i hovedsak bygget på ekspertrapporten fra World Cancer Research Fund (WCRF) fra 2018. Det er den mest omfattende systematiske kunnskapsoppsummeringen innen forskningsfeltet, som over tusen forskere fra flere land har arbeidet med i over ti år.