Du leser nå Dagbladet Pluss

Hjerneblødning og hjerneslag

Slik kan du redusere risikoen for hjerneblødning: Like mange rammes som for 20 år siden

Høyt blodtrykk er hovedårsaken, men nå lurer ekspertene på om det ikke er hele forklaringen. 

Stabile tall: Høyt blodtrykk er hovedårsaken til hjerneblødning, men de siste 20 åra har blodtrykksnivåene i befolkningen gått ned.
 Derfor er funnene overraskende, mener overlege og forsker Maria Carlsson. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
Stabile tall: Høyt blodtrykk er hovedårsaken til hjerneblødning, men de siste 20 åra har blodtrykksnivåene i befolkningen gått ned. Derfor er funnene overraskende, mener overlege og forsker Maria Carlsson. Illustrasjonsfoto: NTB ScanpixVis mer

- En hjerneblødning er et alvorlig hjerneslag, og veldig mange får betydelige senskader av det, sier Anne Hege Aamodt, overlege ved OUS og leder i Norsk nevrologisk forening.

12 000 rammes av hjerneslag hvert år, og hjerneblødning står for omtrent 15 prosent av disse. En norsk studie fra august viser at det er like mange som får hjerneblødning nå, som for 20 år siden.

- Det var overraskende funn for oss. Selv om studien viser at det har vært en lett nedgang, så er det ikke nok til at vi kan si for sikkert at færre får hjerneslag nå, sier Maria Carlsson, en av forskerne bak studien og overlege ved Nordlandssykehuset.

Høyt blodtrykk er hovedårsaken til hjerneblødning, men de siste 20 åra har blodtrykksnivåene i befolkningen gått ned.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.