Slik kan du selge trygt uten mekler

Forbrukerrådet mener du trygt kan gjøre mye av meklerens jobb selv. Her er rådene for hvordan du bør gå fram.

BEDRE ENN FORVENTET: —Jeg er sikker på at vi fikk det huset er verdt, sier Katharine Gude Aspvik etter å ha solgt selv. Hun fikk imidlertid hjelp til både å hente inn opplysninger om huset og til oppgjøret av AdvokatOppgjør. 

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
BEDRE ENN FORVENTET: —Jeg er sikker på at vi fikk det huset er verdt, sier Katharine Gude Aspvik etter å ha solgt selv. Hun fikk imidlertid hjelp til både å hente inn opplysninger om huset og til oppgjøret av AdvokatOppgjør. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet):  Siden det fra 2010 ble tillatt for privatpersoner å legge ut boligannonser på annonseportalene på nett, har det blitt lagt ut 263 annonser på den største portalen Finn.no. Det utgjør ikke mer enn to prosent av alle boligannonsene, og er ifølge Finn.no omtrent som forventet. 40 av boligene i privatannonsene er registrert som solgt siden 1. januar. Koster mindre— Fordelen med å selge privat er at transaksjonskostnadene blir lavere. Men jeg vil understreke at det også er en jobb som må gjøres, sier underdirektør Torgeir Øines i Forbrukerrådet.

Han mener det viktigste er at man har et reelt alternativ til salg gjennom mekler. — Jeg tror det er etablert en ganske stor usikkerhet rundt å kjøpe privat. Mange mener en etablert mekler er tryggere. Følger selger våre råd er imidlertid salg der private gjør deler av jobben et trygt alternativ, mener Øines.

Hentet inn rapportForbrukerrådet har tre hovedpunkter man bør følge for å ivareta sikkerheten og opplysningsplikten når man vil selge boligen selv; Sørge for at oppgjøret blir ivaretatt av mekler eller advokat, skaffe en teknisk tilstandsrapport, og å innhente de samme opplysningene som meklere gjør til salgsoppgaven. Ronny Christian Håkonsen, som selger sin bolig i Lillesand privat, har hentet inn en boligsalgsrapport før han la ut leiligheten til salgs. I annonsen presiserer han at oppgjøret skjer gjennom advokat. — Det har vært viktig for oss å få fram hvordan vi har tenkt å gjøre det, siden mange vil være skeptiske til å betale kjøpesummen direkte inn på selgers konto. Selv ville jeg kjøpt privat, og mener det spiller liten rolle om mekler er involvert, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer