Slik kan du selge trygt uten mekler

Forbrukerrådet mener du trygt kan gjøre mye av meklerens jobb selv. Her er rådene for hvordan du bør gå fram.

BEDRE ENN FORVENTET: —Jeg er sikker på at vi fikk det huset er verdt, sier Katharine Gude Aspvik etter å ha solgt selv. Hun fikk imidlertid hjelp til både å hente inn opplysninger om huset og til oppgjøret av AdvokatOppgjør. 

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
BEDRE ENN FORVENTET: —Jeg er sikker på at vi fikk det huset er verdt, sier Katharine Gude Aspvik etter å ha solgt selv. Hun fikk imidlertid hjelp til både å hente inn opplysninger om huset og til oppgjøret av AdvokatOppgjør. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet):  Siden det fra 2010 ble tillatt for privatpersoner å legge ut boligannonser på annonseportalene på nett, har det blitt lagt ut 263 annonser på den største portalen Finn.no.

Det utgjør ikke mer enn to prosent av alle boligannonsene, og er ifølge Finn.no omtrent som forventet. 40 av boligene i privatannonsene er registrert som solgt siden 1. januar.

Koster mindre
— Fordelen med å selge privat er at transaksjonskostnadene blir lavere. Men jeg vil understreke at det også er en jobb som må gjøres, sier underdirektør Torgeir Øines i Forbrukerrådet.

Han mener det viktigste er at man har et reelt alternativ til salg gjennom mekler.

— Jeg tror det er etablert en ganske stor usikkerhet rundt å kjøpe privat. Mange mener en etablert mekler er tryggere. Følger selger våre råd er imidlertid salg der private gjør deler av jobben et trygt alternativ, mener Øines.

Hentet inn rapport
Forbrukerrådet har tre hovedpunkter man bør følge for å ivareta sikkerheten og opplysningsplikten når man vil selge boligen selv; Sørge for at oppgjøret blir ivaretatt av mekler eller advokat, skaffe en teknisk tilstandsrapport, og å innhente de samme opplysningene som meklere gjør til salgsoppgaven. Ronny Christian Håkonsen, som selger sin bolig i Lillesand privat, har hentet inn en boligsalgsrapport før han la ut leiligheten til salgs. I annonsen presiserer han at oppgjøret skjer gjennom advokat.

— Det har vært viktig for oss å få fram hvordan vi har tenkt å gjøre det, siden mange vil være skeptiske til å betale kjøpesummen direkte inn på selgers konto. Selv ville jeg kjøpt privat, og mener det spiller liten rolle om mekler er involvert, sier ha
n.

Ved oppgjøret kommer de trolig til å betale 12-15000 kroner for advokat. Han mener vanlige utgifter for mekler ville kommet opp i rundt 60 000 kroner.

HÅPER Å SPARE: Ronny Christian Håkonsen vil selge sitt hjem i Lillesand privat, og mener han kan gjøre en god del av det en mekler kan gjøre. Overfor Forbrukerrådet har flere reagert på advarslene fra Finn.no i de private boligannonsene. 
Foto: Skjermdump fra Finn.no
HÅPER Å SPARE: Ronny Christian Håkonsen vil selge sitt hjem i Lillesand privat, og mener han kan gjøre en god del av det en mekler kan gjøre. Overfor Forbrukerrådet har flere reagert på advarslene fra Finn.no i de private boligannonsene. Foto: Skjermdump fra Finn.no Vis mer

Reagerer på «advarsler»
Hos Finn.no ser du tydelig forskjell på privatannonser og meklerannonser. Overfor Forbrukerrådet har flere reagert på de grønne boksene i de private boligannonsene, som fremstår som advarsler fra Finn.no.

I boksene understrekes det at kjøp fra privatperson ikke omfattes av eiendomsmeklerloven. Etter å ha fått tilbakemelding fra brukerne om at det var litt i overkant, valgte Finn.no å fjerne den ene boksen, opplyser direktør Lars Vangen Jordet i Finn Eiendom.

Finn.no har også fått kritikk for å ta 5000 kroner per privatannonse. Jordet mener prisnivået på annonsene bør være som det er nå slik at ikke eiendomstjenesten misbrukes.

— Vi har satt prisen ut fra ulike hensyn. Prisnivået gjør at færre legger ut boligen bare for å teste ut hvor mye de kan få for den, slik at det ikke blir fullt av boliger som ikke nødvendigvis er til salgs, sier Jordet.

Forbrukerrådets sjekkliste

1. Bekreftet grunnboksutskrift: Innhentes fra Statens kartverk.

2. Kommunale opplysninger: Innhente informasjon om boligen og eiendommen fra kommunen.

3. Teknisk tilstandsrapport: Anbefales av Forbrukerrådet for å avdekke feil og mangler før boligen annonseres.

4. Prisopplysninger: Innhent prisopplysninger angående hva tilsvarende boliger selges for.

5. Salgsoppgave: Lag en salgsoppgave som kan deles ut eller publiseres. Se Eiendomsmeglerloven, § 6—7 og bransjenormen for markedsføring av boliger.

6. Annonseringen: Vurder hvor og hvordan du vil annonsere.

7. Visninger: Klargjør boligen og eiendommen for visning.

8. Budrunde: Husk at akseptert bud medfører at bindende avtale er inngått. Budene må være skriftlige. Før budlogg: Budgiver, tidspunkt for budet, beløp, akseptfrist.

9. Kontrakt: Formaliser den bindende avtalen skriftlig i en kjøpekontrakt.

10. Oppgjør: Innebærer betaling, tinglysning for å oppnå rettsvern, samt sletting av heftelser.

Punkt 10, og til en viss grad punkt 9, anbefaler Forbrukerrådet at gjennomføres ved hjelp av advokat eller eiendomsmekler, eventuelt bank. Søk på nettet etter formidlere.?

Kritiske
Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) er kritiske til å la privatpersoner ta hånd om det profesjonelle meklere vanligvis gjør.

— I den nye eiendomsmeglerloven er det satt klare krav til opplysninger ved salg. Det har gjort at vi har fått et høyere nivå på meklerne. Derfor er vi forundret når Forbrukerrådet også sier det er trygt å selge og kjøpe selv. Det er viktig for oss at det gjøres klart for forbrukerne at de rettighetene du har hos mekler, har du ikke privat, sier direktør i NEF Finn Tveter.

Selv ville han vært betenkt med å la selgeren styre en budrunde. Forbrukerrådet tror ikke privat salg fører til flere boligtvister.

— Det er allerede et høyt tvistenivå i Norge. Vi mener det viktigste grepet for å få ned tvistenivået er å innføre en obligatorisk tilstandsrapport på boligen, sier Øines.

Fakta om privat boligsalg

• En ny forskrift om tilgang til privat boligannonsering på internett trådte i kraft 1. januar, etter forslag fra Konkurransetilsynet. Tidligere har privat boligannonsering bare vært gjort i aviser.

• Prisen for en privatannonse på Finn.no er 5 000 kroner, på Tinde.no 6 875 kroner og på Zett.no 2 500 kroner.

• Privat boligsalg omfattes i utgangspunktet ikke av eiendomsmeglerloven, men av avhendingsloven.

• Privatpersoner er underlagt opplysningsplikt etter avhendingsloven. De omfattes imidlertid ikke av noen regler om gjennomføring av budrunden.

• Flere forsikringsselskaper krever at man har inngått et oppgjørsoppdrag før man kan tegne eierskifteforsikring, en forsikring som dekker deler av selgers ansvar overfor kjøperen etter avhendingsloven.

Kilder: Forbrukerrådet, Konkurransetilsynet, Finn.no.

Solgte med litt ekstra hjelp
Tjenester som Egenmegler.no og AdvokatOppgjør tilbyr veiledning som gjør at du får innhentet all informasjon du trenger før du selger. Katharine Gude Aspvik brukte AdvokatOppgjør, og mener hun fikk mye hjelp gjennom nett-tjenesten deres.

— Vi fikk utrolig mye positiv respons fra de som var på visning, og vi fikk solgt for mer enn vi hadde forventet, sier hun.

Aspvik solgte huset i Bergen med en takst på 4,8 millioner kroner til 5,5 millioner. En eiendomsmekler tilbød seg å gjennomføre salget for 190000 kroner, mens hun med hjelp fra AdvokatOppgjør bare betalte 10000 kroner.

Gjennom selskapet kan man også ordne oppgjør gjennom dem med en privatannonse. Daglig leder Tom Glosimot i AdvokatOppgjør sier de har hatt en økning i kundemassen etter at det ble åpnet for privat annonsering på Finn.no, men at de generelt hatt en markant økning de siste par åra.

Du kan spare titusener

Du kan spare mye penger på å selge boligen selv. Men flere fallgruver gjør at du kan tape mer enn du sparer.

Selger du en leilighet til to millioner kroner, må du fort betale 40000 kroner til eiendomsmekleren, mens et hus til fem millioner koster deg nær 100000.

I tillegg kommer annonsering, offentlige avgifter etc. Noen av kostnadene kan du barbere kraftig hvis du selger selv.

Hvorvidt det er lurt å selv gjennomføre salgsjobben, utarbeide prospekt m.m., avhenger blant annet av boligtypen og markedet. Still deg følgende spørsmål:

Hvordan er markedet? En toroms leilighet sentralt i en storby vil alltid tiltrekke seg kjøpere. Men hva med en usentral bolig? Da kan en god mekler fort tjene inn honoraret og mer til. For eksempel kan hun ha lagret tidligere interessenter i området som hun kan kontakte. Dere behøver bare to kjøpere for å få til en budrunde.

Hvordan er boligen? Å selge en nyere leilighet i et ordnet sameie eller borettslag innebærer naturlig nok mindre risiko enn å selge en eldre enebolig.

Blir kjøperne skeptiske? Mange potensielle kjøpere føler en økt trygghet ved at handelen og spørsmålene går via en tredjepart. Fordelen med å gjennomføre visningen selv, kan være at du har bedre lokalkunnskap enn en mekler, og over boligen og nærområdets fordeler og ulemper. Det kan være lurt å kjøpe eierskifteforsikring, men foreløpig selges forsikringen primært gjennom eiendomsmeklere.

Du bør gå gjennom Forbrukerrådets sjekkliste (se faktaboks) før du gjør jobben selv. Legg spesielt merke til punkt 3. En god boligsalgsrapport er spesielt viktig når man selv selger, og især for eldre eller dyre boliger. Denne er langt mer omfattende enn en standard verditakst, og koster 5 - 10000 kroner avhengig av boligtype.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer