CLUTCHBYTTE:  Mekanikerne Shahzad (t.v) og Birge hos Full Rulle Bilverksted er i gang med å bytte clutch på en bil. En jobb de utfører langt billigere enn merkeverkstedene. Foto: Egil Nordlien/ HM FOTO
CLUTCHBYTTE: Mekanikerne Shahzad (t.v) og Birge hos Full Rulle Bilverksted er i gang med å bytte clutch på en bil. En jobb de utfører langt billigere enn merkeverkstedene. Foto: Egil Nordlien/ HM FOTOVis mer

Slik kan du spare tusenlapper på verkstedsbesøket

En kjapp ringerunde kan spare deg for 10 000 kroner.

En ringerunde før du skal på verkstedet med bilen kan spare deg for store summer.

Vår oversikt viser at du kan spare over 10 000 kroner på å velge bort Toyota-verkstedet i Oslo til fordel for Full Rulle Bilverksted i samme by.

Oversikten viser også at det er store landsforskjeller i prisnivået.

Du sparer blant annet 5 500 kroner på å ta kløtsjbyttet på en Toyota RAV4 i Bergen i stedet for i Oslo.

Merkeverksteder dyrest Det er stor prisvariasjon mellom merkeverkstedene og de uavhengige frittstående verkstedene.

I snitt er merkeverkstedene dyrere. Enkelte reparasjoner koster flere tusen kroner mindre hos de uavhengige verkstedene.

Et clutchbytte på en Volkswagen Golf hos merkeforhandler Erik Arnesen på Bryn i Oslo koster 14 000 kroner.

Noen hundre meter unna ligger SnapDrive, som skal ha i overkant av 17 000 kroner for den samme jobben.

Vis mer

Billigst er det frittstående bilverkstedet Full Rulle, som forlanger 8800 kroner for jobben.

Kvantumsrabatt Har du flere jobber som skal utføres, råder flere verksteder at det er smart å ta disse samtidig.

Da er det større sjanse for å forhandle seg fram til en rabatt. Du kan også presse verkstedprisen ned selv ved å legge ut jobben på anbud på nett.

I 2002 kom EU-direktivet som hindrer bilprodusentene å kreve at deres verksteder blir brukt for at garantien på bilen skal opprettholdes.

Kravet er nå at verkstedet skal være godkjent og bruke deler av original kvalitet.

Likevel mener mange fortsatt at merkeverkstedene er best, ifølge en spørreundersøkelse utført for Autobransjens Leverandørforening.

Større reparasjoner Vær klar over at det er noen reparasjoner de uavhengige verkstedene ikke kan gi pris uten å se nærmere på bilen og hvilke deler som behøves.

Det gjelder i hovedsak større reparasjoner på nyere modeller og enkelte vanlige jobber som kløtsjbytte der verkstedene må innhente pris på originaldeler fra produsentene.

På mer kompliserte mekaniske operasjoner som overhaling av motorer og girkasser, må man ofte ty til verksteder som spesialiserer seg på slike reparasjoner.

Lag en skriftlig avtale Direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet, Ingeborg Flønes, råder bileier og verksted til å lage en skriftlig avtale om pris før arbeidet påbegynnes.

På den måten unngår man konflikt under og etter arbeidet.

Hun presiserer at verkstedet ikke kan ta høyere pris enn det som er avtalt på forhånd.

- Har man avtalt en fast pris for arbeidet som ble utført, er denne bindende for verkstedet, med mindre det har kommet til en ny avtale underveis som begge parter er informert om, sier hun.

Les også:
Sparte 20.000 på verkstedvalget
Så ulike er timeprisene på bilverkstedene
Slik er den nye bobla
Norges beste bruktbiler
Vi har testet 571 biler

STORT PRISSPENN: Det er mange tusenlapper å spare på å velge et frittstående verksted foran et merkeverksted. Foto: KJELL MAGNE AALBERGSJØ
STORT PRISSPENN: Det er mange tusenlapper å spare på å velge et frittstående verksted foran et merkeverksted. Foto: KJELL MAGNE AALBERGSJØ Vis mer