BÆR: Velg heller blåbær framfor frukt, mener forfatterne av boka «Den praktiske diabetesboka. Spis det frisk på seks uker». De tror det er mulig å bli frisk på seks uker ved hjelp av god planlegging, kostholdsendringer og mosjon. Foto: AFP / NTB Scanpix
BÆR: Velg heller blåbær framfor frukt, mener forfatterne av boka «Den praktiske diabetesboka. Spis det frisk på seks uker». De tror det er mulig å bli frisk på seks uker ved hjelp av god planlegging, kostholdsendringer og mosjon. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Diabetes type 2

- Slik kan du spise deg symptomfri fra diabetes 2

Er det mulig? Noen sier ja, andre er mer skeptiske. Slik svarer ekspertene på hva som skal til. 

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Omtrent 200 000 nordmenn har i dag diagnosen diabetes type 2, og hvert år settes mellom 15 000 og 16 000 flere på blodssukkersenkende medisiner.

Sannsynligvis er antallet personer med diabetes også høyere enn det registrerte tallet - mange har diabetes uten å vite det selv.

Data fra Helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag (HUNT) viser at andelen voksne med diabetes økte fra 2,9 prosent til 4,3 prosent i perioden 1984-2008, og Norsk Helseinformatikk skriver også at antallet diatetes 2-pasienter har tredoblet seg de siste 30 åra.

Senk risikoen Diabetes type 2 er en kronisk sykdom forårsaket av forstyrrelser i reguleringen av sukkeromsetningen i kroppen.Insulinet, som bryter ned glukose, virker dårligere - kalt insulinresistens. Eller det produseres for lite insulin.Overvekt på grunn av høyt inntak av kaloririk og fet mat kombinert med lav fysisk aktivitet, er den klart viktigste årsak til type 2- diabetes.Dårlig søvn er en risikofaktor for overvekt og fedme, som igjen er en risiko for diabetes type 2.Søvnproblemer og søvnapné øker risikoen for diabetes type 2.Fysisk aktivitet ser ut til å ha en selvstendig beskyttende effekt, uavhengig av vekt.Stillesitting er i seg selv en risikofaktor. Bryt opp stillesittingen.

Kilde: Kåre I. Birkeland og Norsk Helseinformatikk

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn