Slik kan du unngå boligfella

Det er skjulte feil og mangler på minst 25 prosent av alle norske boliger. Sjekk din bolig!

KAN KOSTE DEG DYRT:Ifølge forsikringsselskapene er det skjulte feil og mangler i én av fire boliger. Sjekk boligen godt, be om teknisk tilstandsrapport og les all dokumentasjon nøye på visning er rådet fra ekspertene. Sjekk også din nåværende bolig.Haakon Ellingsen (27) spør mekler Jorun P. Kvale om fukt og mugg på badet på visning i Oslo. Foto: Håkon Eikesdal
KAN KOSTE DEG DYRT:Ifølge forsikringsselskapene er det skjulte feil og mangler i én av fire boliger. Sjekk boligen godt, be om teknisk tilstandsrapport og les all dokumentasjon nøye på visning er rådet fra ekspertene. Sjekk også din nåværende bolig.Haakon Ellingsen (27) spør mekler Jorun P. Kvale om fukt og mugg på badet på visning i Oslo. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Annethvert hus i Norge har dårlig inneklima, og skader som fukt, muggsopp, radon og dårlig isolasjon kan gi deg kostbare og helsefarlige problemer i ettertid.

Viktigst er det å sjekke boligens tilstand når du skal bytte bolig, men du bør også sjekke din nåværende bolig for eventuelle utbedringer før det er for seint.

Et overopphetet boligmarked kan føre til hastverk og uheldige overraskelser.

- Kjøperne har lite å velge i, og det er flere folk på visning enn før, sier leder av Norges Eiendomsmeglerforbund, Christian Vammervold Dreyer.

- Nordmenn kjøper bolig med hjertet, ikke fornuften. Dette skyldes dårlig tid. Hvis man vil ha drømmeboligen må man kaste seg på, sier advokat Dag Are Børresen i Help forsikring.

Helsefarlig - Den største feilen nordmenn gjør ved boligkjøp er at de ikke får boligen undersøkt på forhånd. Undersøkelsen bør utføres av en bygningskyndig, og foretas i alle etasjer. Du bør ikke kjøpe bolig før du har hatt en bygningskyndig eller takstmann til å undersøke boligen for å avsløre eventuelle mangler, sier sivilingeniør og spesialrådgiver på innemiljø, Gaute Flatheim til Dagbladet.

Ifølge Flatheim kan feil isolasjon i boligen gi livsfarlige fuktskader.

- Fuktigheten gjør at toksiner og partikler slippes ut i lufta. Dette kan gi symptomer som hodepine, unormal tretthet, tørr hud, såre øyne og vond hals. Noen blir aldri friske igjen, sier Flatheim

Fukt og mugg Ifølge forsikringsselskapene oppstår det tvister i etterkant av 25 prosent av alle boligsalg. Det er nettopp vann- og fuktskader folk krangler mest om.

I 2010 mottok Forbrukerrådet 2974 henvendelser vedrørende boligkjøp.

- Henvendelsene handler om forhold hvor tilstanden av den kjøpte boligen ikke er som forventet. Problemene er ofte knyttet til feil på boligen og forholdet mellom kjøper og selger, sier Torgeir Øines, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet.

De vanligste henvendelsene gjelder fukt og mugg, uventet lekkasje, skjevheter, håndverkerarbeid som ikke er gjort etter forskriftene og uenigheter mellom kjøper og selger om hva som følger med av innbo.

SJEKKLISTA: Finn ut om du har fukt eller mugg i boligen din her.
SJEKKLISTA: Finn ut om du har fukt eller mugg i boligen din her. Vis mer

- Boligkjøpere setter seg ikke inn i hva slags kvalitet de kan forvente på de bygningstekniske løsningene. Dette er vanligvis ting som ikke er «synlige», sier seniorforsker i SINTEF byggforsk, Trond Bøhlerengen.

Undersøkelsesplikt  - Mange steder i landet følger det bare med verdi - og lånetakst uten noen teknisk tilstandsrapport på boligen. Det er ikke nok, sier Øines.

Kjøper kan i dag stille krav om en teknisk tilstandsrapport, men selger har ingen plikt til å etterfølge kravet.

Boligselgere har plikt til å informere om feil og mangler, men kjøper har undersøkelsesplikt. Ikke alle har mulighet til å ta med fagfolk på visning. Undersøk boligen grundig selv, og les salgsdokumentene nøye, er rådet fra ekspertene.

- Overflatisk vurdering SINTEF Byggforsk anbefaler å kreve teknisk tilstandsrapport av boligen, og å legge inn forbehold ved budgivningen om at selger dekker kostnader ved eventuelt utbedringsbehov.

- Ved kjøp av gamle boliger bør det foreligge en teknisk tilstandsrapport. Det er lett å glemme at det å kjøpe brukt bolig betyr at man må forvente at behov for utskifting eller utbedring av enkeltkomponenter, materialer og løsninger vil melde seg, sier Bøhlerengen.

- Det er lett å forstå at folk gjør feil. Man glemmer ofte premissene som ligger til grunn for verditaksten, som bare er en overflatisk vurdering, sier Børresen.

- Stoler på verditaksten
På visning ser Haakon Ellingsen (27) etter åpenbare feil og mangler, og spør mekler hvis det er noe han lurer på.

- Jeg sjekker ikke så mye av det tekniske i leiligheten, det føler jeg ikke at jeg har kompetanse til, sier Ellingsen til Dagbladet. Han har vært på omkring 15 visninger i Oslo det siste året, og synes det går fort fra visning til leilighetene blir solgt.

Som førstegangskjøper er det mye nytt å sette seg inn i.

- Jeg ser etter åpenbare skader på kjøkken og bad, som for eksempel rør, sluk og fuktskader. Jeg pleier også å sjekke om det elektriske anlegget er gammelt. Men det blir bare overflatisk. Som regel spør jeg mekler hvis det er noe jeg er usikker på.

Ellingsen er klar over at verditaksten er en overflatisk vurdering av boligens tilstand, men stoler på at den er nogenlunde riktig. Hittil har han ikke vurdert å hyre inn egen takstmann, og han ber ikke om teknisk tilstandsrapport på boligen.

- Jeg pleier å sette meg godt inn i salgsdokumentasjonen jeg får fra mekler, men det er vanskelig for meg å vurdere tilstanden på røropplegg, tak og fasade, så jeg stoler på at taksten som er gjort stemmer, sier Ellingsen.