FOR LAV AVKASTNING: Fripoliser gir for lav avkastning slik reglene er i dag. En arbeidsgruppe som består av Finansdepartementret, Arbeids- og sosialdepartementet og Finanstilsynet har sett på tiltak for å gjøre det mer lønnsomt for fripoliseierne. Foto: NTB Scanpix
FOR LAV AVKASTNING: Fripoliser gir for lav avkastning slik reglene er i dag. En arbeidsgruppe som består av Finansdepartementret, Arbeids- og sosialdepartementet og Finanstilsynet har sett på tiltak for å gjøre det mer lønnsomt for fripoliseierne. Foto: NTB ScanpixVis mer

Slik kan fripolisene dine bli mer verdt

I dag eier nær 1 million nordmenn fripoliser for 350 milliarder kroner. Disse taper seg i verdi for hvert år. Det kan det nå bli slutt på.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Fripoliser forvaltes av kommersielle livselskaper og har en årlig garantert rente. Denne garanterte renta var tidligere helt opp i 4 prosent. Men samtidig med fallende rentenivå har denne garanterte renta vært justert gradvis nedover, sier Andreas Moen, pensjonsekspert i Parat.

Fripoliser har en garanti om at midlene årlig skal tilføres mellom to og fire prosent i avkastning.

Meningen er at 80 prosent av overskuddet ut over den garanterte renta fra forvaltningen av fripoliser skal tilfalle fripoliseeierne, mens 20 prosent går til pensjonsleverandørene.

- Men fordi det er så krevende i dagens rentemarked, med dagens kapitalkrav og med økende levealder, er det ikke lenger noe overskudd utover den garanterte renta. Forsikringsselskapet må innfri garantien om rente, men har ingen incentiver for å skape avkastning ut over dette. De vil ha lite glede av meravkastning for sin del, og en økt aksjeandel vil binde opp enda mer av egenkapitalen, sier Moen.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn