Slik kan menn bli mer fruktbare

Frykter du for kvaliteten på sæden din, er du ikke alene.

LØSKRUTT I PUNGEN: Hyppig sex rundt eggløsning er ikke veien å gå får å bli gravid, mener androlog Ken Purvis. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
LØSKRUTT I PUNGEN: Hyppig sex rundt eggløsning er ikke veien å gå får å bli gravid, mener androlog Ken Purvis. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.comVis mer

På nettet florerer det av råd, tips og veiledninger for hvordan fruktbarheten hos menn kan forbedres. Men kvaliteten på sæden har ikke mye å si.

Stress senker sjansene Det første steget til økt fruktbarhet hos menn starter i hodet, skal vi tro landets fremste ekspert på menns fruktbarhet.

- Ikke ha sex som kaniner i eggløsningsperioden hos kvinnen. Det ender ofte med blårøyk, stress og ingen graviditet, sier androlog Ken Purvis til foreldre.no.

Spar opp sæd Han mener det er mye bedre å bruke tid, og at mannen sparer opp sæd i noen dager, for å ikke brenne kruttet med hyppig sex i kvinnens eggløsningsperiode.

- Sædcellene kan leve i kvinnen i to til tre dager, så det er ingen grunn til å stresse for mye med å treffe nøyaktig på eggløsningen, sier Purvis.

Når graviditet uteblir, skyldes det i en tredel av tilfellene at mannens evne til å befrukte kvinnen er nedsatt, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Røyking kan skade sædcellene Ny forskning fra Folkehelseinstituttet viser at skadelige kjemikalier, som blant annet finnes i sigarettrøyk, grillos og dieseleksos, kan være en årsak til at menns sædkvalitet er blitt dårligere med årene.

Enkelte kjemikalier påvirker sædcellene, og noen kan også påvirke sædcellenes stamceller. Det anbefales å stumpe røyken og unngå skadelige kjemikalier generelt i minst tre måneder før unnfangelse.

For kvinners vedkommende har forskning vist at røyking under svangerskapet kan ha betydning for utvikling av testiklene hos guttefostre, og for den fremtidige sædkvaliteten.

Hver 5. nordmann har nedsatt sædkvalitet En av fem norske menn har dårligere sædkvalitet enn det Verdens Helseorganisasjon (WHO) mener er grensen for å kunne kalles nedsatt fruktbarhet. Årsakene er mange, men forskerne ser på miljø- og livsstilsfaktorer som vesentlige bidragsytere til at sædkvaliteten er urovekkende dårlig.

Menns fruktbarhet defineres av WHO som antallet levende sædceller, og hvor aktive de er.

- Ikke avhengig av «bra» sæd Purvis mener at kvaliteten på selve sæden ikke betyr noe, og at det er gammelt nytt at norske menn er i verdensklasse i dårlig sædkvalitet. Han peker også på at forskning ennå ikke har bekreftet sammenheng mellom sædkvalitet og mannens evne til å gjøre kvinner gravide.

- En mann er ikke avhengig av bra sædkvalitet for å gjøre en kvinne gravid. Selv den verste spermkvaliteten som finnes, kan klare det. Noen kvinner er så fertile at de blir gravide bare de blir pustet på, sier Ken Purvis.

For at et par skal kunne defineres som infertile - å ha nedsatt befruktningsevne, må paret ha forsøkt å bli gravide i ett år uten å lykkes. I mer enn halvparten av tilfellene der mannen er årsaken, kan problemet behandles. Det kan også være underliggende medisinske årsaker til at menn har nedsatt befruktningsevne.

At sædkvaliteten generelt sett ikke betyr noe, bekreftes av Kvinneklinikken ved Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet.

- I grove trekk stemmer det at sædkvaliteten ikke har noen betydning for evnen til å gjøre en kvinne gravid. Men en lav mengde sædceller i sæden kan gjøre det vanskelig for enkeltindividet å få det til, sier lege Peter Fedorcsak ved Kvinneklinikken, til foreldre.no.

Han understreker at fruktbarhet er individuelt, og noe som er vanskelig å måle.

- Et hjerteinfarkt er et hjerteinfarkt, og er mye enklere å fastslå, sier Fedorcsak. Han mener at det fortsatt er fornuftig å sjekke sædkvaliteten hos menn som ikke får barn. Det kan si noe om sjansen til å lykkes.

- Har man ikke sædceller i det hele tatt kan man si at sjansen er lik null.

- Hjemmetester er bullshit Det finnes flere produkter i handelen, som gir løfter om å kunne avsløre sædkvaliteten på egenhånd, hjemme.

- Slike tester er bullshit! De skaper bare stress, konflikter og enda mer problemer, sier Ken Purvis.

Tester for kvinner, som forteller om eggløsning, har derimot noe for seg.

- En slik test kan hjelpe kvinnen i å finne tidspunktet for eggløsning. Det er også lurt for å finne ut om kvinnen har eggløsning i det hele tatt, forteller Purvis.

Flere råd for å øke sædkvaliteten Selv om androlog Ken Purvis mener at det ikke er nødvendig med god sædkvalitet for å gjøre en kvinne gravid, finnes det mange råd om hvordan sædkvaliteten kan forbedres.

Den kanadiske legen Dr. Zoltan Rona driver med forebyggende medisin og naturterapi.

Her er dr. Ronas seks råd for å forbedre sædkvaliteten:

1. Øke antallet spermier Et lavt antall og mindre svømmedyktige sædceller gjør det vanskeligere å få barn. Grensen for et lavt antall sædceller settes av WHO ved 40 millioner per kubikkcentimeter. Gjennomsnittet ligger på 120 til 350 millioner.

For å øke antallet kan det være lurt å unngå miljøfarer som kjemikalier, stråling, piller, tungmetaller, sigarettrøyk, overdrevet alkoholforbuk, forurensing og narkotika. Tettsittende undertøy, som hindrer testiklene, varme bad og stillesitting kan være med på å øke temperaturen lenge nok til at sædproduksjonen svekkes.

2. Unngå skadelige kjemikalier Ved å passe deg for xenoøstrogener, som etterligner effektene av det kvinnelige hormonet østrogen (PCB, DDT,dioxin,pesticider,plastikk og industriforurensing), kan du forebygge eller minimere effekten av de skadelige stoffene. Disse stoffene kan befinne seg i mye av det du omgir deg med til daglig, men bør unngås:

Plastbokser for mat, plastflasker, plastinnpakning og kjøkkenutstyr i plastikk Klorbleket; kopipapir, kaffefilter, papirlommetørkle og toalettpapir Kloret springvann, klorbleking og klorblekede produkter. Hydrogen-peroxid anbefales i stedet. Mat som ikke er økologisk dyrket. Sprøytemidler kan inneholde pesticid og herbicid. Syntetisk sminke og deodoranter Animalske produkter med høyt fettinnhold som inneholder hormoner. Melk- og melkeprodukter, kylling, biff og svinekjøtt Alkohol og koffein Frityrsteking, trekull-grilling og grilling Inntak av mat med høyt innhold av antioksidanter anbefales også for å redusere effekten av xenoøstrogener.

3. Spis sunnere Å få i seg nok frisk frukt og grønt, helkorn og belgfrukter kan være med på å øke fruktbarheten. Samtidig bør tobakk, raffinerte karbohydrater, kaffe, te, alkohol og mat med kunstige tilsettingsstoffer, unngås.

Oppretthold idealvekten. Feilernæring hos menn fører til lavere sexlyst og endringer i forplantningsorganene som gjør deg ufruktbar.

På en annen side kan dårlig sædkvalitet og impotens knyttes til overvekt. Trolig fordi overflødig fett i nærheten av testiklene er med på å øke temperaturen.

4. Tren regelmessig Ifølge American Society of Reproductive Medicine, forbedres fruktbarheten med regelmessige treningsøkter fem dager i uka, med en varighet på 45 minutter for hver økt. Dette holder kroppsvekten under kontroll, letter stress og angst.

Overdrevet mye trening, som maraton og tilsvarende, kan være en årsak til ufruktbarhet fordi det kan stanse kvinners menstruasjon og senke antallet sædceller hos menn.

Hvis du er i tvil om hva slags trening som er best for deg, bør du få råd hos en personlig trener. Treneren kan legge opp et treningsprogram, som kan hjelpe deg til å finne idealvekt og et bra treningsnivå.

5. Ta kosttilskudd De viktigste kosttilskuddene for å øke fruktbarheten hos menn, er C-vitamin og sink. C-vitamin hindrer spermen i å klumpe seg sammen og forbedrer sjansen for økt fruktbarhet.

Sink-tilskudd har vist seg å øke testosteron-nivået, antallet sædceller og cellenes bevegelse og aktivitet.

6. Tilskudd av naturpreparater Ulike naturpreparater og urter kan være effektive for å forbedre ereksjonen, sexlysten, blodsirkulasjonen til kjønnsorganene og den generelle seksuelle helsen, med praktisk talt ingen bivirkninger.

Dannelsen av en sædcelle tar rundt tre måneder. Derfor vil det ta like lang tid å finne ut om fruktbarheten har bedret seg etter å ha begynt å supplere kostholdet med tilskudd.

Les også:

Rett i pungen

Dårlig vann = dårlig sæd

Spis deg kåt og viril

Drikker bort befruktningen?

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.