Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik kan varmen bedre leddsmertene

Pasienter med revmatiske sykdommer holder seg friske lengre etter opptrening i varmt klima, viser ny doktorgrad.

HOLDER SEG AKTIV: Jon Hagfors (59) har Bekhterev, reiser jevnlig på behandlingsreiser og driver også opptrening hjemme. — For meg fungerer det bra med intensiv opptrening en periode, som jeg følger opp selv hjemme, sier Hagfors. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
HOLDER SEG AKTIV: Jon Hagfors (59) har Bekhterev, reiser jevnlig på behandlingsreiser og driver også opptrening hjemme. — For meg fungerer det bra med intensiv opptrening en periode, som jeg følger opp selv hjemme, sier Hagfors. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Norge er det 300 000 revmatikere, og mange av dem kan få tilbud om å reise på behandlingsreiser til utlandet. Nå er den gunstige effekten også dokumentert med forskning.

I en studie som ble publisert i Journal of Rehabilitation Medicine i mai kommer det fram at behandlingsreiser til varmt klima gir varig økt bevegelighet i ryggen for pasienter med leddsykdommen Bekterev. Det gir også en smertelindring i minst 6 måneder etter behandlingen, som gjorde at den daglige funksjonen hos pasientene holdt seg god lenger.

- Det mest påfallende er at effekten vedvarer når pasientene blir kontrollert etter tre måneder, sier Yndis Staalesen Strumse, forsker ved Seksjon for behandlingsreiser ved Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet.

Optimalt
I sin doktorgradsavhandling, der artikkelen inngår, har hun forsket på hvordan behandling i varme strøk har effekt på pasienter med ulike nevrologiske og revmatiske sykdommer som Bekhterev og leddgikt.

Sidebevegeligheten i ryggen hos Bekhterev-pasientene økte hos 92 prosent av pasientene som var i utlandet, mot 60 prosent av de som var i Norge.

- Vi tror at en behandlingsreise med intensiv fysioterapi og trening i et varmt og stabilt klima gir grunnlag for optimal treningseffekt, som gjør at pasientene blir mykere og får mindre smerter, sier Strumse.

Varmen kan være gunstig på flere måter. UV-belysningen fra solen kan virke på betennelsestilstanden i kroppen. Sollys stimulerer produksjon av aktivt D-vitamin, og nyere studier har vist at dette kan redusere muskelsmerter via en D-vitamin-reseptor i muskulaturen.

Beskriver bedring
- Det er helt klart mange pasienter hos oss som beskriver at de blir bedre når de er i varme strøk, og som merker forverring av smertene når det kommer lavtrykk. Det kan gjelde de som har nerveskadesmerter, som etter ryggmargsskader eller andre nerveskader, sier Audun Stubhaug, professor og leder for Avdeling for smertebehandling ved Oslo Universitetssykehus.

Han viser til flere studier utført på rotter som viser at værforandringer virker inn på nervesmerter.

I studien av Bekhterev ble pasientenes egen vurdering av smerte, morgenstivhet, funksjon og sykdomsaktivitet målt etter internasjonale kriterier for å studere effekten. For Bekhterev-pasientene viser dette at trening i varmt klima umiddelbart er like effektivt som behandling med såkalte biologiske medisiner mot leddbetennelse.

- Likevel kan ikke opptrening erstatte biologiske medisiner. Opptreningen er best for å øke bevegeligheten i ryggen, mens de biologiske medisinene er best for å dempe sykdomsaktiviteten. Dersom opptrening i varmt klima kan fungere dempende på sykdomsaktiviteten, blir det en kortvarig tilleggseffekt til medisinene, sier Strumse.

Vanskeligere å dra
I tillegg viser forskningen at antall sykmeldinger blant leddgiktpasientene som reiste utenlands ble redusert med 13 prosentpoeng, litt mer enn for de som ble behandlet i Norge.

- Man kan ikke se bort fra at behandling i varmen også vil kunne ha effekt på andre med tilsvarende sykdommer. Det er vist langtidseffekt på smerter ved fibromyalgi, og det er ikke usannsynlig at det også kan virke mot andre revmatiske sykdommer, sier Strumse.

Et alternativ til statlige behandlingsreiser er å få en rekvisisjon fra fysipterapeut og dra på eget initiativ til et behandlingsinstitutt i varmt klima. Men ved nyttår kom det nye regler for slike turer: Man får ikke lenger støtte til behandling utenfor EU og EØS. I tillegg er ordningen med at HELFO betaler direkte for turen forandret, og nå må pasientene selv legge ut for turen i forkant. De får heller ingen forsikring om at de får pengene tilbake før de reiser.

De nye reglene vil gjøre at færre drar, mener Strumse.

- Mange institutter utenfor EU har bygget opp kompetanse om norske pasienter, og jeg er redd for at det blir færre av dem. Utviklingen har gått feil vei, mener hun.

Det samme mener Norsk Revmatikerforbund.

- Vi frykter for de sosiale konsekvensene av ordningen, fordi mange ikke har råd til å legge ut i forkant. Trykket på fysioterapibehandling i Norge blir også større, og ventelistene i kommunene er allerede lange, sier interessepolitisk konsulent Gry Skålnes.

Tone Toften, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, skjønner at enkelte grupper med kronisk syke er bekymret.

- Vi ser at det totalt sett blir ulemper for noen pasienttyper, men mener tilbudet totalt sett blir bredere og når ut til flere. De som opplever at de ikke kan dra til samme sted som de har dratt før, kan også søke om plass på statlige behandlingsreiser, sier Toften.

Hadde ikke fortsatt i jobben uten reisene
Jon Hagfors (59), en av deltakerne i studien av Bekhterev-pasientene, har alltid hatt en god effekt av behandlingsreiser. —Jeg hadde ikke klart å holde meg i jobb om det ikke hadde vært for reisene. Alle jeg har hatt kontakt med, har hatt god nytte av behandling i varmen, sier han.

Hagfors, som også har hatt tillitsverv i Norsk Revmatikerforbund, har hatt Bekhterev i om lag 50 år. Han har klart seg uten biologiske medisiner til inntil helt nylig, og er sikker på at det er oppholdet i varmen som er årsaken til det.

—Når jeg er i varmen får jeg en ekstra «finish» på opptreningen, jeg klarer å ta ut litt ekstra, sier Hagfors, som også går jevnlig til fysioterapeut og opptrening i varmt basseng.

Etter behandling merker han at han klarer å rette ryggen mye bedre ut, og at han får løsnet opp brystkassen slik at det blir enklere å puste. Under oppholdet på institutt Igalo fikk han et egentilpasset behandlingstilbud med blant annet fysioterapi, annen opptrening og varmt basseng.

image: Slik kan varmen bedre leddsmertene

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!