Slik kan varmen bedre leddsmertene

Pasienter med revmatiske sykdommer holder seg friske lengre etter opptrening i varmt klima, viser ny doktorgrad.

HOLDER SEG AKTIV: Jon Hagfors (59) har Bekhterev, reiser jevnlig på behandlingsreiser og driver også opptrening hjemme. — For meg fungerer det bra med intensiv opptrening en periode, som jeg følger opp selv hjemme, sier Hagfors. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
HOLDER SEG AKTIV: Jon Hagfors (59) har Bekhterev, reiser jevnlig på behandlingsreiser og driver også opptrening hjemme. — For meg fungerer det bra med intensiv opptrening en periode, som jeg følger opp selv hjemme, sier Hagfors. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Norge er det 300 000 revmatikere, og mange av dem kan få tilbud om å reise på behandlingsreiser til utlandet. Nå er den gunstige effekten også dokumentert med forskning.

I en studie som ble publisert i Journal of Rehabilitation Medicine i mai kommer det fram at behandlingsreiser til varmt klima gir varig økt bevegelighet i ryggen for pasienter med leddsykdommen Bekterev. Det gir også en smertelindring i minst 6 måneder etter behandlingen, som gjorde at den daglige funksjonen hos pasientene holdt seg god lenger.

- Det mest påfallende er at effekten vedvarer når pasientene blir kontrollert etter tre måneder, sier Yndis Staalesen Strumse, forsker ved Seksjon for behandlingsreiser ved Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet.

Optimalt I sin doktorgradsavhandling, der artikkelen inngår, har hun forsket på hvordan behandling i varme strøk har effekt på pasienter med ulike nevrologiske og revmatiske sykdommer som Bekhterev og leddgikt.

Sidebevegeligheten i ryggen hos Bekhterev-pasientene økte hos 92 prosent av pasientene som var i utlandet, mot 60 prosent av de som var i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer