VERDENS STØRSTE HELSEPROBLEM: Stadig flere unge mennesker lider av overvekt eller fedme. Eksperter karakteriserer fedmebølgen som det største helseproblemet i vårt århundre. Foto: COLOURBOX
VERDENS STØRSTE HELSEPROBLEM: Stadig flere unge mennesker lider av overvekt eller fedme. Eksperter karakteriserer fedmebølgen som det største helseproblemet i vårt århundre. Foto: COLOURBOXVis mer

Slik kan vi slåss mot fedmeepidemien

Vi blir feitere og feitere. Eksperter slår alarm!

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Fedmeeksperter fra hele Europa er i disse dager samlet i Sofia i Bulgaria for European Congress on obesity. Kongressen avsluttes lørdag.

Her blir ny forskning på området lagt fram. En studie av utviklingen av overvekt i verden ble publisert i tidsskriftet The Lancet i går.   

MINDRE STRESS OG MER MIDDELHAVSKOST KAN MOTVIRKE OVERVEKT Mindre stress og middelhavskost kan motvirke overvekt, viser ny forskning.Å gå ned i vekt, om enn bare for en kortere periode, kan bedre hjertehelsa. En studie nylig publisert i The Lancet Diabetes & Endocrinology, viser at å gå ned i vekt hadde en positiv effekt, selv om du gikk opp igjen. Og det er aldri for sent å gå ned i vekt, hjertehelsa bedres uansett alder.- Dette er interessant, men må testes ut i en større studie. De har hovedsaklig målt tykkelsen på halspulsåra, som er en markør for hjertesykdom, sier Jøran Hjelmesæth, leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold.Et funn som ble lagt fram i på overvektskongressen i Sofia tidligere i uka, var at økt stress hos barn fører til vektøkning.- Økt stress gjør noe med den hormonelle reguleringen vår som kan påvirke graden av fedme, og dette bekrefter tidliger funn. - Vi vet at stress er relatert til fedme, spesielt økt psykisk stress hos voksne, sier Samira Lekhal, seksjonsoverlege ved seksjon for barn og unge ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst.Forskere i Sofia la også fram en studie som viser at Middelhavskost hos barn kan motvirke overvekt.- Dette er ikke spesielt overraskende. Midelhavsdietten inneholder lite mettet fett, mye grønnsaker og lite sukker. Middelhavskost kan nok forebygge overvekt også hos voksne, sier Lekhal.

- Alvorlig

- Fedme er alvorlig og jeg er fortsatt bekymret. Det er ikke tvil om at overvekt øker risikoen for død av hjerte- karsykdom, diabetes, ulike kreftformer, leddplager og nyresvikt. 

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn