Slik klarer du deg uten guidebok i en av verdens mest overveldende byer

Men sjekk prisene på forhånd, og skru av dataroamingen.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

NEW YORK (Dagbladet): Vårsola forsøker å varme opp Battery Park på sørspissen av Manhattan.

Vi skal forsøke å manøvrere gjennom deler av verdensmetropolen uten tradisjonelle guidebøker, og heller la applikasjonene (appene) vi har lastet inn på telefonen, gjøre jobben.

De utvalgte er Guidepal, Wikihood, Yelp, Urbandaddy, UrbanWonderer, City Walk New York og Walk NYC.

Urbandaddy Fra sør på Manhattan kan du starte dagen med båttur ut til Frihetsgudinnen og historiske Ellis Island, som var inngangsporten for millioner av innvandrere til USA. For oss er det blitt lunsjtid, og vi åpner Urbandaddy.

Telefonen har allerede fortalt appen hvor vi er, og vi gir beskjed om at vi ønsker lunsj. Appen lar deg også sortere ut fra hvem du er på tur med.

Du kan for eksempel plotte inn at du er på tur med eksen, elskerinna, sjefen eller kjæresten. Vi velger venner. En rekke alternativer dukker opp.

Luke's Lobster, et lite hummersted noen få kvartaler unna, ser lovende ut. For sikkerhets skyld dobbeltsjekker vi raskt med Yelp, som består av brukernes anmeldelser. Også her har Luke's Lobster fått gode karakterer, og prisnivået er under middels.

Ved hjelp av karttjenesten på telefonen, finner vi raskt fram. Hvis du allerede har fått hjemlengsel, ligger også den skandinaviske restauranten Smorgas Chef like ved i de gamle, snirklete gatene.

City Walk New York Med appen City Walk New York velger vi å se hvilke severdigheter i området vi bør få med oss på nedre Manhattan. Vi får beskjed om at vi må se Wall Street-børsen. Dit er veien kort.

SKILTET: Wikihood opplyser at Times Square, med de enorme reklameskiltene, er oppkalt etter avisa New York Times. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG
TELEFONGUIDE: Haley Gonzales, Sara Deffeize, Julia Nelson og Hanna Bumgamer er alle dypt konsentrerte på smarttelefonene sine der de spaserer gjennom Times Square New York. Nyttige apper til smarttelefoner gjør at du i stor grad kan legge igjen guideboka på hotellet. Men huske å løfte blikket opp fra telefonen - og nyt at du er i verdensmetropolen. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG
TURISTMAGNET: Times Square var inntil begynnelsen av 1990-tallet beryktet for strippeklubber. I dag er det teatersentrum og turistmagnet. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG
KONTRASTER: En fløytespiller og turister på trappene til Federal Hall, ved siden av Wall Street. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG
NYTTIG: Både Guidepal, NYC Walking Tours, New York City Walk, og Urbanwonderer, har gode guider til enorme Central Park. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG
CHINATOWN: Vanessa's Dumplings kommer langt ned på listene som appene foreslår, men har en høy rangering med billig mat. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG
PAPIR: Det kan bli dyrt å bruke utenlandsk mobil. Disse turistene har sikret seg med guidebok. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG
LUNSJ: Luke's Lobster nær Wall Street scorer på saftige, billige hummersmørbrød. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG
STAND-UP: Har du flaks kan du møte Jerry Seinfeld på Comedy Cellar i Greenwich Village. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG
TRIUMF: New Yorks triumfbue i Washington Square Park. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG
SHOPPINGMEKKA: Soho er stappfullt av butikker og gallerier. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG
POPULÆR: Restauranten P.J Clarke ligger rett over gata for The Metropolitan Opera. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG
PYNT: Et skilt med oppfordring om å vise fram New York pryder en vegg i Midtown. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG
HJELPEAPP: Yelp lar deg bruke en «monokkel» hvor ting du leter etter dukker opp der du retter kameraet, med rangering og adresser. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG
HISTORIE: South Street Seaport er et historisk havneområde langs East River, nær Wall Street. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG
PYNT: Et skilt med oppfordring om å vise fram New York pryder en vegg i Midtown. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG
LANDEMERKE: City Walk New York mener Brooklyn Bridge er et must. Brua har bundet sammen Manhattan og Brooklyn siden 1883. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG

Vi finner så fram Wikihood, hvor du kan lese interessante historiske opplysninger om området du befinner deg i. Federal Hall tvers over gata for børsen er stedet hvor George Washington ble tatt i ed som USAs første president i 1789, og hvor grunnlovens «Bill of Rights» ble lagt fram.

Kvartaler bortenfor ligger Ground Zero, som er vel verdt turen, men husk å bestille gratisbilletter på nettet i forkant. I nærheten ligger også det temmelig kaotiske varemagasinet Century 21, hvor du kan kjøpe eksklusive merkeklær til lave priser.

Vi står over og rusler heller mot Brooklyn Bridge, som City Walk New York mener vi må se. Den berømte brua har bundet sammen Manhattan og Brooklyn siden 1883. Går du et lite stykke ut på brua får du en spektakulær utsikt over byen.

Yelp Så setter vi kursen mot Chinatown. I løpet av noen kvartaler er vi omringet av kinesiske skilt. Her er det utallige muligheter til å spise rimelig og god mat.

Vi ber Yelp om å finne et sted som serverer dumplinger. Mange steder får gode karakterer. Det nærmeste er et sted som heter Ten Ren, men det viser det seg å være et tehus.

Vi søker på nytt og velger Vanessa's Dumpling House i stedet.

Det viser seg å være et enkelt, men svært populært sted som tidligere har fått omtale i New York Times og Time Out. En liten porsjon med dumplinger koster bare 2 dollar (drøyt 11 kroner).

Urbanwonderer Like ved ligger Soho med alle sine butikker og gallerier. Vi lar Urbanwonderer fortelle oss om området. Siden vi passerer Little Italy, har jeg lastet ned Mafia Maps, en app som beskriver ulike dramatiske hendelser og steder hvor mafiaen har herjet.

Det viser seg at vi blant annet går forbi Umberto's Clamhouse i Mulberry street. Her ble gangsteren Joe Gallo skutt og drept i 1972, i mafiaoppgjøret som har fått tilnavnet «Happy Birthday Murder».

I dag minner dessverre området mest om en turistfelle. Deretter kommer vi til Broadway i Soho, hvor vi finner de store merkebutikkene.

TELEFONGUIDE: Haley Gonzales, Sara Deffeize, Julia Nelson og Hanna Bumgamer er alle dypt  konsentrerte på smarttelefonene sine der de spaserer gjennom Times Square New York. Nyttige apper til smarttelefoner gjør at du i stor grad kan legge igjen guideboka på hotellet. Men huske å løfte blikket opp fra telefonen - og nyt at du er i verdensmetropolen. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG
TELEFONGUIDE: Haley Gonzales, Sara Deffeize, Julia Nelson og Hanna Bumgamer er alle dypt konsentrerte på smarttelefonene sine der de spaserer gjennom Times Square New York. Nyttige apper til smarttelefoner gjør at du i stor grad kan legge igjen guideboka på hotellet. Men huske å løfte blikket opp fra telefonen - og nyt at du er i verdensmetropolen. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG Vis mer

Dette er et av de mest populære shoppingområdene i byen, og i sidegatene ligger eksklusive motebutikker og rådyre kunstgallerier.

Wikihood Greenwich Village er det gamle, sjarmerende bohemstrøket nord for Soho. I dag er det ikke mange fattige kunstnere som har råd til å bo her, men det er fortsatt et flott område med restauranter og utesteder i hopetall.

Vi bruker Yelps monocle-funksjon. Da kan du se et skjermbilde av gata du er på med piler til stedene som er anmeldt. På MacDougal street ligger restauranten Minetta Tavern, som serverer veldig god fransk og amerikansk mat.

Her ligger også musikklubben Café Wha hvor legender som Bob Dylan, Jimi Hendrix og Bruce Springsteen ifølge Wikihood opptrådte i begynnelsen av karrieren. Fortsatt er det livemusikk her hver kveld.

Like bortenfor ligger komiklubben Comedy Cellar, som mange hevder er den beste i New York. Billetter får du tak i på nettet, og er du heldig kan du oppleve at store berømtheter som Chris Rock eller Jerry Seinfeld dukker opp for å teste nytt materiale.

West Village Særlig Wikihood er en flott måte å lære om nabolaget du beveger deg i.

Du kan lese om hvordan Christopher street og baren Stonewall Inn i West Village, som fortsatt ligger der i dag, var startpunktet for den moderne homobevegelsen da politiet raidet stedet i 1969 og homsene svarte med å gjøre opprør.

Du kan lese om hvordan sjarmerende Washington Square Park tidlig på 1800-tallet pleide å være en gravplass. Anslagsvis ligger 20000 lik fortsatt begravet under den populære parken, hvor folk samles for å spille sjakk, høre på gatemusikanter eller spise en lunsj i det fri.

Times Square Vi reiser nordover, og gjør et kort stopp på masete Times Square med alle de enorme reklameskiltene.

Wikihood opplyser om at plassen er oppkalt etter New York Times, som på tidlig 1900-tall hadde redaksjon i det smale bygget midt på plassen.

Inntil begynnelsen av 1990-tallet var området beryktet og fullt av strippeklubber. I dag er det et teatersentrum og en turistmagnet. De fleste newyorkere gjør nettopp derfor alt de kan for å skygge unna.

Enda litt lenger nord ligger berømte Central Park. Både Guidepal, NYC Walking Tours, New York City Walk og Urbanwonderer har gode guider som viser deg severdighetene i den svære parken.

Her finnes blant annet en dyrepark, en skøytebane i vintersesongen, flotte pikniksteder og det svære Metropolitan Museum of Art.

Følelsen av å vandre rundt i en fredelig park, mens du kan se skyskraperne reise seg like bortenfor, er særegen.

Guide i utelivet Det går mot middagstid, og vi befinner oss ved Columbus Circle. Igjen plukker vi opp telefonen, som begynner å gå tom for strøm.

I New York finnes det så mange restauranter at det kan være lurt å filtrere søkene basert på hva slags mat og prisnivå du ønsker. Både Urbandaddy og Yelp kan for eksempel fortelle om den supereksklusive Jean George-restauranten i Trump-bygningen.

Maten er upåklagelig, men koster også en liten formue, og du må bestille bord på forhånd.

Vi finner i stedet den gode meksikanske restauranten Rosa Mexicano noen kvartaler unna. Den ligger tvers over gata for The Metropolitan Opera og vegg i vegg med den populære baren og restauranten P.J. Clarke's.

Ønsker du å fortsette kvelden i New Yorks uteliv vil Guidepal, Urbandaddy og Yelp hjelpe deg med å navigere i mylderet.

Godt alternativ New York vil nok alltid være overveldende å orientere seg i, men appene er ikke noe dårlig alternativ til guidebøkene. De kan dessuten inneholde langt mer og bedre oppdatert informasjon.

Men enten du velger å reise med guidebok eller med apper, er det aller viktigste å løfte blikket og nyte at du faktisk er i en av verdens beste byer.

NYTTIG: Både Guidepal, NYC Walking Tours, New York City Walk, og Urbanwonderer, har gode guider til enorme Central Park. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG
NYTTIG: Både Guidepal, NYC Walking Tours, New York City Walk, og Urbanwonderer, har gode guider til enorme Central Park. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG Vis mer