KOKE PASTA: Uten nok vann eller salt kommer ikke pastaen til sin rett. Heldigvis er det enkelt å mestre, også for deg som synes det er vanskelig å forholde seg til omtrentlige størrelser.  FOTO: BON APPETITT/NTB SCANPIX
KOKE PASTA: Uten nok vann eller salt kommer ikke pastaen til sin rett. Heldigvis er det enkelt å mestre, også for deg som synes det er vanskelig å forholde seg til omtrentlige størrelser. FOTO: BON APPETITT/NTB SCANPIXVis mer

Slik koker du pasta

Bommer du, blir det bare trist. Heldigvis kommer du langt om du kan ti-gangeren.

Dinside Det er ikke vanskelig å koke pasta. Men du må være raus, som innbyggerne i pastaens hjemland, med både salt og vann.

- Det spiller ingen rolle hvor god pasta du kjøper, om du ikke koker den riktig, har Mariangela Di Fiore tidligere sagt til Dinside.

Pastaen skal kokes i rikelig med godt saltet vann, til den er al dente, gir tyggemotstand for tennene, ifølge den norsk-italienske kokebokforfatteren.

Synes du det er vanskelig å forholde deg til størrelser som «rikelig» og «godt», har vi en huskeregel: Bruk tigangeren.

Hvilket salt har du i kokevannet?
Sjekk vår saltguide

10 - 100 - 1000 Tar du utgangspunkt i mengde pasta du skal koke, er det bare å dele på ti for å finne saltmengde og gange med ti for å finne ut hvor mye vann du trenger.

Til en lett sulten person trenger du:

10 gram salt - 100 gram pasta - 1000 gram (1 l) vann.

Til to skrubbsultne personer kan du du bruke:

25 gram salt - 250 gram pasta - 2,5 liter vann.

Kok etter anvisning på pakken, stort sett 8-10 minutter for tørket pasta, 3-4 for fersk.

Du trenger bare to ingredienser: Slik lager du pastaen selv.

Smør eller olje? Det er heller ikke likegyldig hva du gjør med pastaen etter du har kokt den.

For det første må den ut av kokevannet fort, og du bør tilsette saus eller fett for å unngå at den stivner i en eneste stor spaghettifloke.

SPAR PÅ KOKEVANNET: Heller du av i et dørslag, ta til side litt av kokevannet i en kopp, slik at du har til å spe sausen med. Illustrasjonsfoto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
SPAR PÅ KOKEVANNET: Heller du av i et dørslag, ta til side litt av kokevannet i en kopp, slik at du har til å spe sausen med. Illustrasjonsfoto: BON APPETIT / NTB SCANPIX Vis mer

Et måte å forhindre at pastaen klumper seg sammen når den er ferdigkokt er å røre inn litt fett før du setter den på bordet.

De som har spist pasta siden 70- eller 80-tallet, er kanskje vant til at en klatt smør blir rørt inn i pastaen.

På 90-tallet gjorde olivenoljen for alvor sitt inntog i det norske kostholdet, og erstattet smøret som den foretrukne hjelpen for å unngå at pastaen ble klistret sammen i en eneste stor mølje, før du fikk satt den på bordet.

Og da vi passerte totusentallet kom de virkelig gode olivenoljene på markedet, og vi fikk smaksatt pastaen med god og fruktig olivenolje.

Forskjellen ligger i smaken, og hverken det ene eller det andre er feil.

Enkelte oppskrifter ber om nettopp det ene eller det andre - men da er gjerne en eller annen smak blandet i.

Test av ferdigpasta fra butikk: Se hvilken du bør velge.

Serveringsforslag Nykokt pasta med en god, italiensk olivenolje med hint av pepper eller grønt gress, og litt nyrevet parmesan er et lite festmåltid i seg selv.

Har du en riktig god olje, trenger du egentlig ikke mer, men noen ganger er det greit å sette litt mer smak på pastaen.

Prøv for eksempel å ha litt sitron og en eggeplomme i oljen, en av de friskeste pastasausene vi vet om, som passer perfekt til fisk eller grillet kylling.

Eller ha i masse ferskkvernet pepper i oljen, og rør inn masse revet parmesanost.

Føler du deg litt fin, kan du prøve å røre høvlet trøffel inn i romtemperert smør, (eller gå for juksevarianten og bruk trøffelsalt eller trøffelolje.)

Slik blir pastaen best

Jobb med timingen Har du planer om å ha annen saus på pastaen, vil vi anbefale at du hopper over å røre inn fett, men heller rører sausen i pastaen, på ekte italiensk vis.

Det blir ikke bare sunnere, du kan lettere kontrollere hvor mye saus som kommer på pastaen.

VÆR RAUS: Det er viktig å ha nok salt og vann for at pastaen skal bli ordentlig kokt, ifølge Mariangela di Fiore. Arkivfoto: HALVOR SOLHJEM NJERVE
VÆR RAUS: Det er viktig å ha nok salt og vann for at pastaen skal bli ordentlig kokt, ifølge Mariangela di Fiore. Arkivfoto: HALVOR SOLHJEM NJERVE Vis mer

Da må du passe på tiden.

En av de vanskeligste tingene når man lager mat, er timing. Å få de ulike delene av middagen til å være ferdig samtidig. De fleste har lært seg koketid på grønnsaker, slik at de ikke er overkokte eller kalde, når kjøttet er ferdig. Eller at kjøttet er kaldt når potetene er ferdig.

Det samme gjelder for pasta og saus.

Det gjelder å ha pastaen i kokevannet slik at den er ferdig samtidig med sausen.

Når du har slått av pastavannet, har du pastaen tilbake i gryten eller i en serveringsskål, og rører inn sausen med én gang. På denne måten forhindrer du at pastaen klebrer seg sammen, uten å måtte tilsette undvendig ekstra fett.

TIPS: Spar alltid på litt av pastavannet, slik at du kan spe ut sausen, tilfelle den ikke er tykk nok, eller det skulle være litt knapt.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.