Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik kommer du fortest fram

Dette er taktikken som får deg raskest til målet.

RASKEST FREM: Det finnes i hovedsak tre kategorier køkjørere, men kun én er den raskeste. FOTO: Geir Svardal
RASKEST FREM: Det finnes i hovedsak tre kategorier køkjørere, men kun én er den raskeste. FOTO: Geir Svardal Vis mer

Trafikkaoset rundt hovedstaden er i full gang fra i dag. E6 er innsnevret begge veier ved Furuset, og som om ikke det var nok er Oslo S stengt for togtrafikk. Det fører til at mange heller velger bilen, og dermed skaper enda mer kø. Veien er planlagt åpnet igjen i slutten av august, mens Oslo S er åpen for trafikk igjen fra 8. august.

Men hva er egentlig den beste taktikken for å komme seg frem i køkaoset? Noen sverger til kreative omveier for å slippe unna de andre bilene, mens andre velger å bli stående i køen for å håpe på at den løser seg.

Ifølge forskere fra universitetet Duisburg-Essen um Schreckenberg og nobelprisvinner i økonomi Reinhardt Selten, finnes det tre hovedtyper køkjørere, som reagerer hver på sin måte når de havner i en bilkø på motorveien:

1: De fornuftige (44 %). Når en kø varsles, vil disse finne det naturlig å gjøre som anbefalinger og skilting tilsier, for eksempel følge en annen rute enn motorveien.

2: Taktikerne (14 %). Disse vil holde seg på motorveien. De antar at alle de fornuftige vil velge omkjøringen, og da vil jo køen raskt vil løses opp, tenker de.

3: De konservative (40 %). En nesten like stor gruppe som de fornuftige. Forskjellen er at disse bilførerne verken er spesielt taktiske eller hører på råd; de bare følger sin egen nese som det passer dem der og da.

Hvem vinner? Hvem kommer så fortest frem? Jo det gjør en undergruppe av De konservative, som forskerne kaller Stoikerne. Disse utgjør ca. 1,5 prosent av alle trafikanter og kjennetegnes ved at de holder beinhardt på sin opprinnelige ruteplan uansett hva som skjer.

Forskerne roper imidlertid et lite varsku: Dersom alle vi andre nå sitter og tenker at "Nå skal jeg jammen bli stoiker!", da er vi like langt igjen...

Les også:
BMW 5-serie er en super bruktbil
Bilene kvinner vil ha
Her blir du tatt for gjennomsnittsfart

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.