SI JA TAKK: Å si ja til et glass vin eller øl, men la være å drikke, er en av løsningene Helsedirektoratet anbefaler. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
SI JA TAKK: Å si ja til et glass vin eller øl, men la være å drikke, er en av løsningene Helsedirektoratet anbefaler. Illustrasjonsfoto: Colourbox.noVis mer

Slik kommer gravide seg unna drikkepresset

Julebordsesongen er spesielt vanskelig.

I en undersøkelse som er utført av Synovate for Helsedirektoratet, svarer en av fire kvinner at det er vanskelig å takke nei til alkohol på firmafest og fredagspils før de har fortalt at de er gravide.

- Julebordsesongen kan være en utfordring for dem som er tidlig i graviditeten, sier Hilde Erlandsen, jordmor ved svangerskapsomsorgen i Moss.

Utsatt for anledningspress - De vil kanskje ikke ennå dele det at de er gravide med kollegaer.

Alkohol kan være svært skadelig for barnets utvikling, jo mer alkohol, jo mer skader.

- Vi kjenner ikke en nedre grense som er trygg. Derfor råder jeg gravide til å avstå helt fra alkohol under hele graviditeten, sier Erlandsen.

I tillegg til alkohol, er det andre ting gravide skal passe seg for å spise og drikke.

Men gravide er blant de gruppene som er utsatt for det man kaller anledningspress. Det kan være vanskelig å si nei i situasjoner der det drikkes, som for eksempel på julebordet.

Risiko å takke nei - Det er vanskelig å bortforklare at man takker nei til alkohol på julebord eller jobbseminar der det forventes at man drikker, sier Hilde Knappskog (27), som er gravid med sitt første barn.

- Mange ønsker å holde graviditeten hemmelig de første månedene, særlig for arbeidskollegaer.

Og det er ikke så enkelt hvis du deltar på en fest i jobbregi og du takker nei til alkohol.

- Da må du regne med å få spørsmålet "Er du gravid, eller?". Men det må være lov å drikke alkoholfritt uten at noen setter et spørsmålstegn ved det, ellers kan man lett føle seg utenfor, synes Knappskog.

Synes du det er vanskelig å takke nei til alkohol? Si din mening i kommentarfeltet.

Slik unngår du problemet Selv om Helsedirektoratet ønsker at alle skal kunne si nei til alkohol når som helst, og uten grunn, er det ikke slik i realiteten.

- Alkohol er den felles substansen som binder folk sammen. Dersom du ikke drikker, blir du mistenkeliggjort, og "nei takk" er ikke en tilstrekkelig forklaring, mener Døving, som er forsker ved Statens Institutt for forbruksforskning, til NRK.

Han mener drikkekulturen er siste rest av gamle ritualer, der god mat og drikke nytes i fellesskap for å danne gode forbindelser. Avviser man tilbudet om mat eller drikke, oppfattes det på et nivå fortsatt som fornærmende.

Derfor anbefaler han at man takker ja til ølen eller vinglasset, men lar være å drikke av det. På den måten unngår man problematikken.

Gravide Knappskog hadde sin egen løsning.

Skyldte på syk hund - Det er dumt at det er slik, men jeg forstår det egentlig også godt at folk lurer. For min egen del dreide deg seg om alltid å ha en replikk klar, ettersom det alltid blir spørsmål.

Knappskog hadde alkofri vin over på vanlig vinflaske, eller hun valgte å kjøre bil som unnskyldning. Et tredje alternativ er å si man går på antibiotika, og derfor ikke kan drikke.

En anledning, der hun følte seg spesielt utsatt for spørsmål, var da hun skulle med jobben på hotell i to dager.

- Jeg fant ut at jeg skulle si at hunden min var syk, og hundepasseren var usikker på om hun taklet oppgaven. Derfor måtte jeg være kjørbar, forteller hun.

Ikke overraskende At mange gravide synes det er vanskelig å si nei, overrasker ikke Helsedirektoratet.

- Vi må være tydelige på at det er helt legitimt ikke å drikke alkohol. Det er noe andre må akseptere uansett om personen er gravid eller ikke, sier avdelingsdirektør Henriette Øien.

- Helsemyndighetene anbefaler gravide å avstå fra alkohol under hele svangerskapet for å unngå skader på barna. Det er en av grunnene til at vi fortsetter med informasjonskampanjen Alkoholfritt svangerskap, sier Øien.

Å drikke alkohol i svangerskapet, selv i moderate mengder, kan medføre økt risiko for skader på fosteret. Skadene strekker seg fra konsentrasjonsproblemer og lærevansker til alvorlige utviklingshemninger, og de varer livet ut. Det finnes gode alkoholfrie alternativ som ligner drikke med alkohol.

- Det er klokt å tenke over alkoholvanene allerede når man planlegger barn, sier Øien.

Les også:
Svangerskapet fra uke til uke.
11 ting som gjør barna flaue
Se om du har det for varmt inne
Dette sier navnet ditt om deg

Saken ble opprinnelig skrevet av BarniMagen for Klikk.no. Les her.