Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik kutter du tannlegeregninga

Spar tusener på riktige valg.

PRIORITER: Med jevnlig sjekk holdes kostnadene nede. Og er uhellet ute, er det tusener å spare på riktige valg. Her er Hanne Cornelia Tvedt i stolen hos  tannlege Carl-Henrik Gullaksen. Foto: Eirik Helland Urke
PRIORITER: Med jevnlig sjekk holdes kostnadene nede. Og er uhellet ute, er det tusener å spare på riktige valg. Her er Hanne Cornelia Tvedt i stolen hos tannlege Carl-Henrik Gullaksen. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

For en av ti voksne er det mer enn to år siden siste tannlegebesøk. Hovedgrunnen til at nordmenn ikke oppsøker tannlegen på tross av behov, er økonomi, ifølge Statistisk sentralbyrå.

- Det er ikke uvanlig å gå jevnlig til tannlegen til man er 18 år, for så å la det gå seks-sju år til neste tannlegebesøk, sier Gunnar Lyngstad, president i Den norske tannlegeforening.

- Noen vil ha helt fine tenner selv etter så lang tid. Men for mange vil det bety at problemene har hopet seg opp. Særlig de som har fått utført en del arbeid på tennene opp til 18-årsalderen bør være forsiktige med å vente så lenge. Både fordi sannsynligheten for hull er større, men også fordi fyllinger trenger vedlikehold, sier Lyngstad.

Prioriter Er lista over hva som bør gjøres lang, kan du gjøre to ting.

- Be tannlegen din sette opp en prioritert liste over hva som er prekært og hva som kan vente. Du trenger ikke gjøre alt på en dag, foreslår Lyngstad.

- Kanskje er det også noe som kan prioriteres helt bort, sier han.

Og det er her det andre tipset kommer inn.

- Alle som driver klinisk behandling vil ha ulikt syn på hva som er nødvendig. Er du i tvil, oppsøk en annen tannlege. Få en annens vurdering av hva du bør få utført. Vær litt på hugget, sier Lyngstad.

Derfor koster det Tannlege Carl-Henrik Gullaksen ved Nydalen tannlegesenter mener

- Tannbehandling kan medføre store kostnader for den enkelte pasient, men få vet hvilke kostnader som ligger til grunn, sier Gullaksen, som er hovedstyremedlem i Den norske tannlegeforening.

har sett seg lei på det han mener er en oppfatning av tannleger som selgere.

- At mange opplever tannlegeregninger som høye, har nok en sammenheng med at legebesøk oppfattes som rimelig. Men egenandelen hos fastlege er bare en brøkdel av hva konsultasjonen ville kostet uten statlige tilskudd, sier Gullaksen.

En ren konsultasjon hos fastlegen koster 136 kroner i egenandel. Alle prøver, utskrifter og behandlinger kommer i tillegg. Kontroll til tannlegen koster omtrent 780 kroner.

- Gjennom statlig finansiering av andre helsetjenester får vi en feilaktig oppfatning av hvilke kostnader som må dekkes for å drive en tannlegeklinikk på forsvarlig måte, sier Gullaksen, som peker på at flertallet av befolkningen ikke bruker mer på tannlege enn maksbeløpet på egenandel hos lege.

Ifølge Statistisk sentralbyrås tannhelserapport fra 2010 har 64 prosent av befolkningen under 2000 kroner i tannlegeutgifter årlig. Egenandelstaket for legebehandling er 1840 kroner.

Nytt ikke alltid best Er du blant de 16 prosentene som betaler mer enn 5000 kroner årlig, eller om du rett og slett ikke ser lett på å betale de tannlegeutgiftene som venter, er det flere vurderinger du kan ta.

- Det er viktig å sjekke prisnivået, særlig i de største byene. Her kan det være penger å spare, sier Lyngstad.

Noen behandlinger dikterer en spesiell løsning, andre gir rom for egne vurderinger av økonomi og behov.

- Har du en nedbrutt tann, kan du velge enten fylling eller krone. Fyllingen koster mellom 800 og 1500 kroner, krona koster 5- 6000. Men krona bør vare i 20 år, mens en fylling må byttes etter fem-ti år, sier Lyngstad.

SJEKKER TENNENE JEVNLIG Foto: Eirik Helland Urke
Hanne Cornelia Tvedt (23) har gått fast hos Carl-Henrik Gullaksen i tre år. Hun har i snitt vært innom to ganger per år. Til den årlige kontrollen samt for nødvendig behandling.

- For meg er det viktig å sjekke jevnlig, for å forhindre skader og større utgifter, sier Tvedt. 

Da hun først måtte inn i den private tannhelsetjenesten som attenåring, ringte hun flere ulike kontor. 

- Jeg ringte mye rundt og forhørte meg om priser. Samtidig snakket jeg med venner om deres erfaringer. For eksempel fant jeg en som var billig, men som andre ikke var fornøyd med. Dermed lette jeg videre, sier Tvedt. 

For prisen er viktig for en student. Men Tvedt er ikke i tvil om hva hun ville prioritert om hun sto overfor et valg av ulike typer behandling.

- Jeg ville valgt langsiktig. Jeg ville heller tatt en større kostnad nå, enn å måtte fornye senere, sier hun.
SJEKKER TENNENE JEVNLIG Foto: Eirik Helland Urke Hanne Cornelia Tvedt (23) har gått fast hos Carl-Henrik Gullaksen i tre år. Hun har i snitt vært innom to ganger per år. Til den årlige kontrollen samt for nødvendig behandling. - For meg er det viktig å sjekke jevnlig, for å forhindre skader og større utgifter, sier Tvedt. Da hun først måtte inn i den private tannhelsetjenesten som attenåring, ringte hun flere ulike kontor. - Jeg ringte mye rundt og forhørte meg om priser. Samtidig snakket jeg med venner om deres erfaringer. For eksempel fant jeg en som var billig, men som andre ikke var fornøyd med. Dermed lette jeg videre, sier Tvedt. For prisen er viktig for en student. Men Tvedt er ikke i tvil om hva hun ville prioritert om hun sto overfor et valg av ulike typer behandling. - Jeg ville valgt langsiktig. Jeg ville heller tatt en større kostnad nå, enn å måtte fornye senere, sier hun. Vis mer

Skal du ta røntgen, kan det være penger å spare også hos én og samme tannlege.

- Mange tilbyr nå et oversiktsbilde i tillegg til de gamle enkeltbildene. Ved årlig kontroll er to enkeltbilder nok, sier Lyngstad.

Prisforskjellen kan utgjøre en tusenlapp.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media