Slik lærer du barna bordskikk

Krangling, skriking og kasting av mat? Eller harmoniske barn, som nyter maten og snakker om dagens? Her er noen tips.

IDEALET: Slik vil vi at familiemiddagen foregår: Therese (33), Theodor (5), Pernille (2 1/2) og Marius (35) Rosenberg Dalen spiser mye grønnsaker og frukt. Barna er stort sett flinke til å spise, men kjøtt er ikke en favoritt. FOTO: Bjørg Hexeberg Staveli
IDEALET: Slik vil vi at familiemiddagen foregår: Therese (33), Theodor (5), Pernille (2 1/2) og Marius (35) Rosenberg Dalen spiser mye grønnsaker og frukt. Barna er stort sett flinke til å spise, men kjøtt er ikke en favoritt. FOTO: Bjørg Hexeberg StaveliVis mer

Når middagen er ute av ovnen og skal spises av store og små, kan det hende du trenger noen kvalifiserte råd om hvordan familiemåltidene kan bli mest mulig harmoniske.

1. Sitte lenge ved bordet Vi kan ikke forvente av små barn at de skal sitte rundt bordet til alle de voksne er ferdige, mener Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo.

- Er det flere unger rundt bordet, kan man bli enige om at barna blir sittende til alle barna er ferdige. Blir de tvunget til å vente på de voksne, vil de ikke forbinde måltidet med noe hyggelig. 15-20 minutter, kanskje en halvtime, er nok, for mange av de minste barna.

2. Grising og kasting Det er store individuelle forskjeller når barna klarer å spise med skje uten å søle, men for mange er det når de nærmer seg 2 år. Foreldre må derfor tåle litt grising fra 1-åringene. De må få lov til å ta og føle på maten, men fra 2-årsalderen kan du ha høyere forventninger til at det ikke er greit for eksempel å kaste mat, mener Ulvund.

- Si veldig tydelig ifra at det ikke er lov, hver gang. Det holder ikke med annenhver gang. Ikke løft barnet ned på gulvet, for da kan matkastingen virke som belønning. Flytt heller stolen langt fra bordet. Deretter unngår du å gi mer oppmerksomhet, sier Ulvund.

3. Vil ikke ha middag Noen ganger boikotter englebarna hele måltidet. For å unngå at barnet legger seg med tom mage, kan du vente en halvtime-time før du tilbyr et nytt måltid, for eksempel brød. Det er viktig at barnet oppfatter dette som et nytt måltid og ikke knytter det til det første, mener Ulvund.

Han får støtte fra Ingrid B. Helland, overlege ved Kompetansesenter for barn med spise- og ernæringsvansker ved Oslo universitetssykehus.

NORMALT: Liker ikke, vil ikke, orker ikke. Alle vet hvor vanskelig det kan være å harmoniske familiemåltider med små barn. FOTO: Bjørg Hexeberg Staveli
NORMALT: Liker ikke, vil ikke, orker ikke. Alle vet hvor vanskelig det kan være å harmoniske familiemåltider med små barn. FOTO: Bjørg Hexeberg Staveli Vis mer

- Det er ingen fare dersom et barn hopper over et måltid. B

- Barn trenger hyppige måltider, hver andre til tredje time for små barn. Dersom barnet hopper over et måltid, kan heller neste måltid serveres en halvtime tidligere slik at barnet ikke blir oversultent. Selv om mange familier har sen middag, kan det være fint for barn å ha et sent kveldsmåltid før leggetid, spesielt dersom inntaket til middag har vært lite, sier Helland.

4. Gi aldri etter Viktigst av alt er aldri å gi etter når barnet ikke vil spise og spør etter noe annet. Gir du etter bare én gang, vil barnet gjenta den uønskede adferden fordi han eller hun venter på at du skal gi etter en gang til, forklarer professoren.

Det er altså i matsituasjoner du bør være mest tilbakeholden med å gi etter.

- Hvis ikke er du dømt til å tape, siden du aldri kan tvinge barnet til å spise. Si tydelig nei og ignorer uønsket adferd. Ikke tilby alternativer til den maten som er servert.

UNØDVENDIG: Barn behøver ikke å sitte ved bordet like lenge som de voksne, men kanskje til de andre barna er ferdige. FOTO: Bjørg Hexeberg Staveli
UNØDVENDIG: Barn behøver ikke å sitte ved bordet like lenge som de voksne, men kanskje til de andre barna er ferdige. FOTO: Bjørg Hexeberg Staveli Vis mer

- Setter du maten på bordet, og ingenting er spist i løpet av 15-20 minutter, kan du ta maten bort. Ikke tilby noen annen mat til det måltidet. Og når barnet først har gått fra bordet, bør det ikke være greit å komme tilbake til bordet.

- Ikke gi barnet en pølse på vei under bordet.

5. Konflikter rundt bordet Ulvund mener det er veldig viktig å unngå konflikter rundt bordet. Vær rolig og behersket. Ikke hiss deg opp, og ikke mas, selv om du kanskje har lyst til å gjenta oppfordringene dine.

- Måltidet er en fin læringssituasjon og bør ikke brukes til å lage konflikter. Middagen er ikke tidspunktet for å ta opp ting som er problematiske. La heller barna få fortelle hva de har opplevd i løpet av dagen.

6. Forsyne seg selv Fra 3-årsalderen bør du forvente at barnet klarer å sitte ganske greit ved bordet, mener Ulvund.

Fra den alderen kan også barna begynne å forsyne seg selv, gjerne med litt veiledning fra foreldrene. Det er morsommere å spise mat de har lagt på tallerkenen selv.

7. Kniv og gaffel? I 5-6-årsalderen er finmotorikken så utviklet at mange barn kan begynne å spise med kniv og gaffel. La dem begynne å prøve seg litt hvis de har lyst, og hvis de får det til. Men det er selvsagt helt ok å fortsette med skje.

Les mer:

Slik får du barna til å spise

Maten som gjør barna smartere

Ikke tving barna til å spise mat de ikke liker

GRISERI: Flytt stolen langt fra bordet når barnet søler. FOTO: Bjørg Hexeberg Staveli
GRISERI: Flytt stolen langt fra bordet når barnet søler. FOTO: Bjørg Hexeberg Staveli Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

MISFORNØYD: Ikke tilby annen mat. Bjørg Hexeberg Staveli
MISFORNØYD: Ikke tilby annen mat. Bjørg Hexeberg Staveli Vis mer
VELKJENT: Tål litt gris fra 1-åringen, men kanskje ikke så mye som dette. FOTO: Bjørg Hexeberg Staveli
VELKJENT: Tål litt gris fra 1-åringen, men kanskje ikke så mye som dette. FOTO: Bjørg Hexeberg Staveli Vis mer