Slik lager du Brimis favoritt

Super januarmat: enkel, billig og rykende varm.

• Her finner du flere oppskrifter fra Arne Brimi.

BRIMIS FAVORITT: Persillerotsuppe er ei enkel suppe med mild smak. Den kan serveres helt enkelt som den er - eller med tilbehør som fritert persillerot, sprøstekt bacon eller lakserogn. Foto: METTE MØLLER
VINTERSUPPE: Varmende kjøttsuppe som både metter og smaker godt. Brimi bruker røkt svineknoke og kyllinglår, men har du annen type kjøtt som egner seg til koking, så bruk gjerne det. Foto: METTE MØLLER
BULJONGSUPPE MED OKSEHALE: Rykende varm buljongsuppe med en oksehale i hver tallerken. Foto: METTE MØLLER
TOMATSUPPE: Brimi bruker friske urter for å gi denne raske og enkle suppa en ekstra fin smak. Foto: METTE MØLLER

VIANVANG i Vågå (Dagbladet Endelig fredag):

ENKELT OG GODT: Arne Brimis nydelige persillerotsuppe er absolutt verdt å prøve nå i januar. Her serverer han den med fritert persillerot og lakserogn, men sprøstekt bacon eller røkt laks smaker også veldig godt til. Foto: METTE MØLLER
ENKELT OG GODT: Arne Brimis nydelige persillerotsuppe er absolutt verdt å prøve nå i januar. Her serverer han den med fritert persillerot og lakserogn, men sprøstekt bacon eller røkt laks smaker også veldig godt til. Foto: METTE MØLLER Vis mer

En rykende varm suppetallerken er fristende nå som vinterkulda kommer. Dessuten er suppe både enkelt og billig.

FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER
FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Arne Brimis gode supper er laget fra bunnen av - med sunne og gode råvarer. Han holder seg langt unna suppepulver på pose. Kokken minner gjerne om at suppe er rimelig mat og en fin måte å utnytte råvarer på.

- Dessverre kaster vi mye mat i Norge. Vi må lære oss å bruke råvarene riktig. Det er mye som smaker godt selv om datostempelet er gått ut eller grønnsakene har blitt litt slappe, sier Brimi.

Han er i gang med å hakke opp rotgrønnsaker som skal koke sammen med en svineknoke til ei nydelig vintersuppe.

Tomatsuppe - Suppe er genialt. Ta grønnsakene nederst i kjøleskapsskuffen og kok ei god kraft. Eller bruk de litt myke tomatene til en sunn og vitaminrik kjele med hjemmelaget tomatsuppe. Suppa smaker bare enda bedre om tomatene er godt modne, sier Brimi.

Tomater og løk er base for tomatsuppa hans. Så er det bare å bruke fantasien.

Små, bakte cherrytomater og brødkrutonger gjør suppa litt mektigere. Krydre med urter som fersk timian, basilikum eller rosmarin. Litt melk eller fløte gir en rundere smak.

Persillerotsuppe Persillerotsuppe er en av Brimis enkleste supper, og også hans favoritt. Den har en mild smak, og kan serveres helt enkelt som den er - eller med tilbehør som fritert persillerot, sprøstekt bacon eller lakserogn.

- Dette er lettvint og godt. Kok persillerøttene først møre i litt vann, ha på melk og fløte og gi alt et nytt oppkok - og kjør så blandingen til en jevn og glatt suppe i kjøkkenmaskin. Smak til med salt, pepper og litt sitronsaft, og suppa er klar til servering, sier Brimi.

Han serverer ofte gjestene på Vianvang en tallerken god suppe mellom de mange rettene på spisestedets mangfoldige meny.

- Det er fint å gi folk en smak av noe de lett kan klare å lage sjøl. En god kjele med suppe klarer alle å koke, sier Arne Brimi.

• Les også: - Vi må tørre å være litt gammeldagse innimellom.