Slik lager du de tøffeste vintervideoene

Trenger ikke dyrt utstyr for å filme som proffene.

(Dagbladet): Vinteren viser Norge på sitt vakreste, og byr på fantastiske muligheter til å lage ekstra fine videominner til skrytealbumet i sosiale medier.

Liker du å lage actionvideoer og gjøre fartsfylte aktiviteter, bør du sjekke vår konkurranse der du kan vinne vinterens vakreste og råeste eventyr.

For å lykkes med både denne konkurransen og dine private vintervideoer, har spurt noen erfarne fagfolk om deres beste tips for å lage de tøffeste videosnuttene.

- Når folk filmer sammen med kompiser mangler det ofte variasjon i utsnitt. Skal man lage en klipp er det lurt å huske både totalbilder, nærbilder og bilder selve trikset. Forskjellige størrelser på bildene er viktig, sier filmskaper Trond G. Hansen i Antimedia til Dagbladet.

Skap en helhet Filmskaperne spesialiserer seg på sportsfilm, og står bak blant annet DBTV-serien «Lines of Lofoten» og den ferske serien «Blink of an Eye» med alpinist Aksel Lund Svindal.

Han forteller at en grunregel for en film, er at den bør ha en start, midte og en slutt.

En måte å gjøre historiefortellingen god på, kan derfor være å begynne med å etablere området det filmes i og hovedpersonen. Deretter kommer selve bevegelsene, for eksempel skikjøring, før avslutningen.

- Da får man en helhet i filmen. En bra måte å avslutte på kan for eksempel være et klipp av noen som ler eller kommer med en bra kommentar, sier Hansen.

Rask klipping En annen utfordring for hobbyfotografer kan være å holde på spenningen under hele kllippet.

Snowboardentusiast og Dagblad-fotograf Thomas Rasmus Skaug anbefaler å ikke ha for lange klipp. 

- Ingen liker å måtte spole seg fram til høydepunktene, og det beste er rask klipping mellom triksene eller høydepunktene. Skal du bare vise ett triks, kan det være lurt å klippe inn noe før trikset begynner, sier han.

- Nærbilder av at du forbereder deg på «bindingen» eller at du kikker ut fra kanten du hopper fra, er et par eksempler. På den måten får seeren inntrykk av området du skal kjøre i, og hvor ekstremt trikset ditt er. Det gjør videoen mer spennende å se på.

- Tenk utsnitt En grunnregel for filming med enkelt utstyr som mobilkamera, er å unngå å filme høydebilder. Legg telefonen horisontalt, og filmen din blir enklere å se både på nett og tv.

Å få de gode utsnittene er en utfordring også for proffene.

Hansen sier det er viktig å ikke bare legge merke til det åpenbare, men også se etter detaljer som linjer og skygger.

FULL ACTION: Fotograf Thomas Rasmus Skaug tar gjerne actionbilder på vinteren, som dette av snowboarder Terje Håkonsen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FULL ACTION: Fotograf Thomas Rasmus Skaug tar gjerne actionbilder på vinteren, som dette av snowboarder Terje Håkonsen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Skal man filme et bra triks, er det viktig å ikke bare se nøyaktig det som skal filmes, men også ta hensyn til rammene i utsnittet. Komposisjonen i bildet er viktigere enn om trikseren havner litt til høyre eller venstre i bildet, sier han.

Få gode bilder Vakre og imponerende bilder fra erfarne filmfolk krever ofte bra utstyr. Men det er slett ikke umulig å få til gode opptak med mer allment tilgjengelig utstyr.

Hansen sier en løsning for hobbyfotografer med speilreflekskamera kan være å lage seg enkle rigger.

- Hvis du holder kameraet rett i hånda blir bildene ofte shaky. Men med en skulderrigg får du kameraet nærmere kroppen, og mer stabile bilder nærmere det et steadycam gir, sier han.

- For Gopro-kameraer finnes det også mange løsninger. De kan for eksempel settes fast på en pinne for å gjøre bildene mer stabile, eller de kan selvsagt festes på kroppen, sier han.

Også Skaug sier det gjelder å være kreativ for å sikre seg de gode bildene.

- Har du en Iphone eller et Gopro er det bare å lage forskjellige Reodor Felgen-løsninger, for eksempel å teipe kameraet fast i et tre, sier han.

- Men igjen er det beste å ha flere vinkler. Det er fett å ha et kamera som står rolig, og så enten noen som kjører etter deg eller et kamera festet på kroppen. Det gir et mye større «sug» i bildene, sier han.