TARTE TATIN: En eplekake som lages oppned.  OPPSKRIFT PÅ TARTE TATIN: I denne oppskriften finner du både epler og pærer. Foto: Erik Hannemann
TARTE TATIN: En eplekake som lages oppned. OPPSKRIFT PÅ TARTE TATIN: I denne oppskriften finner du både epler og pærer. Foto: Erik HannemannVis mer

Slik lager du den deiligste eplekaka

Kaka som har egen internasjonal webside.

- Å nei! Jeg ødelegger eplekaka!, tenkte hun. - Hva med gjestene?!

Det er i slike situasjoner det brister eller bærer.

Så kom hun på noe genialt. Hundre og ti år senere spiser vi fortsatt denne kaka med største glede. Tarte tatin.

Det finnes utrolig mange gode eplekaker. Clotilde har laget en supervariant med pistasj-nøtter og jeg har laget en kul variant med epleglasur.

Men, det er ikke alle kaker som har sin egen internasjonale web-side. Det har tarte tatin (som uttales tart tatæ - med skarre-r). Den har gått sin seiersgang overalt hvor det spises epler.

Hva er det som er så spesielt med denne kaka?

Jo, kake-eventyret begynte den dag da Stéphanie Tatin var veldig sliten. Hun og søsteren Caroline hadde tatt over hotellet l'Hotel Tatin. Mens Caroline tok seg av gjestene var det Stéphanies oppgave å lage maten på kjøkkenet.

En utslitt Stéphanie hadde mye å gjøre denne dagen. Og plutselig luktet det ikke helt som det skulle. Eplene i stekepanna var i ferd med å svi seg. Stéphanie styrter bort til komfyren. Etter noen desperate sekunder kommer hun på noe som kan redde situasjonen.

Stéphanie kjevlet ut deigen, la den på toppen og satt den ovnen. Nå var altså deigen på toppen. Ikke under slik menneskeheten hadde stekt terter i hundrevis av år. Det måtte bli 1898 før den ideen løsnet.

Da kaka kom ut av ovnen snudde hun den. Resultatet ble at all den gode, karamelliserte sausen havnet på toppen av kaka.

Siden gjestene var over seg av begeistring for eplekake-verdensnyheten fortsatte Stéphanie å lage eplekake på denne måten. Da Louis Vaudable, eieren av den kjente Maxim's i Paris, var på besøk ble han også henrykt over denne kaka. Han fikk oppskriften av Stéphanie og satte den på menyen i Paris. Det var antakelig nøkkelen til hvordan Tarte Tatin ble verdensberømt. Oppskriften er stadig veldig populær i hele den matglade verden.

Her er oppskriften!

Les også:

Vi har testet alt potetgullet. Se hvem som vant!

- Sjokoladekaker blir ikke bedre enn dette

Slik lager du tiramisu

Slik lager du perfekte brownies

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.