Slik lager du den perfekte hamburgeren

Det er amerikanernes dag. Slå til med en festburger.

Befinner du deg i USA,er det bare å kaste seg ut i feiringen.

I år er det 240 år siden amerikanerne fikk sin uavhengighet fra Storbritannia.

Siden 1776 har amerikanerne feiret «Independence Day» hver fjerde juli, med god mat og aller helst fyrverkeri.

Grillmat Hva spiser amerikanene på nasjonaldagen? Ofte grillmat. Hvis du ikke skal tilbringe dagen på et amerikansk fjerde juli-barbecue eller picnic gathering, la USA komme til deg. En digg hamburger passer på en dag som dette.

Ta den helt ut med vimpler og ballonger og det amerikanske flagget, eller nøy deg med det viktigste: Godt kjøtt, og gjerne en grill.

Det dukker stadig opp nye norske burgersteder. Noen får god kritikk, som Kverneriet, andre mer lunken mottakelse. Robinson & Fredag lot seg ikke imponere av Illegal Burgers nye filial på Grünerløkka.

Lager du burgeren sjøl, har du full kontroll og sparer penger.

Full kontroll Hvis du skal lage en topp burger, unngå kjipe ingredienser.

De mest ambisiøse går til slakteren og kjøper en blanding av høyrygg, oksebryst og ytrefilet. noen liker også svinekjøtt, lammekjøtt, kvernet kylling, kalkun og vilt i burgeren.  De beste burgerne er de som har kjøttet med litt fett, mener proffene.

Norsk-amerikaneren Craig Whitson, kjent som «grillkongen», mener den perfekte burgerblandingen er 80 prosent kjøtt og 20 prosent fett.

Den blandingen gir fantastisk smak, mener Whitson, som gjerne går for oksehøyrygg, oksebryst og ytrefilet. Kollega Jan Ivar Nykvist er også høyrygg-fan. Nykvist er fire ganger norgesmester i grilling og forfatter av grillboka «Glød».

Han bruker 80 prosent høyrygg og 20 prosent oksebryst.

Her er flere tips til den perfekte burgeren.

Men du må ikke til slakter. Det går an å lage gode burgere av det du finner i butikken. Kjøttdeig av god kvalitet med 14 prosent fett har god bindeevne og nok fett til å være saftig. Karbonadedeig blir for magert.
 
Brød og egg? Skal man krydre hamburgerdeigen? Whitson mener ja, Nykvist nei. Det eneste Nykvist bruker er litt salt. Også nylig avdøde Dagblad-kokk Karla Siverts sverget til lite krydder. Hennes beste hamburgeroppskrift finner du nedenfor.

Noen sverger til egg eller brødsmuler. Noen spanderer også øl på deigen. Nykvist og Whitson er på dette punktet hjertens enige. Dropp både egg og brødsmuler, råder de.  

Whitson krydrer deigen ulikt fra gang til gang. Blant smakene finner du sennep, worcestershiresaus, løk,hvitløk, chili, vin, kapers, sopp og HP-saus.

Det meste blir bra, bare du ikke kjører på med alt samtidig.

Nedsunket i midten Stopp når du har fått formen burgeren slik du vil ha den. Jobber du for mye med deigen, blir burgerne kompakte og saftigheten forsvinner. 

Klem burgeren flat og lag et lite nedsunket hull i midten. Når du griller burgeren, vil fettet trekke seg sammen og du får en hamburger som er flat og fin.

PENSLE: Hvis du vil unngå at burgeren løser seg opp på grillen, pensle med olje først. Foto: ANDERS STAI FOUGNER
PENSLE: Hvis du vil unngå at burgeren løser seg opp på grillen, pensle med olje først. Foto: ANDERS STAI FOUGNER Vis mer

Whitson liker burgeren best når den er 2,5 centimeter tjukk, men her gjelder smak og behag. Husk at en viss tykkelse kreves for at burgeren ikke skal bli tørr og seig.

Nykvist elsker sitt steketermometer og bruker det flittig. Også på burgere. En perfekt burger holder 58 grader, mener han.

Oljetrikset Trikset som holder burgeren sammen er matolje. Nøytral matolje. Pensler du burgeren med olje, går den ikke i oppløsning på grillen.

En god burger er gjennomstekt, uten å bli forkullet utenpå. Når det pipler kjøttsaft ut av burgeren er det på tide å snu den.

Og du skal bare snu den én gang! Deretter er det bare å holde øye, slik at den ikke blir liggende for lenge.

Så begynner moroa med hva du skal ha inni.

Og hva skal du gjøre med burgerbrødet.

Stek brødet Et råd er å steke burgerbrødet med riktig side ned i en tørr panne. Da blir brødet «vanntett», det vil si da renner det ikke så mye dressing inn i brødet - og heller ikke over deg når du spiser burgeren.

Det klassiske er en dressing underst. Gjerne en tzatziki, så salat, burger, tomat, rødløk, ost og bacon, men du kan variere i det uendelige. Liker du det hot, kjør på med chilli relish, rød chili, jalapeños, salsa, paprika eller en pikant ost.

Noen bruker også sprøstekt løk. Litt crazy, kanskje, siden dette er et produkt vi forbinder med pølser.

Men amerikanerne er glad i løk, i alle varianter. Siden det er deres dag i dag, kanskje du skulle prøve?