ENKELT OG HYGGELIG: For å starte en vinklubb trenger man en gjeng med sosiale, lærevillige, mat- og vininteresserte mennesker. Et godt vinglass er også nødvendig. Arkivfoto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
ENKELT OG HYGGELIG: For å starte en vinklubb trenger man en gjeng med sosiale, lærevillige, mat- og vininteresserte mennesker. Et godt vinglass er også nødvendig. Arkivfoto: OLE C. H. THOMASSEN/DagbladetVis mer

Slik lager du din egen vinklubb

Hvorfor ikke tromme sammen noen venner og lage en egen vinklubb - til hygge og nytte.

||| For å starte en vinklubb trenger man en gjeng med sosiale, lærevillige, mat- og vininteresserte mennesker. Et godt vinglass er også nødvendig.

Notater eller aller helst et smaksskjema - (kan printes fra Vinmonopolets hjemmeside www.vinmonopolet.no på hver vin) - som kan se slik ut:

•Farge

•Aroma

•Smak

•Konklusjon

•Vinens navn

•Navn

•Område

•Land

•Årgang

•Opptrekker - kan kjøpes overalt.

•Spyttekar - hvis noen velger å kjøre. Ei lita bøtte går greit.

•Et verdenskart tilgjengelig er bra. Det kan vise hvor vinene kommer fra.

•Ha gjerne noe smaksløst lyst brød. Det kan være greit for de som ikke er vant med å smake vin. Det hjelper å justere munnhulen tilbake til normal tilstand. Vann er fint hvis du drikker, men ikke nødvendig i vinsmaking.

Ei drue aller best
Når du skal kjøpe inn vin bør du de første ganger holde deg til enten et område eller kanskje aller best ei drue. Slike smakinger lærer alle desidert mest av. Så kan gruppa få i oppgave å ta med en vin laget på drua Riesling.

Du som skal arrangere går på vinmonopolets hjemmesider og finner aktuelle land hvor drua dyrkes, og ber de enkelte ta med Riesling fra et gitt område. Be de ha med ferdig temperert vin. Server de hvite vinene på åtte grader og bruk god tid. Ikke ta ut alle på en gang.

30 minutter ut og inn
Server de røde vinene på 16 grader. Huskeregel er 30 minutter ut og inn. Hvitvin tas ut av kjøleskapet 30 minutter før den skal serveres og rødvin settes inn i kjøleskapet 30 minutter før servering.

Når folk så kommer så kan du starte med å fortelle litt om Riesling-drua og hvor den normalt sett dyrkes med hell. Dette finner du på nettet.

Så må dere få vin i glassene. Ikke for mye - for drikke kan dere gjøre seinere på kvelden.

Beveg vinen sakte rundt
Lær dere å snurre på glasset slik at aroma frigis. Hold langt nede på stetten med tre fingre og beveg vinen sakte rundt før du øker farten gradvis. Dette hjelper vinens aroma å strømme ut og opp av glasset, slik at du lukter bedre samtidig som det ser imponerende ut på restaurant.

Så kan dere prøve å lukte og assosiere mot ulike frukter og annet som vinen kan lukte. Lukt med lange drag.

Selve smakingen er jo det de fleste venter på. Ta en liten slurk i munnhulen slik at vinen ligger på tunga og ikke ut på sidene.

Det er masse forskning på smaksløkene på tunga, og de siste sier at smaksløkene ikke siiter i spesielle områder på tunga, men er jevnt fordelt utover. Likevel smaker de søtt, salt, surt, bittert og umami.

Sosialt eller også læring
Dere bør veksle på hvem som har smakingene og organisering av vinkveldene. Valget er jo deres om dere vil ha en sosial samling uten noe mas om læring, eller om dere faktisk vil lære litt av en fantastisk kultur som skaper kvalitet i hverdagen.

De ulike temaer som er satt opp under er ment for de kommende årstider og basert på seks møter fram til mars 2011.

Tema så holder seg til en drue, men dyrket i flere områder og land. Kima og ulike betingelser for vindyrking vil gi en stor forskjell i smak.

Fra januar 2011 kommer det inn vin laget på flere druer, og det er spennende på mange måter. Flere av verdens beste viner lages ved å blande druer. Det betyr ofte at en drue ikke kan smakes, men mer området og stilarten.

HER ER VINENE DU BØR SMAKE FREM TIL MARS 2011:
Mai 2010
Riesling - verdens beste hvitvinsdrue?

Varenr: 43988 (B) Gobelsburger Vom Urgestein

Varenr: 46518 (B) Villa Maria Private Bin Marlborough 2008

Varenr: 888 (B) Trimbach 2007

Varenr: 59025 (BU) Van Voxlem Saar 2008

Varenr: 63707 (B) Dönnhoff Riesling Nahe

Varenr: 40197 (BU) Südtiroler Montiggl Riesling 2008

Juni 2010
Pinot Noir - verdens vanskeligste drue, nå mer utbredt enn noen gang

Varenr: 52136 (BU) Trapiche Broquel Pinot Noir 2008

Varenr: 57976 (BU) Waipara West Pinot Noir 2006

Varenr: 10417 (B) Cloudline Pinot Noir 2007

Varenr: 10514 (BU) Cono Sur Pinot Noir Reserva 2008

Varenr: 10157 (B) Bourgogne Pinot Noir 2007

September 2010
Chardonnay - tåler eik og mange ulike klima

Varenr: 34581 (BU) Gran Feudo Chardonnay 2009

Varenr: 44096 (B) Davenne Chablis 2007

Varenr: 10503 (BU) Concannon Chardonnay 2007

Varenr: 56435 (BU) Rockbare Mclaren Vale Chardonnay 2006

Varenr: 46262 (BU) Hubert Lamy Saint Aubin la Princée 2008

Oktober 2010
Syrah - en fantastisk drue til vilt

Varenr: 80416 (B) Tmv Swartland Syrah 2007

Varenr: 58404 (BU) Baldivis Estate Shiraz 2007

Varenr: 80143 (B) Truchard Syrah 2006

Varenr: 42364 (BU) Trapiche Oak Cask Syrah 2006

Varenr: 6627 (BU) Jaboulet Crozes Hermitage les Jalets 2006

Januar 2011

Klassiske røde viner med flere druer og en liten vri

Varenr: 56237 (BU) Saint Cosme Côtes du Rhône 2008

Varenr: 45995 (BU) Izadi Crianza 2005

Varenr: 47895 (BU) Fonterutoli Chianti Classico 2007

Varenr: 58878 (BU) Château Pierrail Rouge 2007

Varenr: 80353 (B) The Lineup GSM 2006

Varenr: 43694 (BU) Goundry Homestead Shiraz 2003

Mars 2011
Nebbiolo og Piemonte, særegen drue med særegne viner

Varenr: 48488 (BU) Conterno Fantino Langhe Nebbiolo Ginestrino 2008

Varenr: 31906 (B) Barbaresco Produttori del Barbaresco 2005/2006

Varenr: 59544 (BU) Roagna Barbaresco Selezione Luca Roagna 2006

Varenr: 47989 (BU) Terre del Barolo, barolo 2005

Varenr: 5752 (B) Fenocchio Barolo Bussia Sottana Riserva 2003

PS! Fortell gjerne om din klubbs erfaringer etter noen møter med smakinger utover året. Adressen er: vin@dagbladet.no

Dagbladet.no/vinklubb