Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik lager du ditt eget sjokopålegg

Så enkelt at alle kan klare det.

SØTT PÅ GLASS: Bedre - og bedre for deg - enn sjokoladepålegget du kjøper i butikk.  Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO
SØTT PÅ GLASS: Bedre - og bedre for deg - enn sjokoladepålegget du kjøper i butikk. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO Vis mer

Dinside Det er mange gode grunner til å lage sitt eget nøttesjokoladepålegg. Vi gjør det fordi det smaker fantastisk godt.

I tillegg er det så enkelt, at dette kan alle klare. Det eneste du trenger av utstyr er en blender eller annen mikser som er sterk nok til å male nøtter, og en komfyr eller mikrobølgeovn.

Hovedingrediensene finner du på nærmeste dagligvarebutikk: kokesjokolade, melkesjokolade, hasselnøtter og smør eller olje.

Spesielt billig er det imidlertid ikke. Når vi bruker helt vanlige ingredienser vil et glass hjemmelaget pålegg koste omtrent like mye som dem vi kjøper. Er det fest eller føler vi oss litt ekstravagante, og velger eksklusiv sjokolade eller litt festligere nøtter, koster det mye mer.

Det er det verdt.

ENKLE RÅVARER: Sjokolade, hasselnøtter, litt smør og eventuelt honning, om du liker det skikkelig søtt. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO
ENKLE RÅVARER: Sjokolade, hasselnøtter, litt smør og eventuelt honning, om du liker det skikkelig søtt. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO Vis mer

Har du ikke utstyret i orden? Se alle våre tester av kjøkkenutstyr

Akkurat slik du vil Det fine med å lage mat selv, er at du kan variere ingredienser slik at du får det akkurat slik du vil.

Vi synes hasselnøttene gir sjokoladepålegg en fin smak om vi rister dem i ovnen eller i en tørr panne før vi har dem i blenderen, men det er ikke nødvendig.

Vi synes sjokoladepålegget blir best med en blanding av melkesjokolade og kokesjokolade, men du kan fint bruke bare én av delene. Har du bare bitter sjokolade, kan det være fint å søte med litt honning. Blir det for mørkt, kan eller for sterk sjokoladesmak, kan fløte eller melk gjøre smaken litt mildere (og barnevennlig)

Fast i fisken Som du kan se av bildene er vår Nugatti ganske fast i fisken. Den bør oppbevares i romtemperatur, slik at den er myk nok til å smøre utover brødet. Derfor er den bare holdbar i et par dager (men stol på oss, det er ikke noe problem!)

Ønsker du at den skal være mykere og lettere å smøre utover, tilsetter du bare litt melk eller fløte. Vær litt ekstra raus, for bruker du melk eller fløte bør du oppbevare sjokoladepålegget i kjøleskapet.

Du kan også tilsette nøytral olje som solsikkeolje, da kan den stå utenfor kjøleskapet. Kokosolje setter også en fin smak på pålegget, om du liker kokos. Du kan også gjerne ha litt revet kokos i blenderen når du knuser hasselnøttene. Perfekt for alle som er glad i Bounty-sjokoladesmaken eller kokossjokoladen i Twist.

MAL NØTTENE: Vi anbefaler å male nøttene til blandingen begynner å glinse, slik at du får ut litt av fettet, men du kan også holde litt igjen, om du ønsker større biter. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO
MAL NØTTENE: Vi anbefaler å male nøttene til blandingen begynner å glinse, slik at du får ut litt av fettet, men du kan også holde litt igjen, om du ønsker større biter. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO Vis mer

Det er heller ikke gitt at du må bruke hasselnøtter. Det er dette som er ingrediensen i klassisk Nugatti eller Nutella, men du kan også fint bruke andre nøtter. For eksempel peanøtter (usaltede), macadamianøtter, cashewnøtter eller mandler.

Uvanlige ingredienser: Ha majones, surkål eller øl i sjokoladekaken

Kontroll på innholdet Hjemmelaget Nugatti er ikke akkurat helsekost, men du har i det minste full kontroll på hva du spiser.

En vanlig boks Nugatti inneholder sukker, solsikkeolje, hasselnøttkjerner 9 prosent, skummetmelkpulver, kakaopulver, mysepulver, emulgator, aroma.

Vet du hva alt det betyr? Aroma kan være så mangt, blant annet råttent tømmer eller sekret fra beverrumper og du kan ikke regne med å bli noe særlig klokere om du spør: matprodusentene vil ikke nødvendigvis fortelle hva aroma betyr.

Den største forskjellen på vårt hjemmelagete nøttesjokoladepålegg og det du kjøper ferdig er imidlertid nøtteinnholdet. Vanlig Nugatti inneholder ni prosent nøtter, mens vår hjemmelagete inneholder i underkant av femti, og gjerne mer.

NAM: Pålegget holder seg bare noen dager, men vi tror ikke det blir noe problem. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO
NAM: Pålegget holder seg bare noen dager, men vi tror ikke det blir noe problem. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling