FORLENGER SOMMEREN: Et drivhus i hagen gjør at du kan tyvstarte sommeren og dyrke blomster, frukt og grønnsaker så snart nattefrosten har gitt seg. Du har lov til å sette opp et drivhus så lenge det er mindre enn 15 kvadratmeter stort. WillabGarden
FORLENGER SOMMEREN: Et drivhus i hagen gjør at du kan tyvstarte sommeren og dyrke blomster, frukt og grønnsaker så snart nattefrosten har gitt seg. Du har lov til å sette opp et drivhus så lenge det er mindre enn 15 kvadratmeter stort. WillabGardenVis mer

Slik lager du drivhus

Priser og butikker her.

Mens vi drømmer om vår og at snøen skal smelte kan vi bruke tiden til å planlegge hagen eller tenkte ut hvordan vi skal få en koselig veranda.

Den norske sommeren er ikke den varmeste eller lengste og kan ta knekken på mange planter. Vekster som tomater, agurker og squash er mulig å dyrke ute i hagen, men trives mye bedre i et drivhus der de får mer varme og næring.

- Ved å dyrke i drivhus forlenger du sesongen i begge ender. Du kan dyrke planter som tomater, agurker, chili, paprika, squash og pasjonsfrukt. Enten ved å plante frø eller sette ut små planter. Ved å ha dem i et drivhus kan du starte tidligere og de trives mye bedre, forteller Åsta Uri på Plantasjen hagesenter på Skullerud i Oslo.

Drivhus under 15 kvadratmeter Det finnes drivhus i mange størrelser. For å kunne sette det opp uten å måtte søke om tillatelse, må det være mindre enn 15 kvadratmeter stort og lavere enn tre meter. Det kan være reguleringer om hvor nær naboens tomt drivhuset kan stå, sjekk nærmere med din kommune, i Oslo kommune skal det stå minst fire meter fra nabogrensen.

Gartner Åsta Uri mener de fleste nybegynnere kan klare seg med et drivhus som er langt mindre enn 15 kvadratmeter. Plantasjen har drivhus som er bare tre kvadratmeter store, men hun mener det er godt med plass for en hobbygartner.

- Man trenger ikke blakke seg for å dyrke i eget drivhus. Vårt rimeligste koster 1999 kroner og er tre kvadratmeter stort. I tillegg trenger man noen hyller og vi vil anbefale en lukeåpner, den sørger for automatisk lufting slik at det ikke blir for varmt i drivhuset.

Man kan installere et automatisk vanningssystem, men dette er ikke nødvendig, en gammeldags vannkanne holder også lenge, men krever selvsagt større innsats fra deg.

Dyrk eksotisk frukt Uri understreker imidlertid at det er viktig å bruke god jord.

- Man kan spare penger ved å velge rimelige hyller og potter for eksempel, men jeg ville ikke spart når jeg kjøper jord, det er viktig å ha god kvalitet på den. Med mindre du har din egen kompost, det er det aller beste, sier hun til klikk.no.

Det fins også mye artig ekstrautstyr som knagger til å feste i taket, planteposer til å frakte plantene i, hyller i flere etasjer og alle slags potter. Hvis du vil så frø finnes det en rekke forskjellige potter til å så i, og så flytter man stiklingene ut i drivhuset etter hvert.

Og hva skal du dyrke? Det er i grunnen helt opp til deg, men gartnere som klikk.no har snakket med anbefaler grønnsaker og frukt. De vokser og modnes bedre i et drivhus og man kan forsøke seg på mer eksotiske varianter som melon, druer og chili, planter som trenger en lengre og varmere sesong enn Norge kan by på. Tomater og agurker trives også mye bedre i et drivhus og hvis du vil dyrke salat kan du starte mye tidligere hvis du har et drivhus

Gartner Pia Holmberg hos Hasselfors Garden mener noe av det viktigste er å sorge for at plantene dine har mye god jord, enten i store krukker eller i dype bed. Da har plantene tilgang på vannreserver på varme dager.

- Planlegg så det blir lett å vanne, du kan samle regnvann i en tønne utenfor eller sørg for å ha huset nær vannkranen. Trinn to er å skaffe seg et vanningssystem, sier Holmberg.

Sett det i sola Hvis du har en stor hage og lurer på hvor du skal plassere drivhuset, så anbefaler Uri å sette drivhuset der det er mye sol.

MÅ LUFTE: Det kan lett bli for varmt i et drivhus og du bør ha minst en lufteluke. Du kan få kjøpt mekanismer som åpner luken automatisk når det er for varmt. Gro Strømsheim
MÅ LUFTE: Det kan lett bli for varmt i et drivhus og du bør ha minst en lufteluke. Du kan få kjøpt mekanismer som åpner luken automatisk når det er for varmt. Gro Strømsheim Vis mer

- Gammeldagse drivhus kunne bli for varme med mye sol, men dagens drivhus har vegger av plast (polykarbonat) som gjør at ikke all varmen slipper inn.

Det er også lurt å tenke praktisk ved plasseringen, det bør være god plass rundt drivhuset slik at du kommer til med alt du skal frakte inn og ut når du jobber med plantene.

Det kan imidlertid lett bli for varmt inne i drivhuset på varme dager så god lufting er viktig. Mange av de mer avanserte modellene kommer med luftelukker inkludert, andre ganger må det kjøpes separat. Man kan også kjøpe en mekanisme som automatisk åpner luken når det har blitt for varmt.

- En automatisk lukeåpner er nesten en nødvendighet, det blir raskt veldig varmt i drivhuset, sier Holmberg til klikk.no.

Monter drivhuset selv Når du kjøper et drivhus så kommer det flatpakket og du må selv montere det.

- Det er mange løse deler og det tar mer enn en fredagsettermiddag. Men hvis du sorterer delene godt og gjør deg kjent med bruksanvisningen så er det helt mulig å sette sammen. Vårt inntrykk er at de fleste får det opp i løpet av en helg, sier gartner Monica hos Grønt Fokus.

Grønt Fokus holder til ved Kristiansand, men sender drivhus til kunder over hele Norge. Monica anbefaler å kjøpe et større drivhus enn man tror man trenger, så sant man har plass i hagen.

- Mange kjøper kanskje 6 eller 10 kvadratmeter først, men merker raskt at de vokser ut av det og angrer på at de ikke kjøpte et som var større. Men hva du skal bruke det til er selvsagt også viktig. Hvis du skal dyrke litt salat og tomater så kan de minste være store nok.

Hun ber deg også tenke på klimaet der du bor, hvis du bor værutsatt til kan det være smart å investere i et som er litt dyrere og i bedre kvalitet, så ikke høststormen river det med seg.

Hvis du allerede har et drivhus er rådet klart - kom i gang nå! Selv om du ikke bør plante før nattefrosten har sluppet taket, bør du rydde og vaske og gjøre alt i stand. Så kan dyrkingen starte.

Mange som selger drivhus Dette er noen av de store leverandørene av drivhus i Norge:

Plantasjen har vanlige drivhus fra omtrent 3 kvadratmeter til 1995 kroner (tilbud i vår) til 7995 kroner for et på nærmere 9 kvadratmeter.

Grønt Fokus leverer drivhus over hele Norge og har et stort utvalg. De enkleste på 6 kvadratmeter koster fra 6295 kroner til 11.995. De har også en rekke større modeller, for eksempel noen på 14 kvadratmeter til 35.995 kroner.

LITE ER GODT NOK: Gartner Åsta Uri på Plantasjen mener et lite drivhus er nok for en nybegynner. Selv i de minste på 3-5 kvadratmeter er det full høyde og plass til flere hyller. Gro Strømsheim
LITE ER GODT NOK: Gartner Åsta Uri på Plantasjen mener et lite drivhus er nok for en nybegynner. Selv i de minste på 3-5 kvadratmeter er det full høyde og plass til flere hyller. Gro Strømsheim Vis mer

BoGrønt har hagesentre over hele landet og du kan også bestille drivhus på deres nettside. De har for eksempel et på 8 kvadratmeter til 19.950 og et på 13 kvadratmeter til 21.900 kroner.

Willabgarden har en rekke varianter og selger drivhus fra rundt 5 kvadratmeter til 4671 kroner opp til 13 kvadratmeter for 21.246 kroner.

Hobbydrivhus.no selger drivhus fra 6,5 kvadratmeter til 9895 kroner til 14,5 kvadratmeter til 34.095 kroner.

Det finnes selvsagt flere leverandører som selger drivhus og som man kan finne ved hjelp av nettsøk.

Både Plantasjen og Ikea har små drivhusskap som man kan ha på balkongen, hvis man ikke har en stor hage. De koster fra 149 kroner og er et morsomt alternativ til et ordentlig drivhus.

Les også:
Du skal ikke godta renteøkningen
Du bruker neppe kjøkkenvifta riktig
Puss opp badet med billigere metoder
Livsfarlig å ikke rense denne

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.