Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik lager du eddik

Det er en vanskelig og en enkel metode...

OPPSKRIFT PÅ EDDIK: Slik lager du eddik. Foto: Christopher Sjuve
OPPSKRIFT PÅ EDDIK: Slik lager du eddik. Foto: Christopher Sjuve Vis mer

Lage eddik? Går det an?

Ja visst!

Og det er bare en av mange gode nyheter. Akkurat som når du lager egen iskrem, lager egen salami, knekkebrød eller ekte vaniljekrem, ja så blir det alltid mye bedre.

Og på samme måte som du ikke får kjøpt verdens beste iskrem, verdens beste brød - ja så får du neppe kjøpt verden beste eddik heller. Og dersom den er til salgs, ja, så har du ikke råd til den.

Uansett: Når du tar deg bryet med å lage noe du vanligvis kjøper ferdig, så får du mer kunnskap og utvikler din kritiske sanns. Derfor er eddiklaging en berikelse for resten av livet (jeg er i det pompøse hjørnet i dag).

Nok prat. Vi går løs på eddiken!

Den vanskelige måten å lage eddik Det er hovedsakelig to veier til målet her. Den første, og mest tungvinne, måten lage din eddik på er å skaffe seg en startkultur. Det kalles gjerne "mother of vinegar" på engelsk (og mère de vinaigre på fransk og så videre). Denne kulturen ser ut som en uappetittlig, slimete klump (som ligner litt på "slime" som du får i leketøysbutikker).

Du kan enten kjøpe slike kulturer, eller du kan lage det selv ved å blande (upasteurisert) eddik med en alkoholholdig væske og sette dette i sollys et par uker. Da vil du se noe slimete forme seg i glasset.

Når du har denne startkulturen legger du den i helt rene glass og heller på vin, cider, øl eller fermentert (gjæra) fruktjuice. Dekk glasset med et kjøkkenhåndkle og fest med strikk (prosessen trenger oksygen). Sett glasset et mørkt sted i romtemperatur. Etter 3-4 uker er mye gjort (jo mer væske, jo lengre tid). Nå kan du filtrere eddiken (den slimete kulturen kan du bruke på nytt) og den på tette glass.

Den enkle måten å lage eddik Men, så finnes det heldigvis en snarvei. Og den er enkel. Kjempeenkel. For du tar, nettopp, eddik og blander med vin og bær - og vips så har du en bæreddik. Det vil si, det tar omtrent to uker før bærene gir fra seg smak.

Jeg skal nå, så godt mitt pedagogiske jeg klarer, forklare hvordan denne prosessen foregår.

Prøv med bringebæreddig. Ta et glass eddik, et glass hvitvin og et glass bringebær. Bland sammen og ha i et tett glass eller krukke. Fyll opp til kanten med mer eddik, eventuelt.

OPPSKRIFT PÅ EDDIK: Slik lager du eddik. Foto: Christopher Sjuve
OPPSKRIFT PÅ EDDIK: Slik lager du eddik. Foto: Christopher Sjuve Vis mer

Du gjør det på samme måte om du lager ripseddik eller solbæreddik også.

Les også:

Slik blir det tre forretter av en salmalaks

Dette er det beste brødet du kan bake

Her er alle ukemenyene

Denne kyllinggryta lager du i dag

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media