Slik lager du empanadas

Her er oppskriften på den lekre latinamerikanske smaksbomben.

OPPSKRIFT PÅ EMPANADAS: Slik lager du de latinamerikanske godsakene. Foto: Christopher Sjuve
OPPSKRIFT PÅ EMPANADAS: Slik lager du de latinamerikanske godsakene. Foto: Christopher SjuveVis mer

Allerede i trappeoppgangen skjønte jeg det. Den herlige lukten av eksotiske krydder minnet meg på hvor lenge siden det var jeg hadde vært på besøk i Mexico. Og jeg forsto at jeg straks måtte vende tilbake til det grandiose matlandet.

Og den kjappeste veien går via kjøkkeninngangen, selvsagt.

Lukter overalt Alle som reiser i eventyrlandet Mexico blir forbløffet over hvor mye gode lukter og smaker som møter dem. Det vennlige klimaet tillater folk å lage det meste av maten utendørs. Og derfor oser det av herlige dufter og aromaer hvor enn du snur og vender deg.

Neste gang du hører hvor mye italiensk mat vi spiser, kan du tenke på den stille, kulinariske revolusjonen som er i ferd med å bre seg fra Mexico. Det er nok å nevne taco (som du gjør mye bedre på denne måten).

Verneverdig mat I november i fjor skjedde det noe rart. Sammen med Det franske kjøkkenet ble Det meksikanske kjøkkenet erklært som en del av den verneverdige immaterielle verdensarven av selveste Unesco. Et sterkt signal fra FN-organisasjonen om at det er mer enn gamle steinkonstruksjoner som er verdt å hegne om.

Og jeg skjønner hvorfor. For tenk om fremtidige generasjoner ikke skal kunne spise nachos med rømme, taco, ceviche, eller fajitas? Verden blir et mye fattigere sted. (Hva er vel noen pyramider i forhold til en saftig quesadilla?).

Nedenfor finner du oppskriften på den meksikanske herligheten empanadas. Nå skal det sies at hele Latin-Amerika krangler (som vanlig) om opphavet til denne retten. Argentina, Chile, Brasil, Colombia, Costa Rica, Den Dominicanske republikk, Ecuador, El Salvador, Haiti, Panama og Jamaica har alle lyst på en bit av kaka.

Det du finner nedenfor er mitt forsøk på å gjenskape det jeg selv spiste i Oaxaca en gang på 90-tallet.

Fyllet kan du selvsagt variere, men her er det en klassisk blanding av kjøttdeig, gode krydder, bønner og tomatsaus.

God appetitt!

Nå er det over 7000 som følger Sjuve på Facebook!

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:
Så gode kan ovnsbakte poteter bli
Lavkarbobrødet som smaker godt
10 oppskrifter med kjøttdeig
Prøv denne indiske smaksbomben

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.