FLYNDRE: Denne metoden funker bra på flyndre. Foto: Erik Hannemann
FLYNDRE: Denne metoden funker bra på flyndre. Foto: Erik HannemannVis mer

Slik lager du flyndre

Enkelt, kult og veldig lettvint.

Flyndre er fantastisk. Og det er det heldigvis ikke så mange som har oppdaget. Frykten for det ukjente gjør at vi flatfiskelskere kan leve godt på andres uvitenhet.

Det er nemlig ikke så mye rift om rødspette. Og hvorfor det, mon tro?

Jo, fordi rødspetta i årevis har blitt utsatt for alvorlige kulinariske overgrep langs riksveiene. Det er nesten umulig å finne en veikro som ikke har fritert rødspette på menyen. Dermed får rødspetta et imageproblem.

Jeg skynder meg å si at jeg i utgangspunktet ikke har noe imot fritert rødspette (omtrent på denne måten, eller på helt klassisk vis). Men det er noe med at industrialisering i den skalaen vi har vært vitne til i Norge, hvor uengasjert kantinepersonale varmer opp frosne, panerte varer, tar sjarmen fra hva som helst. Selv en morsom, flat fisk med begge øynene på oppsiden. Til forsvar for dårlig motiverte matarbeidere: Hvem i vår verden kan la seg inspirere, glede og gløde av frosne fabrikkvarer som dumpes pallevis fra trailere en gang i måneden?

Rødspette er vanlig flyndre Nå er rødspette blant de vanligste og billigste flyndrene du får i fiskedisken. Den enkle framgangsmåten i oppskriften kan brukes til alle flyndrer.

Piggvar går for å være den gjeveste, men har en rimeligere fetter som heter slettvar. Smørflyndre er også blant mine favoritter (noen kaller den sjøtunge og innimellom for mareflyndre). Kveite er det ganske mye av i fiskediskene, særlig på grunn av oppdrettsanleggene i fjordene omkring Stavanger. Hobbyfiskere kjenner også til sandflyndre, lomre og skrubbe, mens blåkveita, som også lever i norske farvann har jeg til gode å se fersk i butikkene, bare røkt.

Hva serverer man til flyndre? Det enkleste, og det jeg stort sett gjør, er å steke en blanding av finsnittede grønnsaker i sjenerøst med smør og urter. For eksempel løk, hvitløk, grønne bønner, sukkererter og fennikel sammen med frisk timian og gressløk. Da behøver man faktisk ikke saus.

Men, skal du ha saus? Da er hollandaise det opplagte valget til rødspette.

Dersom du er lur, kan du legge inn noen små, fine poteter i ovnen på 200 grader omtrent 20-25 minutter før du setter inn fisken. Da setter du ned temperaturen (se oppskriften) til 160 og baker fisken sammen med potetene til fisken er ferdig.

Ellers er potetkake supert, siden du bruker stekepanna og ikke ovnen.

Oppskriften finner du nedenfor!

Les også:
De deiligste eplekakene
Pannekaker med ny topp
En ukemeny for deg som liker god mat
Slik lager du perfekte muffins


Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!