STORE OG MYKE: Disse lager du i mikrobølgeovnen Foto: Øivind Lie
STORE OG MYKE: Disse lager du i mikrobølgeovnen Foto: Øivind LieVis mer

Slik lager du fudge

Dette er sånne store, myke karameller som bare så vidt stusser godteskålen før de blir borte.

Kanskje du allerede har prøvd karamellene til BakeMarit eller sjokolade- og nøtteknask. Da har du sikkert oppdaget at godteri du lager selv smaker vel så godt som det du kjøper i butikken, og jeg kan forsikre deg om at disse karamellene ikke er noe unntak

SMØR OG SUKKER: Kjør smør og sukker en runde i mikrobølgeovnen først. Foto: Øivind Lie
SMØR OG SUKKER: Kjør smør og sukker en runde i mikrobølgeovnen først. Foto: Øivind Lie Vis mer

Fudge har en mykere konsistens enn vanlige karameller. Det får du fordi de kokes litt kortere, og at massen piskes før den stivner.

Slik gjør du Massen bobler høyt opp når den kokes, så bruk en bolle med høye kanter.

Hell i smør og sukker, og la det koke i mikrobølgeovnen i fire minutter.

Rør forsiktig Nå skal smør og sukker røres sammen. Kommer det oksygen til krystaliserer sukkeret. Det passer dårlig med myke karameller. Derfor må du røre forsiktig. Hold på til smør og sukker er blandet jevnt.

Ny runde i mikroen Sikt og rør inn mel og bakepulver og hell i melken.

RØR FORSIKTIG: Rør smøret og sukkeret forsiktig sammen. Foto: Øivind Lie
RØR FORSIKTIG: Rør smøret og sukkeret forsiktig sammen. Foto: Øivind Lie Vis mer

Kjør en ny runde i mikrobølgeovnen i ni minutter.

Ta vannprøven Koketiden er avgjørende for konsistensen. Tidene her er basert på 1000 watt styrke. For å være sikker på at du koker passe lenge kan du gjøre en vannprøve. Etter runde to i mikrobølgeovnen slipper du en liten klump av massen ned i kaldt vann. Når den får kjølt seg ned kan du sjekk om konsistensen er riktig, eller om du må koke litt mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjør massen i mikseren i fire minutter. Hell alt i en smurt form som du setter i kjøleskapet. Etter noen timer lirker du kaken ut av formen og skjærer opp i store terninger.

MEL: Sikt inn mel og vaniljesukker Foto: Øivind Lie
MEL: Sikt inn mel og vaniljesukker Foto: Øivind Lie Vis mer

Les også:
Oppskrift på sjokolade med nøtter
Eplekake i steikepanna
Sju nydelige middager

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

VISP: Miks blandingen i fire minutter Foto: Øivind Lie
VISP: Miks blandingen i fire minutter Foto: Øivind Lie Vis mer