Slik lager du gazpacho

Server en flytende salat.

OPPSKRIFT GAZPACHO: Det regnes som en flytende salat. FOTO: Erik Hannemann
OPPSKRIFT GAZPACHO: Det regnes som en flytende salat. FOTO: Erik HannemannVis mer

- Hva, gazpacho her?, tenkte jeg med forferdelse. - Nei og nei!

Man har lyst gode, lette salater på sommeren og varme supper når regnet øser ned. Mat, vær og vind hører tett sammen. Og der satt jeg, midtvinters på Island og ventet på å få noe varmt i kroppen. Men hva kom de med?

Gazpacho.

Kald grønnsaksuppe Jeg elsker gazpacho, men der og da var det en hån mot den rene fornuft. Hvem i all verden vil spise kald og frisk gazpacho når vinden uler og snøen laver ned?

Ærlig talt.

Det er himmelropende opplagt for alle med en viss matmusikalitet at den kalde grønnsaksuppen kommer fra sydligere strøk. Gazpacho kommer fra Andalucía i Sør-Spania. Her, og bare her under den brennende solen, kunne man finne på å lage en slik kald suppe. Og nettopp her finner du folk som sitter fredfullt i skyggen og kjøler seg ned med en frisk grønnsaksuppe med godt innslag av agurk og tomat.

Ingen i denne varmen lengter etter béarnaisesaus. Eller ribbe.

Slik lager du gazpacho Det finnes utallige oppskrifter på gazpacho. Men, de fleste er enige om at hovedingrediensene er som følger:

• tomat • agurk • paprika • olivenolje • hvitløk • brød • salt • eddik • vann Ja visst, her er det nok å krangle om. Og det gjør man da også. Men altså: Dersom et rimelig blandingsforhold mellom ingrediensene havner i en blender kan det kalles gazpacho etter en liten stund.

Det finnes nesten ikke grenser for hva man ellers kan ha i en gazpacho. Skinke, egg, chili, gulrot, kylling... Dersom man hadde tatt stikkprøver av gazpachosuppene i Spania et år tør jeg ikke tenke på hvor lang listen over mulige ingredienser hadde.

Jeg har laget en helt streit og vanlig gazpacho som du finner oppskriften på nedenfor. Når det er sagt: Føl deg fram til hva du synes er godt. Og husk at dette ofte tenkes på som en flytende salat som kan serveres før, for eksempel, grillmaten.

Les også:
De beste potetoppskriftene
Aioli lager du enkelt på denne måten
Her er vinneren av sjokoladekonkurransen
Slik blir finnbiff morsomt på denne måten
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.