LUSSEKATTER: Bak lussekatter med barna på Lucia-dagen. Foto: Opplysningskontoret for melk
LUSSEKATTER: Bak lussekatter med barna på Lucia-dagen. Foto: Opplysningskontoret for melkVis mer

Slik lager du gode lussekatter

Det er Lucia på mandag. Du må bake.

Husker du hun dama fra Syrakus på Sicilia? Ikke? Hun levde på 300 tallet. Og hvert år baker vi gule boller til ære for denne gudfryktige kvinnen.

Hun het Lucia. Demrer det?

Feringen av Lucia skjer den 13. desember. Det er på mandag - og det betyr at du må bake i helgen!

Dersom du ikke vil lage mange lussekatter, kan du ta latmannsvarianten og lage en lussekake som skjærer opp.

Og når du er i gang med å dekke kjøkkenet til med mel og deig, hvorfor ikke bake julekakene i sammme slengen? Her er oppskriftene på tradisjonelle julekakene - og her finner du julekakene du antakelig liker bedre.

Hvorfor feirer vi Lucia? Det er et litt pussig fenomen. Hvorfor skulle vi her i nord minnes den sicilianske skjønnheten? Antakelig kom skikken via tyske håndtverkere i Sverige som hadde vokst opp i en katolsk tradisjon. Og så tok vi etter.

Kortversjonen av Lucia-myten: Lucia ville helbrede sin syke mor ved å ta moren med til en viss Agates grav hvor mirakler skjedde. Lucia fikk gjennom drømme et syn som fortalte henne at moren ble frisk bare de ga all sin rikdom til de fattige.

Det gikk moren etterhvert med på. Men, da mannen til Lucia oppdaget det og at hun ikke tilba de gamle romerske gudene forlangte han at de skulle slepe henne til en domstol. Men, da 1000 mann og 1000 okser ikke kunne rikke henne bestemte dommeren for å gjøre kort prosess og støtte sverdet inn i Lucia. Datoen var 13. desember.

Lucia mente hennes kraft kom fra den nye religionen med Jesus i hovedrollen. Og siden dette er mitt i brytningstiden mellom romerske religioner og kristendommen fikk Lucia raskt helgenstatus i det som var en liten religiøs, minoritet den gangen. (Kristendommen fikk etter hvert godt fotfeste blandt romerske soldater. Mennene som hele tiden levde med døden nært innpå seg ble besnæret av en ny religøs feature; livet etter døden. Det kunne nemlig kristendommen by på).

Hva med fargen? Lussekattene er som kjent gule. Gulfargen får du på billigste måte ved å bruke gurkemeie. Den ekte smaken derimot, får du bare ved å spandere på deg safran - verdens dyreste krydder. Men, du trenger bare et par gram.

Safran kjøpes på dagligvarebutikker og på noen apoteker. Bare husk å se opp for billige etterligninger. Det finnes faktisk røde tråder som til forveksling ligner arrene på safrankrokusen.

Oppskriften finner du nedenfor!

Få med deg alt! Følg Sjuve på Twitter eller Facebook (Vi har runda 2600!)

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her

Les også:

Endelig: Verdens beste kjøttboller

Snickerskake: Bedre enn snickers...

Slik lager du perfekt ribbe

Matlaging: Unngå de vanligste feilene

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Lussekatter Bakverk