LUSSEKATTER: Bak lussekatter med barna på Lucia-dagen. Foto: Opplysningskontoret for melk
LUSSEKATTER: Bak lussekatter med barna på Lucia-dagen. Foto: Opplysningskontoret for melk Vis mer

Slik lager du gode lussekatter

Det er Lucia på mandag. Du må bake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Husker du hun dama fra Syrakus på Sicilia? Ikke? Hun levde på 300 tallet. Og hvert år baker vi gule boller til ære for denne gudfryktige kvinnen.

Hun het Lucia. Demrer det?

Feringen av Lucia skjer den 13. desember. Det er på mandag - og det betyr at du må bake i helgen!

Dersom du ikke vil lage mange lussekatter, kan du ta latmannsvarianten og lage en lussekake som skjærer opp.

Og når du er i gang med å dekke kjøkkenet til med mel og deig, hvorfor ikke bake julekakene i sammme slengen? Her er oppskriftene på tradisjonelle julekakene - og her finner du julekakene du antakelig liker bedre.

Hvorfor feirer vi Lucia? Det er et litt pussig fenomen. Hvorfor skulle vi her i nord minnes den sicilianske skjønnheten? Antakelig kom skikken via tyske håndtverkere i Sverige som hadde vokst opp i en katolsk tradisjon. Og så tok vi etter.

Kortversjonen av Lucia-myten: Lucia ville helbrede sin syke mor ved å ta moren med til en viss Agates grav hvor mirakler skjedde. Lucia fikk gjennom drømme et syn som fortalte henne at moren ble frisk bare de ga all sin rikdom til de fattige.

Det gikk moren etterhvert med på. Men, da mannen til Lucia oppdaget det og at hun ikke tilba de gamle romerske gudene forlangte han at de skulle slepe henne til en domstol. Men, da 1000 mann og 1000 okser ikke kunne rikke henne bestemte dommeren for å gjøre kort prosess og støtte sverdet inn i Lucia. Datoen var 13. desember.

Lucia mente hennes kraft kom fra den nye religionen med Jesus i hovedrollen. Og siden dette er mitt i brytningstiden mellom romerske religioner og kristendommen fikk Lucia raskt helgenstatus i det som var en liten religiøs, minoritet den gangen. (Kristendommen fikk etter hvert godt fotfeste blandt romerske soldater. Mennene som hele tiden levde med døden nært innpå seg ble besnæret av en ny religøs feature; livet etter døden. Det kunne nemlig kristendommen by på).

Hva med fargen? Lussekattene er som kjent gule. Gulfargen får du på billigste måte ved å bruke gurkemeie. Den ekte smaken derimot, får du bare ved å spandere på deg safran - verdens dyreste krydder. Men, du trenger bare et par gram.

Safran kjøpes på dagligvarebutikker og på noen apoteker. Bare husk å se opp for billige etterligninger. Det finnes faktisk røde tråder som til forveksling ligner arrene på safrankrokusen.

Oppskriften finner du nedenfor!

Få med deg alt! Følg Sjuve på Twitter eller Facebook (Vi har runda 2600!)

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her

Les også:

Endelig: Verdens beste kjøttboller

Snickerskake: Bedre enn snickers...

Slik lager du perfekt ribbe

Matlaging: Unngå de vanligste feilene

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Lussekatter Bakverk

Lussekatter

INGREDIENSER:

200 g smør
7 dl melk
2 g safran
100 g gjær (gjerne "rød" gjær for søte deiger)
2 dl sukker
0,25 ts salt
2 ts kardemomme
16 dl hvetemel
vispet egg til pensling
rosiner til pynt

FREMGANGSMÅTE:

40-45 stk

Smelt smør i en kasserolle og tilsett melk. Varm til 37 ºC og tilsett safran. Smuldre gjær i en bakebolle og hell litt av den fingervarme deigvæsken over, rør ut gjæren før resten av væsken tilsettes. Ha i sukker, salt og mesteparten av hvetemelet. Arbeid sammen til en glatt deig. Dekk bakebollen med plast og sett til heving i ca 40 min.
Ha deigen over på et bakebord og del i biter. Form til forskjellige figurer og legg på et bakepapirkledt stekebrett. Dekk med et klede og etterhev ca 50 min. Trykk rosiner til pynt på de ferdighevede figurene og pensle med sammenpisket egg. Stek i midt i varm stekeovn, 225 ºC i 10-12 min.
Avkjøl på rist.

Tips:
Søte lussekatter, pensle de ferdig stekte lussekattene med smør og dypp i sukker.
Deigen kan også formes til en kringle. Sett lys i kringlen ved servering.

Kokk: Wenche Andersen, God morgen, Norge, TV 2

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer