SLIK LAGER DU SMØR: Smør blir veldig godt når du lager det selv. FOTO: Øivind Lie
SLIK LAGER DU SMØR: Smør blir veldig godt når du lager det selv. FOTO: Øivind LieVis mer

Slik lager du godt smør

Ingen smørmangel med denne oppskriften.

Du trenger ikke smøre deg med tålmodighet. Vi kan jo lage smør!

For, jommen så jeg smør. Men, det er flere dager siden. I de to butikkene jeg handler mest er det helt tomt. Først forsvant det vanlige meierismøret, halvkilospakkene. Så forsvant kvart-kiloene. Og jeg tenkte: Mon tro om det fester seg på lavkarbo-folket, og smilte ondskapsfullt for meg selv. (Jeg sjekka bacon-hylla også. Der var det også glissent. Alle som vil være sunne spiser meierismør og bacon i våre dager. Tidene endrer seg).

Men jeg måtte tørke av meg fliret. For et par dager senere, da jeg forventet at smørhyllene skulle vært etterfyllt, var det tomt. Det vil si: Det var tomt for smør. Når er smøret erstattet med margarin (vet du forskjellen på smør og margarin?). Det usaltede smøret var også utsolgt. Kvitseidsmøret var borte. Det var noen pakker med Brimis smør - det dyreste.

På radioen hørte jeg Tromsø var tomme for smør. Og på Twitter mente noen at Meny var tomme, mens andre butikker hadde plenty. Ryktene går: Joker i Sandviken i Bergen har ikke mer bremykt igjen. Og det jo engang smør. Nationen melder om voldsom etterspørsel etter smør.

Jeg spurte på Facebook-siden og fikk bekreftet det jeg fryktet. "Det er for få kuer her i landet", meldes det.

Så, hvordan skal vi steke fiskekakene? Og lage snickerskake? Og nei, vent?! Hva med krumkaker, sirupsnipper og alle de andre julekakene?

Ja, da må vi finne fram til den kinnende kjerringa i oss, alle mann. Slik gjør du det:

Slik lager er du smør Opprinnelig hadde man fløte i en beholder (tenk på et lite Norgesglass) og ristet kremfløten til det ble smør. Vel, det funker stadig, men er slitsomt og tar lang tid.

Det aller enkleste er å piske kremfløte (de andre typene er ikke fete nok og kan ikke bli smør ved pisking) så lenge at det blir smør. Du vil gjerne ha i litt salt også. Selv liker jeg å ha i rømme også - litt frisk syrlighet gjør susen.

Når du kinner (altså pisker, i vår håndmikser-tid) ser du at det danner seg en væske rundt smøret. Det er kjernemelk. Denne kan du fjerne helt, men jeg liker godt å røre ganske mye av den. Her er det mye smak å hente.

Når du har smør, er kan du også lage det fabelaktige hovmestersmøret, på denne måten.

Oppskriften finner du nedenfor.

Les også:
De deiligste eplekakene
Pannekaker med ny topp
En ukemeny for deg som liker god mat
Slik lager du perfekte muffins

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.