Slik lager du herlige desserter med sesongens friske bær

Sommerfavoritter fra Karla Siverts.

• Her er flere oppskrifter fra Karla Siverts.

SAFTIG GOD: Karlas fristende formkake er fylt med masse syrlig og godt moden rips og pyntes med en spennende kaffirlimeglasur og pistasjnøtter. Foto: METTE MØLLER
KARLAS AFTER EIGHT-IS: Den smaker ekstra godt sammen med en lun blanding av sesongens friske bær. Foto: METTE MØLLER
ARME RIDDERE MED RØRTE BRINGEBÆR: Nyrørte bringebær smaker deilig sammen med en kjempegod barndomsfavoritt, nystekte karamelliserte arme riddere. Foto: METTE MØLLER
FORMKAKE MED RIPS OG PISTASJ: Ei saftig formkake med syrlige rips og spennende kaffirlimeglasur. Vent med å plukke ripsen til den er skikkelig moden, da får du både den friske syrligheten og milde sødmen som ripsen har på sitt beste. Foto: METTE MØLLER

ST. HANSHAUGEN i Oslo (Dagbladet Endelig fredag):

KARLAS AFTER EIGHT-IS: Den gode isoppskriften med mynte og mørk sjokolade har hun lært av faren, og isen kan lages både med og uten ismaskin. Den smaker ekstra godt sammen med lune, deilige augustbær. Foto: METTE MØLLER
KARLAS AFTER EIGHT-IS: Den gode isoppskriften med mynte og mørk sjokolade har hun lært av faren, og isen kan lages både med og uten ismaskin. Den smaker ekstra godt sammen med lune, deilige augustbær. Foto: METTE MØLLER Vis mer

På kjøkkenet hos Karla Siverts er kurver med nyplukket bringebær, blåbær, solbær og rips klare til bruk.

KARLA SIVERTS: Dagbladets nye matekspert Karla Siverts (26) er kjøkkensjef på kritikerroste Smalhans i Oslo. Hun har tidligere jobbet på Michelin-restauranten Bagatelle, og vært soussjef på restaurant Strand. Hun har en tredjeplass fra TV-programmet «Hellstrøms mesterkokk». Foto: METTE MØLLER
KARLA SIVERTS: Dagbladets nye matekspert Karla Siverts (26) er kjøkkensjef på kritikerroste Smalhans i Oslo. Hun har tidligere jobbet på Michelin-restauranten Bagatelle, og vært soussjef på restaurant Strand. Hun har en tredjeplass fra TV-programmet «Hellstrøms mesterkokk». Foto: METTE MØLLER Vis mer

Ei rykende varm formkake er akkurat tatt ut av ovnen, og står og kjøler seg ned før glasuren skal legges på.

Rips trenger søtt følge - Dette er ei kjempegod og saftig bærkake med rips og pistasj. Jeg fikk smake den første gang hos en kollega, og den har blitt en av mine favorittkaker nå på sensommeren. Rips er nydelig, så norsk og fin. Men den trenger litt søtt følge, enten det nå er god vaniljesaus eller ei søt kake, sier Karla.

Det er lurt å vente med å plukke ripsen til den er skikkelig moden, da får du både den friske syrligheten og milde sødmen som ripsen har på sitt beste.

Karla er glad i å plukke bær, og besøker gjerne hager med gode bærbusker. Aller best liker hun en skogstur i områder der det finnes mye villbringebær.

- Det er jo bare det beste. Villbringebærene er så søte og fulle av smak, sier Karla.

Arme riddere med nyrørte bær Hun serverer bærene ofte helt enkelt nyrørt med litt sukker.

Enten som syltetøy på et godt rundstykke eller som smakfull dessert sammen med en kjempegod barndomsfavoritt, nystekte karamelliserte arme riddere.

- Arme riddere er så lett å lage og smaker kjempegodt, sier Karla.

En av hennes sommerfavoritter er hjemmelaget is med varme bær.

Den gode isoppskriften med mynte og mørk sjokolade har hun lært av faren, og isen kan lages både med og uten ismaskin. Vel verdt å prøve sammen med lune, deilige augustbær.

• Les også: Dette mesterverket lager du lett selv.