Slik lager du kalkun

300 millioner kan ikke ta feil. Kalkun er god Thanksgiving-mat.

SAFTIG MÅLTID: En riktig tilberedt kalkun er skikkelig festmat. Foto: Erik Hannemann
SAFTIG MÅLTID: En riktig tilberedt kalkun er skikkelig festmat. Foto: Erik HannemannVis mer

I dag gleder amerikanerne seg til å gomle løs på det som var ment å være nasjonalfuglen. I alle fall om grunnlovsfar Benjamin Franklin hadde fått vilja si.

Han mente at den skalla ørnen som faktisk ble nasjonalsymbolet, hadde svært dårlige karaktertrekk og ikke verdig en slik ære.

Ikke bare får ørnen maten sin ved å rappe fisken fra andre fugler i det øyeblikket den skal fôre sine fugleunger, men den er også en feiging som lar seg jage av andre fugler som ikke er større en spurver, men Franklin.

En dum og fryktløs fugl Kalkunen derimot hadde han bare lovord for. Fuglen var både litt dum og gal og dessuten ville den modige og fryktløse kalkunen ikke nøle med å angripe britiske soldater som ville invadere bondegården, mente han. I tillegg var den innfødt amerikaner.

Hvor mye av æren Mr. Franklin skal ha for de 270 millioner kalkunene som lever i USA i dag, er usikkert. Det er i det hele tatt litt uklart hvordan Thanksgiving-tradisjonen oppsto.

Mange holder dog en knapp på at tradisjonen er til minne om den første Thanksgiving-samlingen som pilgrimmene fra Europa holdt i Amerika. Da spiste de nemlig kalkun (og hummer, hjort, fisk, sjøfugl, skjell, bær, frukt, gresskar og squash).

I mangel av noe bedre Franklin eller pilegrimene sa aldri noe om hva den smakte. En av våre store matmennesker, Hanna Winsnes, skrev: "I mangel af andet og bedre i huset, tager man en halv kalkun...", og fikk dermed sagt hva hun mener som saken.

Her er kalkun-oppskriften fra en vaske-ekte Stavanger-amerikaner, nemlig Craig Withson.

For oss her i landet er det like vanlig å spise det til nyttår.

Få med deg alt! Følg Sjuve på Twitter eller Facebook (Vi har runda 2000! Klarer vi å doble igjen?)

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.

Les også:

Endelig: Verdens beste kjøttboller
Snickerskake: Bedre enn snickers...
Slik lager du perfekt pizzabunn
Slik lager du perfekt ribbe

Kilder: wordpress, og wikipedia

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.