Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Slik lager du «kaviar» av alt

Et triks så enkelt, at absolutt alle kan klare det.

SKINNET BEDRAR: Vi er villig til å sette penger på at du ikke klarer å gjette hva wakame og ingefærsilden er toppet med. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO
SKINNET BEDRAR: Vi er villig til å sette penger på at du ikke klarer å gjette hva wakame og ingefærsilden er toppet med. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO Vis mer

Dinside Lyst til å imponere ved hjelp av triks inspirert av den molekylærgastronomiske verden? Vel, heldigvis trenger det ikke å være så vanskelig som det høres ut som. I praksis er det snakk om potetrester, nærmere bestemt sagogryn.

Det som selges i Norge som sagogryn (ekte sagogryn blir fremstilt av stilvelse fra den indonesiske sagopalmen) er potetstivelse formet til små kuler. Det er en råvare som alltid har vært i salg, men som mange ikke har smakt på siden 70- eller 80-tallet.

Det er Jostein Medhus, kaptein for det norske kokkelandslaget og mat og drikkefaglig rådgiver ved Kulinarisk Akademi, som tipset oss om denne enkle måten å imponere på.

Og her er oppskriften på hvordan du lager kaviar med sagogryn. Det lager seg nesten selv.

Mer gammel mat på nye måter: Luftfritert, og det smaker godt!

Slik gjør du det: Kok opp sagogrynene slik det er anvist på pakken. Når de begynner å bli blanke, heller du av vannet, og så heller du over det du vil at «kaviaren» din skal smake. La det stå i et par timer for å trekke til seg smaken og voilà: Smak i perleform.

Soyasaus er et glimrende alternativ om du skal lage sushi som fingermat, så slipper du sølet, men du kan velge akurat den smaken du vil, så lenge det er flytende.

Her er det bare fantasien som setter grenser! Hva med mango og ingefærjuiceperler på et stykke laks til forrett? Cognacperler på kaken du serverer til kaffen?

Klar for å imponere mer? Eller eventuelt forskrekke... Her er kaffe som du neppe har smakt den før.

Smaksperlene er best den dagen du lager dem. De kan fint stå i romtemperatur et par timer, og over natten i kjøleskap (men merk at du da kan risikere at de klistrer seg litt sammen).

JUKS OG FANTERI: Imponer med sagogryn. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO
JUKS OG FANTERI: Imponer med sagogryn. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO Vis mer

TIPS: Er du glad i bubble tea, men sliter med å få fatt i tapiocaperler, kan du lage det hjemme med sagogryn.

Med sprøyte, gelatin og olje Vi har tidligere vist dere en litt mer avansert måte å lage «kaviar» av det meste.

Alt du trenger er det du ønsker å lage kaviar av (for eksempel juice), gelatin, engangssprøyter, en sil, og en mikrobølgeovn eller komfyr. Legg gelatinen i vann, varm opp juicen i mikrobølgeovnen, ha i gelatinen og rør rundt.

Slipp så små dråper juice i kald olje

Ønsker du å gå all in kan du gjøre tilsvarende med agar agar-alger i stedet for gelatin, men merk at dette er mye dyrere - og ikke så lett å få fatt i hos vanlige dagligvareforretninger.

Sliter du med mål og vekt når du lager mat? Her er huskelappen som gjør kjøkkenjobben enklere.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

SØTT: Kaviar av eplejuice og jordbærpuré. Foto: ELISABETH DALSEG
SØTT: Kaviar av eplejuice og jordbærpuré. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling