MAKRONER: Cecilie Theiste-Bratlis makroner, fra boken "Fristende lavkarbo" utgitt av Lille Måne forlag. Foto: Frank Oknes
MAKRONER: Cecilie Theiste-Bratlis makroner, fra boken "Fristende lavkarbo" utgitt av Lille Måne forlag. Foto: Frank OknesVis mer

Slik lager du lavkarbo julekaker og dessert

Man må jukse litt for å få til marsipan og riskrem på lavkarbo.

Har du lyst til å kose deg med den tradisjonelle julematen uten å gå opp i vekt eller få problemer med magen?

- Jula er en tid da mange går opp i vekt og sliter med dårlig fordøyelse og halsbrann, sier ernæringsterapeut og naturopat Siv Hauge.

Sammen med Janne Walle, som er ernæringsfysiolog, hjelper Hauge folk til å legge om kostholdet gjennom kurs og personlig veiledning.

Små endringer De driver firmaet Sunt hjem, og har gitt oss alternative oppskrifter på julematen.

- Det er bare snakk om små endringer, men det kan spare deg for både ekstra kilo og mageproblemer, sier Siv Hauge.

Lite raske karbohydrater Filosofien bak lavkarbodietten sier at du gjerne kan spise mye proteiner og fett, men lite karbohydrater av den raske typen.

Disse finnes først og fremst i sukker, brød, poteter, ris og pasta.

Grunnen til at raske karbohydrater ikke er bra, er at de får blodsukkeret til å svinge i altfor stor grad, noe som på sikt skal kunne gi overvekt og sykdommer.

«Riskrem» 1/3 liter kremfløte

3-4 ss sukrin

1 boks cottage cheese

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fløten piskes til krem. Ha så i cottage cheese.

Rød saus 200-300 g bringebær

2 dl vann

3-4 ss sukrinmelis, juster etter hvor søt du ønsker den

2-3 kanelstenger

½ vaniljepulver (ikke vaniljesukker, men naturlig vaniljepulver)

Varmes i vel 20 minutter.

JULEKJEKS med appelsin og sjokolade. Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto
JULEKJEKS med appelsin og sjokolade. Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto Vis mer

Tykner mer jo lenger den står.

Marsipanbrød 100 gram finmalte valnøtter, pluss litt grovhakkede til å rulle marsipanbrødene i

½ eggehvite

1 liten ss agavesirup

1 ss sukrinmelis

Mal valnøttene til mel med kjøkkenmikser, eller to runder i en mandelkvern for et mindre grovt resultat. Smak deg ellers fram med sukrin om du vil ha en søtere smak.

Bland alt godt sammen, og sett deigen i kjøleskap i 15-20 minutter. Lag tommelfingertykke pølser av deigen, og dypp først i mørk sjokolade, så hakkede valnøtter.

Julekjeks med appelsin og sjokolade ca. 200 g malte, skåldede mandler skallet av 1-2 appelsiner (pass på ikke å få med det hvite)

50-70 g sukrinmelis

1 neve grovhakkede valnøtter

½ neve pinjekjerner

2 ss fiberhusk (fra helsekost)

2 ts bakepulver

½ ts vaniljepulver (fra helsekost)

litt friskpresset sitronsaft

2 egg

RISKREM med rød saus, laget med cottage cheese, kremfløte, bringebær og kanelstenger. Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto
RISKREM med rød saus, laget med cottage cheese, kremfløte, bringebær og kanelstenger. Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto Vis mer

1 ts kanel

Skåld mandler, la dem tørke og mal til mel.

Bland alt det tørre. Bland så inn egg til en litt klissete røre.

Fordel deigen ut på bakepapir i to pølser på ca. 15-20 cm lengde, 7 cm bredde, 1-2 cm tykkelse. Stekes i ovnen på 175 grader i 20 minutter.

Del pølsene så opp i 1-2 cm tykke biter. Sett ovnen på 70 grader, og la døren på stekeovnen stå på gløtt. Stekes slik i vel én time. La dem avkjøles på rist.

Når kjeksene er blitt helt kalde, kan du smelte sjokolade, og dyppe den ene enden av kjeksene nedi. Oppbevares kjølig.

Marsipan (10-15 småkuler)

ca. 200 g malte, skåldede mandler

2 eggehviter

80 g sukrinmelis

noen dråper friskpresset sitron

Pynt:

sjokolade (70 %)

Bland mandler, sukrinmelis og sitron, og kna inn eggehviter. La det stå kaldt en liten stund før du ruller blandingen til kuler. Smelt sjokoladen og rull kulene i den.

Kokosmakroner 4 eggehviter

250 g kokosmasse

KOKOSMAKRONER med sukrinmelis og sjokolade. Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto
KOKOSMAKRONER med sukrinmelis og sjokolade. Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto Vis mer

100 g sukrinmelis

50-100 g 70 % sjokolade

1 ts kanel

Stivpisk eggehvitene. Bland forsiktig inn alt det tørre. Sjokoladen hakkes grovt med en kniv og blandes i røren.

Form små boller av deigen, bruk faste grep for å få dem til å henge sammen.

Legg dem på en plate dekket med bakepapir.

Stekes i ovnen på 175 grader i 20-30 minutter. Steketiden avhenger av størrelsen på makronene.

Tips: Bruk sjokolade med minst 70 prosent kakao til glasuren.

Makroner Oppskriften er hentet fra Cecilie Theiste-Bratlis bok «Fristende lavkarbo», utgitt av Lille Måne forlag.

Ca. 40-50 stk.

2,75 dl mel av finmalte mandler (tilsvarer 150 g skåldede mandler)

5 ss sukrinmelis

3 eggehviter

noen dråper vaniljeessens

1 ts bakepulver

MARSIPANKULER av skåldede mandler og sukrinmelis, rullet i smeltet sjokolade. Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto
MARSIPANKULER av skåldede mandler og sukrinmelis, rullet i smeltet sjokolade. Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto Vis mer

kakao til 1/3 av oppskriften, to sorter konditorfarge til resten

Det er faktisk enkelt å lage makroner uten sukker. De oppfører seg ikke helt likt i stekeovnen, men gode og vakre blir de!

Mal mandlene eller kvern dem i en kjøkkenmaskin. Melet skal bli helt fint. Sikt mandelmelet sammen med sukrinmelisen og sett det til side.

Stivpisk eggehvitene. Tilsett gjerne litt vaniljeessens. Vend forsiktig inn mandlene og sukrinmelisen. Litt bakepulver gjør at makronene hever seg bitte litt.

Jeg deler røren i tre, og farger hver del for seg. Sjokolademakroner farges ved å tilsette kakaopulver, konditorfarge i forskjellig farge til resten.

Bruk en sprøytepose med rund åpning til å forsiktig sprøyte ut små, jevne topper, gjerne på størrelse med en femkroning.

Toppene flyter ikke ut under steking.

Stek makronene i 8-10 minutter ved 150°. Sett brettet midt i ovnen, og sett et ekstra stekebrett under.

Følg med under steking, slik at du får tatt dem ut før de skifter farge i kantene.

Finn to og to makroner med lik fasong og størrelse.

De skal nå monteres sammen.

Smør litt krem (se oppskrift på vanilje- og sjokoladekrem) på den ene makronen, og legg den andre forsiktig oppå. Jeg fyller vanligvis makronene med sjokoladekrem, vaniljekrem, ostekrem og bærkrem.

Farg gjerne kremen.

La gjerne makronene stå i kjøleskapet et døgn før servering, slik at smaken setter seg.

LES OGSÅ:
Lavkarbo slår ut frukt og grønt

Alt om lavkarbo

Lavkarbo-dietten som virker

Disse lavkarborådene klarer alle å følge

Saken ble opprinnelig skrevet av Norsk Ukeblad for Klikk.no. Les her.

MARSIPANBRØD av malte valnøtter og sukrinmelis. Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto
MARSIPANBRØD av malte valnøtter og sukrinmelis. Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto Vis mer