Slik lager du lekker sommermat på ti minutter

Bra for helsa og passer til nesten alt.

• Her finner du flere oppskrifter fra Arne Brimi.

VIANVANG i Vågå (Dagbladet Endelig fredag):

KLART FOR KÅL: Arne Brimi byr på tre gode og sommerlige retter med nykål og nypoteter denne helga. Foto: METTE MØLLER
SMØRDAMPET NYKÅL MED LODDEROGN: Nydelig sommermat som du lager ferdig på ti minutter. Foto: METTE MØLLER
SALTKOKTE POTETER MED BAKT LØK: Brimi har kokt potetene med skall og ekstra mye salt i vannet. Foto: METTE MØLLER
NYKÅL OG POTETER MED CHORIZO: Dette er en kombinasjon av to fenomenale sommersmaker. Foto: METTE MØLLER

Finnes det noe bedre enn nydampet sommerkål med litt godt smør på toppen?

Nå er endelig de elegante og sprø kålhodene på plass i grønnsakdiskene. Noen sier nykål, andre tidligkål eller sommerkål - vel verdt å glede seg over er den uansett.

SMØRDAMPET NYKÅL MED LODDEROGN: Nydelig sommermat som du lager ferdig på ti minutter. Foto: METTE MØLLER
SMØRDAMPET NYKÅL MED LODDEROGN: Nydelig sommermat som du lager ferdig på ti minutter. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Ny, fersk kål er sommer for meg. Det er viktig å minne folk om de klassiske sommersmakene. Det er fenomenalt å kunne bruke av alle de gode råvarene som vokser nær oss om sommeren. Ferske råvarer er matkultur. Nykål og nypoteter, det er rett og slett godt, og så utrolig enkelt å tilberede, sier Arne Brimi.

Smørdampet nykål Han deler et kålhode i fire båter, og legger dem i litt dampende vann med rikelig med smør oppi. Etter noen få minutter løftes kålen ut og får ligge og renne av, før Brimi forsiktig plukker av bladene og fordeler dem utover et fat.

Han fordeler noen skjeer lodderogn utover bladene, kverner på pepper og strør over litt finhakket gressløk.

FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER
FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Pass på å ikke dampe nykål for lenge. Da mister bladene den fine sprøheten sin, sier Brimi.

Sommerkål passer perfekt sammen med nypoteter. Arne Brimi blander gjerne de to råvarene, og serverer med smør og dill. Eller med en smakfull saus av fløte, dijonsennep og sitronsaft.

- En salatbolle med nykål, nypoteter og litt salt chorizo eller spekeskinke er fenomenalt god sommermat, mener Brimi.

Passer til nesten alt Dampet nykål bør serveres straks, og passer til nesten alle typer middager. Og ikke bare kan du lage de deiligste retter med sommerkål, den er utrolig bra for helsa også.

Både erfarne kokker og ernæringseksperter mener at kål er en av våre mest spennende og verdifulle matressurser.

Kål skal visstnok kunne stimulere immunforsvaret, forebygge magesår og virke forebyggende i forhold til kreft og hjertesykdommer.

Men først og fremst er kål veldig godt, og i særdeleshet den fristende nykålen.

• Les også: Med noen enkle triks blir kyllingen ekstra god.