Slik lager du maki

Med disse smarte tipsene kan alle klare å lage maki-ruller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dinside Makiruller er de små runde sushi-bitene der fisk eller grønnsaker er rullet inn i ris og ark av tangpapir.

Makiruller varierer fra helt enkle, ørsmå munnfuller med kun en liten agurkbit i midten (hosomaki), til mer kompliserte kreasjoner med kombinasjoner av fisk eller skalldyr, grønnsaker og sauser (futomaki), med risen utenpå (uramaki), eller koneformede sushi-ruller du spiser med hånden (temaki).

I videoen over viser Wilson Chung, kokk, sushikursholder, og produktutvikler for Blue Dragon, hvordan du enkelt kan lage chumaki, mellomstore makiruller.

Her er fem smarte tips du kan ta med deg, for å lykkes med makiruller.

Bordskikk: Slik spiser du sushi

#1: Ha utstyret i orden Du trenger ikke mye utstyr for å lage makiruller, og det er en rimelig investering. Du trenger en makimatte, plastfolie og en kniv.

Plastfolie er av hygeniske årsaker: Pakk makimatten inn i plastfolie, så unngår du at risen eller noen av de andre ingrediensene setter seg fast i matten.

På denne måten kan du ha sushimatten i flere år. Vi har hatt vår i 18 år (!). Den kostet i sin tid ett pund, eller cirka 12 kroner, og er jevnlig i bruk.

#2 Bruk tangarket riktig Det er to ting du bør merke deg når det kommer til nori, de tangarkene som brukes i makiruller.

<strong>LETT Å  LAGE SUSHI:</strong> Wilson Chung viser hvordan du kan lage sushi i en videoserie her på Dagbladet. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
LETT Å LAGE SUSHI: Wilson Chung viser hvordan du kan lage sushi i en videoserie her på Dagbladet. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Det første er hvilken side som skal ut. Nori-arkene har en matt og en blank side. Den matte siden skal legges opp når du lager rullen; det er lettere for risen å få feste her.

I tillegg gir dette makirullene en ekstra blank og fin finish.

Det andre er hvilken vei du legger arket i forhold til når du skal rulle. Ser du godt etter, kan du se at det er noen striper i arkene, disse skal være på langs. Du skal altså rulle med dem, ikke på tvers.

#3 Ha riktig, og klargjort sushiris Risen du velger er også viktig. Du bør ha ordentlig japansk ris, som er skylt til vannet er klart, og kokt etter anvisningene.

Se hvordan du velger og koker sushiris.

Risen må også være hurtig avkjølt, og tilsatt sushi-su, en riseddik og sukkerblanding.

#4 Frys fisken Du kan rulle det meste inn i en makirull, tradisjonelt er det vanligst med rå fisk, grønnsaker eller en kombinasjon av disse.

Det er ikke farlig å spise rå fisk, men det er viktig å ta forholdsregler. Hos fiskehandleren får du vite om fisken er egnet for å spise rå, men er du i tvil: Frys fisken, i minst 24 timer før du skal servere den.

Dette for å drepe eventuelle parasitter.

<strong>NORI-ARK:</strong> Rull med stripene, ikke mot dem, er rådet fra Wilson Chung. Foto: ELISABETH DALSEG
NORI-ARK: Rull med stripene, ikke mot dem, er rådet fra Wilson Chung. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Unntaket er dersom du velger kokt fisk eller skalldyr, som scampi - eller går for en kaviar eller rognvariant.

Laksefiletene som selges under merkenavn som Salma, Frøya og Lofoten, skal også være trygge å bruke i sushi.

- Frysekravet (for fisk som skal spises rå, red.anm.) gjelder ikke oppdrettslaks, fordi fôret den får i seg er varmebehandlet. Dermed er kveisen den eventuelt får i seg allerede død, og kan ikke gjøre noen skade, har Nasjonalt institutt for ernærings— og sjømatforsking, NIFES, tidligere sagt til Dinside.

Slik bruker du wasabi

#5 Ha en skyllebolle Sushirisen må være klebrig for at rullene skal holde seg sammen, men det betyr også at den har en lei tendens til å lime seg fast til fingrene dine.

Ha en skyllebolle i nærheten, så kan du enkelt skylle fingrene dine mellom slagene.

Du kan selvsagt også bruke kjøkkenvasken, men merk at det da er viktig at du ikke berører kranen underveis.

Vi har testet gjør det selv-sushi

#6 Lim med riskorn Når du skal fordele ris på noriarket skal du ha et tynt lag som dekker cirka to tredjedeler av papiret. Helt på enden legger du et og et riskorn.

Disse vil fungere som lim, og sørge for at papiret holder seg på plass og ikke sprekker opp.

#7 Ha en fuktig klut tilgjengelig Når du så skal skjære opp makirullen er det viktig å ha en skarp og ren kniv.

<strong>TIPS:</strong> For mindre klønete oppvask, kan det lønne seg å kle makimatten i clingfilm. Foto: ELISABETH DALSEG
TIPS: For mindre klønete oppvask, kan det lønne seg å kle makimatten i clingfilm. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Det høres kanskje åpenbart ut. Selvfølgelig skal utstyret alltid være rent!

Med dette mener vi ikke bare at kniven ikke skal ha vært brukt før, men at du sørger for at den er ren og blank underveis mens du jobber. Den klebrige risen tørker fort, og skal du lage mye sushi, risikerer du at risen klebrer seg til kniven, og kommer i veien når du skal skjære.

For å unngå dette, anbefaler vi å ha en helt ren og fuktig klut tilgjengelig. Tørk av kniven underveis, minst mellom hver gang du lager en makirull, men gjerne oftere, dersom du merker at risen setter seg fast i knivbladet og ikke glir like lett gjennom rullen.

Forslag til fyll Ifølge Chung er det én ting som kjennetegner sushi-kjennere: De starter med å bestille en agurkmaki.

Denne enkle makirullen er sushi i sin aller reneste form, og her kan ikke sushi-kokken gjemme seg bak kraftige smaker eller spennende smakskombinasjoner.

Når vi skal lage hjemme foretrekker vi likevel å gjøre det litt mer spennende, og vi gjør det gjerne med råvarer som er lett tilgjengelige, som laks, reker, agurk og avokado - men det hender også vi eksperimenterer litt mer og har alternative ingredienser som jordbær, kremost og laks i rullene.
Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

<strong>VELG RIKTIG:</strong> Du vil ha ryggfileten fra fisk, det egner seg best til sushi. Magekjøttet kan noen ganger bli litt fett, om du bruker en feit fisk. Foto: PER ERVLAND
VELG RIKTIG: Du vil ha ryggfileten fra fisk, det egner seg best til sushi. Magekjøttet kan noen ganger bli litt fett, om du bruker en feit fisk. Foto: PER ERVLAND Vis mer
<strong>SMART TRIKS:</strong> Noen enkle riskorn helt i enden av nori-arket, limer det sammen. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
SMART TRIKS: Noen enkle riskorn helt i enden av nori-arket, limer det sammen. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer