SØTT OG GODT: Riktig så lekre som disse blir ikke marengsen i mikroen, men smaken blir god og de små, luftige kakene gir desserten et festløft. Illustrasjonsfoto: JENS SØLVBERG/SAMFOTO
SØTT OG GODT: Riktig så lekre som disse blir ikke marengsen i mikroen, men smaken blir god og de små, luftige kakene gir desserten et festløft. Illustrasjonsfoto: JENS SØLVBERG/SAMFOTOVis mer

Slik lager du marengs i mikrobølgeovn

Eller følg konditorens råd og bli marengsspesialist.

Ingen dessert klar til 17. mai, sier du? Og kanskje er du ingen stor baker? Da er det mulig vi sitter på selveste kriseløsningen: Marengs i mikroen.

Det er utrolig mye du kan lage i mikroen. Visste du for eksempel at du kan lage ditt eget potetgull i mikrobølgeovnen?

Like godt som Pavlova, som det tar noen timer å trylle frem, smaker det ikke. Men det er søtt og sprøtt, og duger til sitt bruk.

Og med tanke på at du bare trenger to ingredienser, og noen få minutter, er det kanskje innafor?

Har du derimot god tid, kan du prøve deg på ordentlig marengs. Oppskriften på en deilig pavlova finner du nedenfor.

Vitenskap Marengs er bakverk av typen «så enkelt og så likevel så vanskelig». De lette, søte kakene, som skal ha eksistert helt siden 1600-tallet, har både gitt hodebry og glede opp gjennom årene. For å lykkes må du holde tunga rett i munnen.

For marengs handler om kjemiske prosesser, om proteiner i eggehviten som rulles ut og strekkes når de blir pisket.

MARENGSSPESIALIST: Konditor Elin Vatnar Nilsen er fascinert av de kjemiske prosessen i marengs.  Foto: PRIVAT
MARENGSSPESIALIST: Konditor Elin Vatnar Nilsen er fascinert av de kjemiske prosessen i marengs. Foto: PRIVAT Vis mer

Følger du tipsene til konditor Elin Vatnar Nilsen er du på god vei til å bli en marengsspesialist.

Skulle du få «djevelen i bollen», det vil si fett fra for eksempel eggeplommen, er det beste å rykke tilbake til start. Men - så snart du har teknikken inne, kan du lage verdens lekreste marengs.

Tryll i mikro Går du for mikro-marengs, sånn til å begynne med, er de superlette å lage. Det er bare å skille ett egg, og blande eggehviten sammen med 300 gram melis. Så knar du med hendene til det blir en fast deig som minner om modelleire.

LES OGSÅ: Is til 17. mai? Denne Krone-isen ble ingen stor favoritt

DEILIG: Bruker du sprøytepose, får du finere former. Går du for kjapp-varianten er det bare å trille kuler med fingrene. Foto: CYCLONE BILL/WIKIMEDIA COMMONS
DEILIG: Bruker du sprøytepose, får du finere former. Går du for kjapp-varianten er det bare å trille kuler med fingrene. Foto: CYCLONE BILL/WIKIMEDIA COMMONS Vis mer

Deretter triller du små kuler av deigen (maks to centimeter i diameter) legger dem på et kjøkkenpapir oppå en tallerken. Så setter du tallerkenen inn i mikrobølgeovnen og kjør dem ett minutt på full guffe.

Et lite tips: Kulene eser mye ut, så ikke legg dem for tett.

I videoen kan du se hvordan vi gikk frem.