Slik lager du nigiri

Å lage de fingerstore sushi-bitene kan være en utfordring, men øvelse gjør mester. Du starter med et klapp.

Dinside
Du starter med å klappe hendene sammen.

- Det ser kanskje enkelt ut, men det kan ta et helt liv å mestre teknikken, sier Wilson Chung, kokk, sushikursholder, og produktutvikler for Blue Dragon til Dagbladet.

I videoen over viser han hvordan du går frem om du vil lage de fingertykke risbitene med sjømat på.

Begynner med et klapp Du har kanskje lagt merke til at sushi-kokkene klapper før de går i gang med å lage nigiri.

Årsaken? De har dyppet hendene i vann, for å unngå at risen sitter fast i hendene etter at du har formet den.

Skyllebollen har gjerne litt sushi-su i seg, den eddikdressingen som brukes på sushirisen.

Etter hvert har det blitt så vanlig, at det nå også er et tegn til gjestene om at kokken går i gang med å lage nigiri.

Kan du fingertrikset? Idiotsikker måte å koke ris på

Klem og rull Når du har klappet med hendene, kan du finne frem fisken. Ta et stykke fisk i venstre hånd, og stryk på litt wasabi.

Så kommer turen til risen: Ta litt ris med høyre hånd, og klem det sammen til du har en fingertykk, avlang liten pølse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

GJØR DET SELV: I videoen over viser Wilson Chung hvordan du lager nigiri. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
GJØR DET SELV: I videoen over viser Wilson Chung hvordan du lager nigiri. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

- Det er dette som er vanskelig. Risen skal være fast og henge sammen, men ikke for stappet.

Legg risen på fisken, klem sammen - og rull ut.

Plassér nigirien ytterst på fingertuppene på venstre hånd, og klem forsiktig til på toppen - og på siden - av nigirigbiten.

Se Chung vise hvordan i videoen over (eller ta en tur ned minneveien med det legendariske klem og rull-klippet fra TV-serien Friends).

Wasabi i nigirien Mange har wasabi i soyasausen, men det skal være overflødig når du spiser nigiri. Det er nemlig vanlig å ha litt av den sterke pastaen mellom risen og fiskestykkene.

Når du skal spise nigiri-bitene, er det forøvrig fisken som skal dyppes i soyasausen, ikke risen.

Synes du det er vanskelig å få til med pinner, er det faktisk vanlig å spise nigiri med hendene.

Mer om etikette og bordskikk: Slik spiser du sushi

Lag sushi selv Det er ikke vanskelig å lage sushi, men det kan være greit å ta med seg et par små triks på veien.

NIGIRI: Fingertykke baller med sushi-ris toppet med wasabi og fisk eller skalldyr. Illustrasjonsfoto: STOCK FOOD / NTB SCANPIX
NIGIRI: Fingertykke baller med sushi-ris toppet med wasabi og fisk eller skalldyr. Illustrasjonsfoto: STOCK FOOD / NTB SCANPIX Vis mer

I en serie videoer på Dinside viser Wilson Chung, kokk, sushikursholder, og produktutvikler for Blue Dragon, hvordan du enkelt kan lage sushi selv:

Slik velger du og koker sushiris
Slik prepper du sushiris

Slik lager du maki

Slik lager du uramaki - vrengte makiruller

Denne saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.