Slik lager du Norges beste cocktail

Her er vinnerdrinken.

KLASSISK ELEGANT: Den  ferske bartender-norgesmesteren, Antonio Naranjo Nevares, utfører yrket med stil. Har du lyst til å servere cocktail i sommer, er det ingen grunn til å fortvile over manglende utstyr. Du kommer langt med et syltetøyglass med lokk som shaker. Foto: MATT SILLS
KLASSISK ELEGANT: Den ferske bartender-norgesmesteren, Antonio Naranjo Nevares, utfører yrket med stil. Har du lyst til å servere cocktail i sommer, er det ingen grunn til å fortvile over manglende utstyr. Du kommer langt med et syltetøyglass med lokk som shaker. Foto: MATT SILLS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke ble det klart: Norges beste bartender heter Antonio Naranjo Nevares og kommer fra Spania. Han har bodd i Norge i nesten et år og jobber som bartender på Himkok i Oslo.

Les også: Her er drinkene til sommerfesten

World Class Nordic Final foregikk på Drummuir Castle i Skottland. Etter fire krevende og intense oppgaver ble det klart at Antonio gikk av med seieren og skal representere Norge i den internasjonale finalen i Miami i september.

Prestisjefull konkurranse Uker med planlegging, utforming av oppskrifter og finjustering av cocktails ligger bak dem. World Class er verdens største og mest prestisjefulle bartenderkonkurranse og den som vinner i Skottland representerer landet sitt i finalen.

Lyst på noe friskt? Her er tre deilige drinker med ingefær, lime og mynte.

FEM GYLNE SANSER: Spanske Antonio presenterte fem glass på hjemmelagde treplater med sansesymbolene brent ned i treverket. Hvert glass skulle appelere til en ny sans. Foto: HELLE ØDER VALEBROKK
FEM GYLNE SANSER: Spanske Antonio presenterte fem glass på hjemmelagde treplater med sansesymbolene brent ned i treverket. Hvert glass skulle appelere til en ny sans. Foto: HELLE ØDER VALEBROKK Vis mer

Fire kandidater fra Norge, Sverige og Danmark møttes i den nordiske finalen, som fant sted i Skottland for å konkurrere.

Antonio, som er født på Cuba, har tidligere erfaring fra World Class Europa 2013 da han stilte for Spania. Denne gang leverte han en spektakulær cocktail i oppgaven «The Castle Sensorium».

El Bulli-inspirert Cocktailen «Five Golden Senses» ble presentert i fem forskjellige versjoner ut fra disse sansene: Smak, syn, lukt, berøring og lyd. Han har lenge ønsker å presentere en slik cocktail som forandrer karakter ut fra hvilken sans du bruker. Antonio har seks måneders erfaring fra Albert Adrias cocktailrestaurant «41 grados» i Barcelona.

Albert og broren Ferran er verdenskjente kokker (kjent fra El Bulli) og kjent for retter som overrasker med teksturer og smaker du ikke venter deg. Det er tydelig å se at Antonio har tatt med seg dette inn i World Class-konkurransen.

- Min tid i Barcelona lærte meg alt jeg nå kan om smak, sier Antonio.

VINNERDRINKEN:Antonio serverte dommerne flere glass av samme drink, med appell til ulike sanser. Glass nummer to var dekorert med spunnet sukker og vakre blomster. Foto: HELLE ØDER VALEBROKK
VINNERDRINKEN:Antonio serverte dommerne flere glass av samme drink, med appell til ulike sanser. Glass nummer to var dekorert med spunnet sukker og vakre blomster. Foto: HELLE ØDER VALEBROKK Vis mer

Han presenterte fem glass på hjemmelagde treplater med sansesymbolene brent ned i treverket. Alt av utstyr og «props» (rekvisita) er laget av ham selv og kjæresten.

Forberedelser og større bruk av kvalitetsbrennevin i drinkene en trend. At drinken er forhåndslaget betyr ikke at den er dårlig, bare at en internasjonal trend har nådd Norge. 

I to dager ble kandidatene presset maksimalt i fire oppgaver. De laget drinker inspirert av 1900-tallets Skottland og cocktails som symboliserer Miami - byen der den internasjonale finalen finner sted. De blindtestet cocktails og spritmerker og måtte vise sin kunnskap om brands.

Fem glass for sansene Dommerne skulle drikke Antonios cocktail i en gitt rekkefølge. Det første glasset var en drink uten pynt eller andre elementer, en naken presentasjon der du kan identifisere ingrediensene i cocktailen. Glass nummer to var dekorert med spunnet sukker og vakre blomster. Pynten bringer frem tonene fra whiskyen som var basen for cocktailen.

- Fordi den er så vakker tiltrekkes du automatisk av den, forteller Antonio.

VINNEROPPSKRIFTEN

Oppskrift på Antonio Naranjo Nevares sin "Five Golden Senses":

55 ml Johnnie Walker Gold Label Reserve
25 ml VOBW (en hjemmelaget blend av Pedro Ximenes, Pablo Cortado og Portvin)
10 ml Bitter Aquavit fra HIMKOK
1 ts blomsterhonning

Til hjemmebruk kan denne cocktailen lages slik:

55 ml Johnnie Walker Gold Label Reserve  eller tilsvarende
25 ml hetvin (like deler søt portvin og tørr sherry)
5 ml Fernet Branca
1 ts honning

Slik gjør du:
Rør honningen inn i alkoholen til den er oppløst. Tilsett hetvin og bitter. Så tilsetter du masse is. Rør mer og hell over i et iskaldt glass. Sett drinkeglassene i fem forskjellige miljøer med forskjellig pynt og presentasjon og se om du kjenner forskjell!

Tredje glass sto inne i en glasskule fylt med røyken fra arabisk epletobakk, som ga aroma til cocktailen. Fjerde glass hadde striper av bark montert på utsiden av glasset for at du skulle kunne føle drinken.

Siste glass i rekken ble servert med hodetelefoner. Musikken man kunne høre mens man drakk cocktailen var toner fra en didgeridoo. Det var ikke et tilfeldig musikkvalg. Dette instrumentet er kjent for toner som vibrerer dypt inne i brystet ditt.

Antonios presentasjon skapte stor begeistring i dommerpanelet i World Class Nordic. De kunne konstatere at samme cocktail smakte og ble oppfattet helt forskjellig med disse fem presentasjonene.

VM i september Nå skal han trene før World Class Global Final i Miami i september. Det er hardt arbeid som må kombineres med jobb bak bardisken på Himkok. Han skal jobbe med språket, for å snakke bedre engelsk, uten å miste latinoen i seg. Han skal trene teknisk, studere bartenderlegender og jobbe kreativt. 

Skal du til London? Her er et av mange steder med eksklusive drinker.

VINNEREN:Antonio Naranjo Nevares skal representere Norge i VM for bartendere i Miami i september. Foto: HELLE ØDER VALEBROKK
VINNEREN:Antonio Naranjo Nevares skal representere Norge i VM for bartendere i Miami i september. Foto: HELLE ØDER VALEBROKK Vis mer

Et par overraskelsesmomenter som kan skille ham fra de andre deltakerne er en del av planen. Her kommer hans fortid som bartender hos Albert Adria i Barcelona godt til nytte.

En god dose inspirasjon fra Norge vil han ta med seg til Miami. Kanskje noe med tindved, mjød, bær og urter fra den norske naturen?

Merk: Dagbladet gjør oppmerksom på reisen ble dekket av arrangøren, World Class Nordic.

ALT FOR NORGE: Fra Norge var disse utvalgt til å delta i den nordiske finalen: Radko Urbanyak (t.h.) fra HIMKOK i Oslo,  Chris-Daniel Andreasen Grotvedt fra The Thief i Oslo, Antonio Naranjo Nevares fra HIMKOK i Oslo og Kim Elise Ervik fra Harry Pepper i Stavanger. Antonio stakk av med seieren. Foto: HELLE ØDER VALEBROKK
ALT FOR NORGE: Fra Norge var disse utvalgt til å delta i den nordiske finalen: Radko Urbanyak (t.h.) fra HIMKOK i Oslo, Chris-Daniel Andreasen Grotvedt fra The Thief i Oslo, Antonio Naranjo Nevares fra HIMKOK i Oslo og Kim Elise Ervik fra Harry Pepper i Stavanger. Antonio stakk av med seieren. Foto: HELLE ØDER VALEBROKK Vis mer

- LAG DEILIGE COCKTAILER HJEMME UTEN SHAKER

Du behøver verken shaker eller en haiug med ingredienser for å bli en bartender vennene dine vil oppsøke igjen og igje. Her er tipsene for sommeren fra den ferske norgesmesteren, Antonio Naranjo Nevares.

- Hva trenger man av utstyr til hjemmebruk?
- Bruk et syltetøysglass med skrulokk som shaker og en lang kaffe latte-skje til å røre med. Bruk forskjellige glass til forskjellige typer cocktails. Bruk det du har.

- Hvilken cocktail skal man lage nå i sommer?
- Det enkleste er å lage en punch eller en sangria. Da lager du alt klart til festen før festen starter og slipper å stå bak bardisken i løpet av kvelden. Punsjen trenger ikke være avansert, så lenge du pynter den pent med spiselige blomster og masse is. Da får du masse oppmerksomhet. Selv foretrekker jeg en Mai Tai på sommeren og Rob Roy på vinteren.

- Hvordan bli en perfekt bartender?
- Du må være ydmyk og ha evnen til å lytte. Du må være en slags psykolog og menneskekjenner. Så kan du lære å lage cocktails. Man må kunne de klassiske cocktailene og studere de store mesterne. Noen bartendere er rockestjerner, men en god bartender skal ikke snu oppmerksomheten mot seg selv, derimot ha fullt fokus på kunden.

- Hvordan finne inspirasjon til en drink?
- Gå i butikken og finn frukt eller bær som er i sesong, noen gode urter og grønnsaker. Legg til lime eller sitron for syre. Velg så sprit ut fra hva du liker. En av mine favorittdrinker er laget av grønn paprikajuice, sitronsaft og Don Julio Tequila. Perfekt til fredagstacoen!


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer