Slik lager du perfekt espresso

Triksene som skiller en perfekt espresso fra en grei espresso.

FORDEL JEVNT: Fordel kaffen jevnt i filteret og stryk av med fingrene. Blir det skjevt, finner vannet veien gjennom laveste punkt. Foto: Øivind Lie
FORDEL JEVNT: Fordel kaffen jevnt i filteret og stryk av med fingrene. Blir det skjevt, finner vannet veien gjennom laveste punkt. Foto: Øivind LieVis mer

Det er i espressobrygging at man skiller amatøren fra proffene. Mange er godt fornøyd med å trakte kaffen, eller litt mer avansert, bruke podsmaskin. Skal du derimot ha perfekt espresso kommer du ikke utenom den klassiske bryggemetoden.

Eirik Sand Johnsen er produktsjef hos Stockfleths, og tidligere norgesmester i baristakunst. Han forklarer at dette krever en smule nøyaktighet og hurtighet.

- I tillegg er råvaren viktig. Kaffe som råvare kan sammenlignes med vindruer.

Det finnes et utall av varianter, og skal du ha gode bønner må de behandles riktig på alle nivåer.

Brente bønner må også behandles som en ferskvare.

IKKE HARDT:  Pakk kaffen rett og godt sammen. Det er ikke nødvendig med hardt trykk. Foto: Øivind Lie
IKKE HARDT: Pakk kaffen rett og godt sammen. Det er ikke nødvendig med hardt trykk. Foto: Øivind Lie Vis mer

Ta utgangspunkt i at de har en holdbarhet på omtrent en måned. Espressobønner er på topp rundt én uke etter brenning, og et par uker fram i tid, forteller Johnsen.

Kverna er suksessfaktor Skal du ha en kaffekvern til espressobrygging er det kostbare saker, men definitivt en suksessfaktor.

Grunnen til at nymalt kaffe lukter godt, er at den slipper mye aroma straks etter at den er malt.

Jo mer nymalt bønnene er, desto mer av godsakene kommer i kaffen.

Derfor er kverningsgraden viktig Grunnen til at kvernen er så viktig i espressobrygging, er at det er kverningsgraden som bestemmer hvor lenge vannet er i kontakt med kaffen. Jo finere kaffe, jo lengre tid bruker vannet igjennom kaffen.

Hvilken maskin? En espressomaskin må levere riktig trykk og riktig temperatur. Det ideelle er 90 til 95 grader og et trykk på 9 bar. Tipset er å se etter maskiner med profesjonelle dimensjoner. Bruk kun det doble filteret.

Sekundene teller Kaffen må være så nykvernet som mulig. Vi snakker om sekunder. La alltid filter og filterholder stå i maskinen. Da er skikkelig varmt når du skal bruke det.

Doser akkurat så mye kaffe at det er litt plass igjen i filteret. Da har kaffen plass til å ekspandere. Her snakker vi om fra 16 til 20 gram på en dobbel espresso.

Fordel jevnt Fordel kaffen jevnt i filteret og stryk av med fingrene så overflate blir helt rett.

Pakk det rett og godt sammen. Blir kaffen ujevnt fordelt eller skjevt stampet, vil vannet finne veien gjennom laveste punkt og gi ufullstendig brygging.

EKSPANDERE:  Dosér akkurat så mye kaffe at det er litt plass igjen i filteret. Da har kaffen plass til å ekspandere. Foto: Øivind Lie
EKSPANDERE: Dosér akkurat så mye kaffe at det er litt plass igjen i filteret. Da har kaffen plass til å ekspandere. Foto: Øivind Lie Vis mer

Det er ikke nødvendig med hardt trykk.

Sett inn og brygg kaffen. En enkel espresso er 20 til 30 milliliter og maskinen skal bruke 20 til 30 sekunder på bryggingen.

Rengjøring Rent filter er viktig. Tørk ut kafferester med en tørr klut mellom hver brygging, og rens maskinen når du er ferdig.

Lag rutine på bryggingen. Med litt trening klarer du å gjøre dosering og pakking likt hver gang. Da kan du bruke malingsgraden til å justere bryggetiden.

Les også:
Supergod dessert
Slik lager du sjokoladeis
Slik lager du enda bedre boller

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

KVERNINGSGRAD:  Det er kverningsgraden som bestemmer hvor lenge vannet er i kontakt med kaffen. Jo finere kaffe, jo lenger tid bruker vannet igjennom kaffen. Foto: Øivind Lie
KVERNINGSGRAD: Det er kverningsgraden som bestemmer hvor lenge vannet er i kontakt med kaffen. Jo finere kaffe, jo lenger tid bruker vannet igjennom kaffen. Foto: Øivind Lie Vis mer
VÅR EKSPERT:  - Gode råvarer og nøyaktighet er trikset, sier Eirik Sand Johnsen Foto: Øivind Lie
VÅR EKSPERT: - Gode råvarer og nøyaktighet er trikset, sier Eirik Sand Johnsen Foto: Øivind Lie Vis mer