POTETPANNEKAKE: Potetpannekake er overraskende lett å lage. Prøv selv! Foto: Erik Hannemann
POTETPANNEKAKE: Potetpannekake er overraskende lett å lage. Prøv selv! Foto: Erik HannemannVis mer

Slik lager du potetpannekake

Dette går kjapt.

Potetpannekake er noe jeg lager altfor sjelden. Den havner i samme kategori som en makeløs andeconfit, et velduftende krydderbrød og de karamelliserte munkene: Jeg tenker at det krever så mye innsats at jeg kvier meg for å sette i gang, men sannheten er at dette er fort gjort (og moro!) alt sammen.

(Jeg merker nå hvor terapeutisk det var å skrive dette, og har nettopp bestemt meg for å lage munker til dessert i dag, men først: potetpannekake!)

Hva er potetpannekake? En potetpannekake er, i enkleste forstand, revne poteter som er stekt i en stekepanne. Og du kommer ganske langt med det prinsippet.

I min variant av potetpannekake har jeg bare lagt til litt løk og noen rosépepper (som du fint kan droppe. Ikke alle butikker har det. Hva skal du bruke resten til? Jo, denne lakseoppskriften).

Forskjell på potetpannekaker, rösti og hash browns? Det er vanskelig å argumentere godt for at det finnes etablerte standarder som gjør det mulig å definere forskjellene. Det er tre navn på det samme, riktignok med lokale variasjoner.

De viktigste potetkake-disputtene (ordskiftene kalles rösti-disputter i Sveits og hash brown-krangler i USA) oppstår omkring spørsmålet: Skal det være rå eller kokte poteter som rives?

Vel, begge deler fungerer. Fordelen med kokte poteter er at du ikke behøver å være redd for at potetene ikke blir gjennomstekt. Men, jeg synes det blir litt omstendig.

Det store trikset Det store trikset handler om å snu potetpannekaka. Når du har revet potetene, hatt dem i stekepanna, trykt kaka flat og latt det steke en stund, da kommer utfordringen: Å snu den!

Hvordan?

Enkelt: Legg en tallerken opp-ned på stekepanna. Hold på toppen av tallerkenen og snu stekepanna - da har du potetpannekaka på tallerkenen om alt ble gjort riktig. Da er det bare å skli den tilbake i stekepanna og steke den på den andre siden.

Hva serverer du potetkake til? Alt du kan servere poteter til kan du servere potetkake til. Når det er sagt, så har potetkake en stekeskorpe. Derfor passer det best, synes jeg, til retter hvor du ikke har stekeskorpe på noe annet, for eksempel posjert fisk.

Og i rettene hvor du moser potetene i god saus, er det ingen vits.

Her er noen forslag:
Kylling med chilismør
Lammeskank
Torsk med hasselnøtter
Kveite med aromater

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.