DELIKATESSE: Roastbiff kan brukes som lunsj og som middag, spises kald eller varm, på skiva eller alene. Mange synes roastbiff er selvskreven på koldtbordet, også i jula. Lager du den selv, blir smaken bedre. Foto: METTE RANDEM/DEN STORE KJØTTKOKEBOKA
DELIKATESSE: Roastbiff kan brukes som lunsj og som middag, spises kald eller varm, på skiva eller alene. Mange synes roastbiff er selvskreven på koldtbordet, også i jula. Lager du den selv, blir smaken bedre. Foto: METTE RANDEM/DEN STORE KJØTTKOKEBOKAVis mer

Slik lager du roastbiffen selv

Perfekt rosa innenfor den deilige stekeskorpa.

- Roastbiffen blir mye bedre når du lager den selv sier Dagbladets matspaltist og forfatter av Den store kjøttkokeboka,  Andreas Viestad.

Han liker ikke at den butikkstekte roastbiffen legges i nett før det stekes.

- Når du tar av nettet forsvinner den deilige stekesmaken. Nei, lag roastbiffen selv. Det er ikke så vanskelig, sier han.

Mørbrad Når du skal steke roastbiff er mørbrad mest brukt. Denne stykningsdelen er vanskelig å få til som biff, men egner seg godt til roastbifff. Det hever smaken når kjøttet krydres og rulles sammen.

Finner du ikke mørbrad i butikken, kan du bruke ytrefilet eller flatbiff. Alt dette er magert, godt kjøtt.

Kjøttet kan gjerne mørnes i en pose, da tørker det ikke ut.

Les også: Det fineste på kua henger bak.

Spørsmålet er: Hvordan få kjøttstykket til å holde seg sammen uten nett eller hyssing?

- Tro meg, det går fint. Selv bruker jeg verken det ene eller det andre, sier han.

Himmel og helvete Viestad synes roastbiff kan være selve himmelen, men også helvete.

- Roastbiff som har ligget i vakum synes jeg smaker og lukter ekkelt. Jeg får sur-sokk-feeling, sier han.

GODE SMAKER:  Lager du roastbiffen selv, står du fritt til å krydre de som du vil. Rosmarin er for eksempel godt på, foruten salt og pepper.Foto: METTE RANDEM/DEN STORE KJØTTKOKEBOKA
GODE SMAKER: Lager du roastbiffen selv, står du fritt til å krydre de som du vil. Rosmarin er for eksempel godt på, foruten salt og pepper.Foto: METTE RANDEM/DEN STORE KJØTTKOKEBOKA Vis mer

Å fråtse i hjemmelaget roastbiff, derimot, kan være himmelen.

Det er et par råd som er gode å følge når du skal steke roastbiff. Et av dem er å ta ut kjøttet i god tid. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøttet bør holde romtemperatur når det skal stekes og selve stekingen skje varsomt.

- Kjøttet skal få fin stekeskorpe, men må ikke stekes for mye. Følg godt med, sier Viestad.

Når steketermometeret viser 58 grader er kjøttet fint og brunt på utsiden, rosa på innsiden.

Lunsj eller middag Roastbiff smaker nydelig varm, som middag med saus og poteter og kanskje litt sopp. Den passer også godt på et koldtbord.

- Da bruker jeg remulade ved siden av, sier han.

Det er ikke nødvendig å spørre hvor remuladen kommer fra.

- Ikke for å briljere, men jeg kjøper aldri remulade eller majones. Jeg har en metode som er så enkel at alle kan klare det. Smaken kan ikke sammenliknes, sier han.

UTEN EN TRÅD: Andreas Viestad bruker verken hyssing eller nett når han steker roastbiff. Foto: METTE RANDEM/DEN STORE KJØTTKOKEBOKA
UTEN EN TRÅD: Andreas Viestad bruker verken hyssing eller nett når han steker roastbiff. Foto: METTE RANDEM/DEN STORE KJØTTKOKEBOKA Vis mer

Noe av det beste Viestad vet er å bygge seg en skikkelig sandwich med roastbiff.

Les også: Viestads beste råd etter kjøttalarmen.

- Da kommer kjøttsmaken fram, men sammen med andre smaker, sier han.

Men hvorfor velge? Du får både middag, lunsj og sandwich ut av en roastbiff om du steker nok i første omgang.