TO TING: Du trenger bare melk og sitron for å lage surmelk til baksten. Foto: ELISABETH DALSEG
TO TING: Du trenger bare melk og sitron for å lage surmelk til baksten. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Slik lager du surmelk

Smart triks om du ikke har kulturmelk til bakingen.

Dinside Det er mye som skal klaffe om du skal lykkes med baksten, men én liten detalj er avgjørende for hvor saftig og godt resultatet blir: hvilken melk du velger.

Erstatter du vanlig melk med en variant av syrnet melk, vil du få et langt mer saftig og godt resultat.

Om du velger kefir eller kulturmelk er egentlig ikke så farlig, det viktigste er at du velger en syrnet type.

Har du ikke surmelk tilgjengelig er det heller ingen krise: Du lager det enkelt selv.

Hvilken melk bør du bruke når? Se Dinsides guide til melk

Akkurat det du trenger Fremgangsmåten er ikke ulik den du bruker når du skal lage yoghurt, men det involverer ingen oppvarming, og det går mye raskere.

Dette er et genialt triks om du får lyst til å lage noe godt og butikkene er stengt - og om du ikke trenger en hel liter surmelk og aldri får brukt opp restene.

På denne måten får du akkurat så mye surmelk du trenger til oppskriften, og du slipper å kaste restene.

Merk at det ferdige resultatet ikke er spesielt godt egnet til å drikke, men det egner seg perfekt om du har lyst på litt ekstra saftig bakverk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rømme crème fraîche, youghurt, kesam og kvarg: hva er det, og hva bør du bruke når?

Du trenger:
2 dl melk
1 ss lys eddik eller sitron

Slik gjør du:
1. Ha melk i en kopp eller bolle.

KLUMPETE: Etter et kvarter har melken skilt seg skikkelig, og det har dannet seg små og store klumper. Da er den hjemmelagete surmelken klar til bruk.  Foto: ELISABETH DALSEG
KLUMPETE: Etter et kvarter har melken skilt seg skikkelig, og det har dannet seg små og store klumper. Da er den hjemmelagete surmelken klar til bruk. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

2. Tilsett sitron eller eddik og rør rundt.

3. La stå på benken i romtemperatur i 10-15 minutter. Du vil da se at melken har skilt seg litt.

Jo feitere melk, jo tykkere resultat.

Den ferdigsyrnete melken vil nok være noe tynn i konsistensen, så det kan hende du bør holde litt igjen på væsken, og passe på at røren eller deigen ikke blir for tynn.

Inspirert? Slik lager du yoghurt

TIPS: Har du ikke melk heller, kan du prøve fastere meieriprodukter som yoghurt, crème fraîche eller rømme.

Spe med litt og litt vann, til du får en passe flytende konsistens.

Se også jukselappen når du mangler vekt eller desilitermål

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

UMIDDELBAR EFFEKT : Du vil se at melken formelig vrir seg i smerte når du tilsetter sitron. Foto: ELISABETH DALSEG
UMIDDELBAR EFFEKT : Du vil se at melken formelig vrir seg i smerte når du tilsetter sitron. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer